De blinde bierproeverij

Gepubliceerd op: 29/11/2024

Op donderdag 28-11-24 vond een blinde bierproeverij plaats met vier enthousiaste panelleden: Bram, van de welbekende hobbycommissie, Dick, onze eigen eindredacteur, Gijs, de enige echte voorzitter (in zijn eigen woorden een alcoholist), en Niek, de man van de centen (de penningmeester). De mannen hadden vooraf grote praatjes over hoe goed ze de bieren zouden kunnen herkennen, maar of dat echt zo is, lezen we later wel. 

Aanvankelijk stonden er zes zorgvuldig geselecteerde bieren klaar om te worden geproefd. Maar toen er bij het openen van de koelkast een alcoholvrij exemplaar werd ontdekt, werd spontaan besloten om dit als zevende toevoeging aan het experiment te smokkelen. Dit zorgde na het zesde biertje, toen de panelleden te horen kregen dat er een zevende kwam, al snel voor de nodige verwarring aan tafel. Het resultaat? Dat leest u hieronder. 

Kordaat 

Allereest de Kordaat, voor de student met een niet nader te noemen Duitse supermarkt om de hoek, een uitstekend alternatief voor de bekende Brouwers.  Heer praeses trapt af en herkent de smaak. Dit is Kordaat! In zijn woorden, pils is pils maar vandaag ben ik kritisch. Hij geeft het een 4,0. 

Hierop volgde oud vice-praeses Preusting, ook hij herkende het biertje snel. Er zat weinig geur aan het biertje, maar het dronk wel gemakkelijk weg. Preusting is minder kritisch en geeft de Kordaat een mooie 6,0. 

De koning van Köln hoopte natuurlijk op een Kölsch bier, hij kreeg deze niet en vond de Kordaat verrassend veel lijken op het Lager bier. Zijn oordeel kwam niet verder dan zwak en matig. Hij gaf het biertje een studententien.  

De Koppelmeister sluit de eerste ronde af. Hij gaf het biertje ook een 5,5. Of hij het biertje blind kan raden? Dat ligt nog in het midden, een gokje wagen heeft hij in ieder geval niet gedaan. 

Heineken 

Het wereldmerk. De favo op de vrijmibo bij de zuidas kanto's. Eens meten of de Tilburgse student de Heini ook kan waarderen. 

Praeses Gijs vond het een hoofdpijn biertje maar het dronk makkelijk weg. Mogelijk dat hier een verband tussen deze twee variabelen te vinden is. Gijs wist het biertje bij zijn naam te noemen en toont daarmee aan dat hij ook zeker op de zuidas meekan. Hij geeft het biertje een 6,8. 

Dick is wat minder enthousiast over dit yuppen biertje. “Een ondefinieerbare putgeur! Maar drinkt wel aardig door. ” Dick weet ook dat die putgeur verbonden is aan de Heineken en scoort daarmee punten. Hij geeft het biertje een 5,0.  

Niek is positief, hij vindt de kleur lekker goud en kan de doordrinkbaarheid van het biertje uiterst waarderen. De geur doet echter te veel kwaden. Door de geur wist ook hij dat er een Heini in zijn glas zat. De score? Een mooie 7,0. 

Bram gaf ook aan dat het biertje een penetrante geur had. Hieruit kan wel de conclusie worden getrokken dat Heineken bier niet door de neus maar door de mond gedronken moet worden. Want ook Bram vond het biertje in smaak wel goed. Alweer is er geen biernaam gekoppeld aan zijn score blaadje. Gelukkig wel een score, een 6,3. 

Lager 

Inmiddels zijn de heren aanbeland bij het goedkoopste pils van de dag; AH lager. Het merk waar het ene krat bier anders smaakt dan de ander. Dit restbier is ook wel de frikandel van de pilsjes.  

Gijs vond het schuim (of de vijand in het jargon) heerlijk romig en vond de kleur van het biertje heel mooi geel en goud. Schijn bedriegt, want qua uiterlijk is het prachtig maar qua smaak lijkt het nergens op. Dit zorgt voor een score van een magere 6. Biermeester Dick komt eigenlijk tot dezelfde conclusie als zijn kompaan Gijs, het ziet eruit als een heerlijk biertje, maar het smaakt naar niets. Dit is er een die je snel achterover moet tikken en niet langer bij stil moet staan. KvK is wat minder van de nuance; hij omschrijft het kort en bondig als "Lauwe pis.". Tot slot oordeelde bierheer Koppelmans over het bier als een mooi maar niet lekker biertje, dit resulteerde ook voor hem in een 6.  

Brouwers 0,0% 

Bier vier is even een intermezzo wat betreft de alcoholinname voor de mannen. Het is namelijk tijd voor een alcoholvrij biertje in de vorm van een Brouwers. Gijs merkt gelijk op dat dit bier wat lichter is van kleur en dat het een bloemetjesgeur heeft. Het smaakt heel erg vies; het is zoet en heeft geen kracht.... Gijs is absoluut niet over het 'biertje' te spreken, en geeft dan ook een beoordeling van een 3,5. Dick merkt ook deze sterke geur van dit poppenpilsje op. Ook hij vindt dit bier helemaal niet te jabberen. De mannen vinden het 0,0% bier dus niet lekker maar konden het niet per se plaatsen als 0,0%. Niek vindt de 0,0% ook met afstand het minst lekker, de kleur is goed maar de kleur en smaak verpest de ervaring van hem, heel vervelend..... Het krijgt een 3,5. Ook Bram had deze opvallende geur door bij dit nepbiertje, hij vond dat het een mooie schuimkraag heeft maar qua smaakt schort het eraan. Het krijgt gemiddeld een 3,8... Brouwers, jullie moeten aan de bak!! 

Grolsch 
Waar voor een normaal persoon de minimale basisbehoeften brood en water zijn en voor de student bier en döner, is dit voor een Tukker/Achterhoeker Grolsch; dé bezine voor de Oosterling. Niet voor niets is het mooiste voetbalstadion van Nederland vernoemd naar dit godsgeschenk. 
Enfin, ook onder de rivieren valt het in de smaak. De heren wisten direct dat ze hier een glas Grolsch voor zich hadden staan.  
"Dit is zoals pils bedoeld is", aldus Koppelmeister (7,5) en van de Sluis (7,0), "prima om bakken mee te vouwen, maar ook goed borrelbier". KvK (6,8) was niet helemaal tevreden over de geur, maar kleur en schuim waren 'prima'. Ook eindredacteur Dick (8,0) vond het "in alles helemaal prima". 
Kortom; 'prima'. 
 
Brouwers 
Waar in het vorige stukje staat: 'bier en döner', kan je dit natuurlijk vervangen door 'Brouwers en döner', want geld voor ander, duurder bier is er natuurlijk niet.  
Hobbycommisaris Bram is kort en bondig: "Brouwers, 6.9." Ook Niek en Dick hebben weinig woorden vuil te maken aan deze studentendiesel; "Brouwers, goed herkenbaar, 6.5", aldus de penningmeester. Dick: "Dikke prima, goed adtbaar enzo. Goed te doen, 7.0" 
Gijs stelt alcoholist te zijn geworden dankzij dit bier, "lekker en vet, 7.1" 
 
Hertog Jan 
Een altijd gewaardeerd biertje dat in allerlei plekken en situaties gedronken wordt. De pannelleden hadden dus ook weinig moeite met het raden en ook hun meningen lopen niet ver uiteen. 
Waar Bram (7,5) spreekt van "gewoon een lekker pilske", noemt Dick (7,0) het "zeker niet vies". Niek acht een beschrijving overbodig en geeft alleen zijn cijfer: 7,5. Gijs geeft het ook een 7,5 en vindt dit "iets waar spieren van verstijven en anderen vochtig van worden." 

De blinde bierproeverij is tot een einde gekomen, en de resultaten zijn binnen! De bieren werden beoordeeld op kleur, smaak, geur, balans en drinkbaarheid, wat leidde tot interessante inzichten én verrassingen. Het moet gezegd worden: elk panellid hanteerde zijn eigen unieke beoordelingsmethode. 

Met een score van 7,33 wist Hertog Jan nét de koppositie te pakken, gevolgd door Grolsch met een respectabele 7,325. Brouwers eindigde op de derde plaats met 6,875 punten, terwijl Heineken en een generieke Lager de middenmoot vormden met respectievelijk 6,275 en 6,0 punten. En Kordaat een onvoldoende haalde met een 5,25 gemiddelde punten. 

Tot slot was er de grote twist: het alcoholvrije bier. Met een score van 3,875 viel dit duidelijk minder in de smaak. Toch zorgde de onverwachte toevoeging van dit biertje voor een mooie dosis verwarring én extra plezier tijdens de proeverij. Opmerkelijk genoeg konden sommigen de lager niet onderscheiden van het kordaat terwijl ze vooraf overtuigd waren dat dit een makkie zou zijn.