Stichting Fiscale Rechtshulp de Smeetskring

Gepubliceerd op: 07/06/2024

Beste lezer, met het zomerreces bijna in zicht staat het nieuwe studiejaar sneller voor de deur dan je denkt. Dat betekent binnenkort weer met volle moed jezelf inschrijven voor alle fantastische vakken die onze studie te bieden heeft. In het derde jaar is de universiteit zo coulant om je te laten kiezen tussen ‘Oefenrechtbank Fiscaal’ of ‘De Smeetskringnotitie’. Die laatste licht ik graag eens toe in dit artikel.

Wanneer je kiest voor ‘De Smeetskringnotitie’ in het eerste semester zul je jezelf gaan inzetten voor Stichting Fiscale Rechtshulp de Smeetskring. Deze stichting biedt gratis fiscale rechtshulp aan de mindervermogende inwoners van Tilburg. Belangrijk en waardevol werk, mogelijk gemaakt door Tilburgse fiscale studenten! Bovendien is het een mooie kans om jezelf te ontwikkelen, zowel fiscaal-inhoudelijk als qua vaardigheden en netwerk.

Na een kort introductiecollege in oktober en een paar uurtjes zelfstudie ga je de inwerkperiode in. Tot maart ga je om de week op de vrijdagochtend of -middag cliënten helpen met hun aangifte inkomstenbelasting, het aanvragen van betalingsregelingen, toeslagen en ga zo maar door. Voor velen is dit de eerste praktijkervaring die opgedaan wordt, klinkt spannend maar de coördinatoren staan met hun ervaring klaar om overal bij te springen en je te helpen.

In maart ben je inmiddels opgewarmd voor de aangifteperiode. Je kunt hier kiezen of je wekelijks op donderdagavond of vrijdagochtend/-middag je dienst draait. In deze periode zul je vooral veel aangiften gaan verzorgen. Na deze periode zul je in de zomer nog eens draaien, waarna je uiteraard je welverdiende ECTS ontvangt (geldt voor studenten Fiscale Economie – studenten Fiscaal Recht kunnen ook deelnemen en krijgen daarvoor een vermelding op hun diploma).

Lees hieronder de ervaring van een medewerker die dit jaar heeft gekozen voor ‘De Smeetskringnotitie’.

Ervaring Thomas Zwaal

“Tijdens het derde jaar van de bachelor fiscale economie volgen de meeste studenten de Smeetskringnotitie. Hierbij help je gedurende een jaar mensen met hun belastingaangifte of andere fiscale problemen. Ik vond dit erg interessant om te doen, omdat je elke week met andere mensen in aanraking komt. In het begin doe je het gelukkig in tweetallen, want het is echt wel even wennen om ineens andermans belastingaangifte te moeten doen in een systeem wat je nog nooit hebt gezien. Maar als je eenmaal wat meer gewend bent doe je het een paar maanden lang elke week in je eentje, hoewel je gelukkig altijd met vragen naar de coördinatoren kunt.

Geen aangifte is hetzelfde, en dat is nou juist hetgeen het leuk maakt. Soms heb je een hele eenvoudige aangifte van iemand die slechts één jaaropgave meeneemt, en ben je na tien minuten al weer klaar. Maar de andere keer heb je ineens iemand die een aangifte wil doen met buitenlandse pensioenen en zorgkosten, en moet je voor dezelfde persoon ook nog een betalingsregeling aanvragen. Dan ben je echt wel even zoet, maar daar leer je ook een stuk meer van!

Het is fijn om ook een stukje praktijkervaring op te doen tijdens je studie. Hoewel dit aangiftewerk natuurlijk niet echt te vergelijken is met het werk dat je op een belastingadvieskantoor doet, leer je wel hoe een aangifteprogramma werkt. En wat nog veel belangrijker is, je leert om met klanten om te gaan. Want geen enkele klant is hetzelfde, iedereen vereist net een andere aanpak. Dat maakt het een hele leuke ervaring, die ik zeker zou aanraden.”

Tot slot nog een paar bijkomende voordelen van een jaartje draaien bij SFR de Smeetskring. Uit ervaring sprekende is het vak ideaal om naast je reguliere vakken te doen. Zolang je bij je dienst van twee uurtjes per week actief aanwezig bent en je best doet dan kom je er vanzelf. Er is namelijk geen verdere voorbereiding nodig behalve de korte zelfstudie in oktober. Zo houdt je dus genoeg tijd in de week over om je derde poging GEIBR of Macro-economie echt te halen. Verder is de Smeetskring een bekend begrip onder de fiscalisten van Nederland. Zet het jaartje Smeetskring als extraatje op je CV en je zult later gegarandeerd iemand tegenkomen die ooit zelf een jaar Smeetskring heeft gedraaid. Wil je nog verder groeien? Dan kun je ervoor kiezen om zelf coördinator te worden na je eerste jaar!

 

Twijfel dus niet en schrijf je in voor De Smeetskringnotitie! Voor meer informatie, neem gerust contact op via smeetskring@smeetskring.nl.

 

Met vriendelijke groet,

Dave de Bruijn

Coördinator S.F.R. de Smeetskring