De Tiende Penning

Tiende Penning: Wie? Wat? Waarom? 

De Tiende Penning is de Alumnivereniging van T.F.V. "De Smeetskring", de studievereniging voor fiscalisten aan de Universiteit van Tilburg. De Tiende Penning wil graag zoveel mogelijk fiscale alumni bij deze vereniging en haar activiteiten betrekken. Op deze pagina vindt u meer informatie over de Tiende Penning, haar activiteiten en de voordelen van het lidmaatschap.  

Activiteiten  

Ieder jaar organiseert de Tiende Penning een activiteit voor haar leden. Zorg dat u erbij bent en neem uw collega's, vrienden en kennissen die ook een fiscale studie in Tilburg hebben gevolgd, ook mee! 

Lidmaatschap  

Vanwege een contributiestop is het lidmaatschap gratis en geeft het toegang tot alle activiteiten. Tevens ontvangt u met enige regelmaat een nieuwsbrief met het reilen en zeilen van de Tiende Penning en het Fiscaal Instituut Tilburg. En natuurlijk is het lid zijn van de Tiende Penning een manier om weer in contact te komen met uw oude studiegenoten en de gezelligheid van Tilburg. Klik hier om lid te worden als alumni. 

Het Bestuur  

Het bestuur van de Tiende penning is gelijk aan het bestuur van T.F.V. ''De Smeetskring'' en bestaat uit Pieter Pols (voorzitter), Dick Preusting (vice-voorzitter), Jelmer Siersema (secretaris) en Rico Tankink (penningmeester). Het bestuur wordt ondersteund door een commissie bestaande uit leden van T.F.V. "De Smeetskring". 

De Naam  

De Tiende Penning was een beruchte belastingmaatregel die ingevoerd is door de Hertog van Alva in 1569. Dit was een omzetbelasting van 10% op de verkoop van alle roerende goederen. Deze heffing riep veel verzet op bij de Nederlandse bevolking, maar Alva kondigde in de gehele Nederlanden de maatregel af. De Tiende Penning is echter nooit daadwerkelijk geheven. Een onbekende medailleur heeft een penning laten maken waarmee duidelijk werd gemaakt dat de komst van de tiende penning onwenselijk is. Op deze tiende penning waren slechts 9 penningen te zien. Deze roemrijke historie heeft ons de aanleiding gegeven om de Tilburgse fiscale alumnivereniging naar deTiende Penning te vernoemen. Met een knipoog naar het verleden hebben we in ons logo 10 penningen opgenomen.  
 
Contactadres  
Universiteit van Tilburg  
kamer M 825 
Postbus 90153  
5000 LE TILBURG 
 
Telefoon: 013-4662412 
E-mail: alumni.tiendepenning@gmail.com 
Internet: smeetskring.com/alumni