De Boomhut van de Universiteit

Gepubliceerd op: 18/10/2024

Beste Lezers, onze geliefde Universiteit is sinds 29 januari 2024 een gebouw rijker. Het Marga Klompé gebouw. Dit bijna energie neutrale gebouw biedt ruimte voor duizendstudenten met 140 'speciaal’ ingerichte studieplekken. Want dat dit een speciaal gebouw is, is ons wel duidelijk geworden. Aangezien er al veel gesproken wordt over dit gebouw leek het ons handig om het uitgebreid te reviewen. In samenwerking met de Hobbycommissie voorziet de Circulairecommissie u van een grondig verslag van deze IKEA PAX kast. 

Exterieur  

Als u aankomt fietsen is één ding al gelijk onduidelijk, waar stal ik mijn fiets? Er zijn geen fietsrekken geplaatst rondom het gebouw, of deze er in de toekomst nog gaan komen is ook onduidelijk. Dus om de duurzaamheid van het gebouw te compenseren stellen wij voor om voortaan met de auto te komen. De marmeren look van buiten is uniek en straalt energie uit, wel doet het wat lijken op een kant- en-klaar pakket van de IKEA. Wat rondingen naast De CUBE had overigens niet misstaan, jammer dat er gekozen is voor dit platte uiterlijk. Hopelijk heeft deze boomhut wel een mooi innerlijk. 

Interieur 

In tegenstelling tot de buitenkant bestaat de binnenkant voornamelijk uit hout. De gedachte lijkt geweest te zijn: meer hout = meer beter. Het lijkt binnen zoals eerder ook al gezegd dan ook op een soort bouwpakket van de IKEA, wat niet per definitie een slechte vibe afgeeft. Wat wel gelijk opvalt is dat zowel de grote collegezaal als de trappen best wel smerig zijn. Het lijkt erop dat hout wel sneller vies wordt of op zijn minst viezer lijkt. Een extra schoonmaakbeurt zou dus geen overbodige luxe zijn.  

Voor deze review hebben we voor één keer een gastredacteur meegenomen in de vorm van Hobbycommissaris Koppelmans. Het getrainde timmermansoog van de gastredacteur valt gelijk een aantal dingen op. Zo zijn de kitranden van de trappen niet netjes afgewerkt en ontbreken er hier en daar wat planken in het plafond. Verder lijken volgens de commissaris sommige wandjes wel een schuurbeurt nodig te hebben, iets wat op den duur geheid tot splinters gaat leiden.  

Tot slot de grootste doorn in het oog voor wat betreft het interieur, namelijk de panelen die zich aan (zo lijkt) willekeurige zijden van de lokalen bevinden. Het doel hiervan lijkt te zijn dat de akoestiek hiermee verbeterd wordt. Je moet er in ieder geval niet te lang naar kijken, want na een avondje goed doorzakken kan het zomaar zijn dat de maaginhoud even geleegd dient te worden. Voor verdere context kunt u de bijgevoegde foto bekijken. De desbetreffende panelen lijken ook op willekeurige wijze tegen wandjes aangeplakt te zijn. In elk lokaal lijkt de indeling namelijk anders te zijn wat het een hele aparte gewaarwording maakt.   

Wat het gebouw qua interieur nog wel karakter geeft is de aanwezigheid van het bureau van Marga Klompé her self, een leuke en unieke toevoeging. 

Faciliteiten  

Bij het betreden van de boomhut komt men binnen in een ruime zaal met hier en daar een simpele tafel inclusief stoelen. Voor de binge-student vormen zich hier al enkele problemen; na een half uur op deze stoelen te zitten, zullen al snel rugklachten gaan opspelen, daarnaast zijn deze werkplekken niet voorzien van stopcontacten. Waar overigens wel stopcontacten te vinden zijn: op ongeveer 2.10 meter hoogte, op willekeurige plekken door het gebouw (zie foto). De functie van stopcontacten op deze hoogte is vooralsnog een raadsel; zou deze IKEA kast met kerst worden versierd met duizenden kerstlampjes? Ook op de andere verdiepingen zijn de werkplekken treurig te noemen; weinig plek, geen plekken om in kleine groepen te werken en wederom een dringend tekort aan elektriciteitspunten. In de collegezalen heerst er daarentegen geen angst voor lege batterijen, hier zijn afdoende stopcontacten te vinden. Echter is het wel een heuse opgave om je stekker in het stopcontact (gelegen direct onder de stoel) te krijgen.  

Als we ons verplaatsen naar de kleinere zalen, komt de creativiteit van de architect naar boven: een zaal vullen met drie rijen van elk veertien stoelen is toch erg uniek (zie foto). Ook in deze unieke opstelling heerst er een tekort aan stopcontacten. De andere zalen zijn een stuk minder vatbaar voor kritiek; MKZ 223 is een keurige zaal; tafels in een U-vorm en voldoende stopcontacten, die ook nog eens op een logische plek zitten; Het is een wonder! In veel andere kleine zalen bevinden zich draaibare stoelen; perfect voor een student die zich verveelt tijdens het college... 

Mocht het college zich dan eindelijk tot een pauze hebben ontwikkeld, wil de doodvermoeide student zich natuurlijke even trakteren op een lekkere koffie. Er zijn in het hele gebouw zegge en schrijve twee koffieautomaten te vinden; op de 2e en 3e verdieping. Mocht je dus college hebben in MKZ 1 op de begane grond, mag je eerst twee trappen op voordat je je bakkie pleur kan verkrijgen. Een tweetrapsmaking noemen zullen we het maar noemen. Nadat je als Usain Bolt de trappen op en af bent gerend, wil je nog even gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, waar de volgende negatieve verrassing op je staat te wachten. De toiletten an sich hebben weinig mankementen, maar als je vervolgens je handen wil wassen...  Zes iets te laag geplaatste wasbakken die in twee sets van drie tegenover elkaar zijn geplaatst. Aan één kant hangt een zeepdispenser aan de muur, aan de andere kant hangt helemaal niets. Na het handen wassen, kan je je handen drogen bij de net iets te hoog geplaatste drogers, snel iets te eten halen bij de erg karige catering, om vervolgens weer plaats te nemen in de collegebanken. 

Sfeer 

Zoals onder het kopje interieur al eerder aangegeven hangt er wel een bepaalde vibe in het gebouw. Het geringe aantal studieplekken zorgt er helaas voor dat weinig mensen blijven hangen. Dit maakt dat het gebouw ontzettend leeg aanvoelt, ook bij het enige horecapunt is zelfs rond het middaguur helemaal niemand te vinden. In die zin heeft het gebouw (op het toilet op de begane grond na) best een huiselijk sfeer, maar lijkt niemand zich hier echt thuis te voelen.  

Conclusie 

Een universiteit vol hoogbegaafde mensen heeft het voor elkaar gekregen om een slecht in elkaar gezette PAX kast te kopen van marktplaats. Volgens ons lijkt dit op een voorbeeld van de verschillende stromingen in de wetenschap die invloed willen uitoefenen op éénzelfde project. Probeer deze te combineren en u zult altijd eindigen met een project wat richting mist waardoor het doel nooit behaald wordt. Is het een goed gebouw, jazeker, het zal namelijk wel voldoen aan de academische strandaard. Echter, is het een gebouw dat pionier staat aan bijna honderd jaar ontwikkeling en innovatie? Die vraag laat ik aan u over om te beantwoorden.