Oudejaarsconference 2023

Gepubliceerd op: 29/12/2023

We zijn alweer aangekomen bij het laatste artikel van het jaar 2023. We sluiten in traditioneel Nederlandse manier af doormiddel van een oudejaarsconference. We blikken net als vele grootheden in de Nederlandse cabaret terug op het jaar. Namen als Dolf Janssen, Wim Kan, Guido Weijers en Youp van ’t Hek zijn ons voorgegaan dus de lat ligt hoog, maar gelukkig voor ons, keken zij terug naar belangrijke momenten in het jaar van Nederland. Die taak laten wij dan ook graag bij de cabaretiers liggen. Wij hebben als studievereniging in 2023 ook een erg enerverend jaar gehad en dat bespreken we graag nog een keer met jullie.  

Het was een jaar waarin het niet meer nodig was om rekening te houden met de pandemie die de wereld en dus ook onze vereniging in greep hield. Het was het jaar waarin we 54 jaar oud zijn geworden en waar we van bestuur LIII naar bestuur LIV zijn gegaan. Het was het jaar waarin de grenzen weer open waren voor de o zo befaamde Smeetskring travels. Het was een jaar met prachtige evenementen waar iedereen welkom was om elkaar te ontmoeten, met elkaar te discussiëren, met elkaar te proosten en te genieten.  

Lees en geniet mee met een greep uit onze hoogtepunten van 2023: 

Skireis 

De skireis 2023, een ervaring die niet snel vergeten zal worden. Het weer was goed, de pistes lagen erbij als gestreken lakens en de schare Smeetskringers transformeerde Avoriaz tot een waar bacchanaal. Het is bovendien mooi om te zien dat enkelen een nieuwe hobby hebben gevonden. 

Na een aantal coronajaren en wat aanmodderende skitochten uit het verleden, lijkt de fundering opnieuw stevig gelegd te zijn. Iets wat ook te zien is aan het overweldigende aantal deelnemers voor de reis van 2024. Wij durven er geld op in te zetten dat deze aanstaande reis evenzeer een succes zal worden. De met sneeuw bedekte alpenweiden zijn nog lang niet verlost van het luidruchtige gezelschap der Smeetskringers. 

Externe Dagen 

Na een uiterst succesvolle 30ste editie van de Tilburgse Fiscale Bedrijvendag was het tijd voor de externe dagen. Dit jaar werd er met een groep van 30 enthousiaste Smeetskringers afgereisd naar Gent. Het eerste deel van het programma bestond uit een college van een erg gedreven professor van de Universiteit van Gent. Hij nam ons samen met wat hulp van zijn studenten mee in het Belgische fiscale landschap. Zijn verhaal deed vele wenkbrauwen fronsen en bevestigde het Nederlandse vooroordeel over het Belgische belastingsysteem.  

Na dit interessante college was het tijd voor de lunch of voor een aantal studenten tijd om 1,2 liter speciaal bier te gaan consumeren in De Dulle Griet. Gezellig was het wel maar het kan zeker ook als onnodig worden bestempeld aangezien het vervolg van de activiteiten bestond uit bootje varen, een bierproeverij, uit eten en voor de echte doorzetter nog een kijkje nemen in de stad. Kortom, genoeg tijd om de Belgische cultuur goed tot je te nemen. 

De volgende morgen werd er nog afgesloten met een bezoekje aan het gemeentehuis met een presentatie door een iets minder gedreven man in de raadszaal. Helaas was het scherpe oog van menig student niet meer aanwezig waardoor een levendige discussie werd vervangen door een vluchtig bedankje.  

Na nog een uurtje vrije tijd gingen we allen weer met de trein terug naar Nederland. We kijken terug op een mooie tijd en kijken nieuwsgierig uit naar wat volgend jaar gaat brengen. 

Studiereis 

2023 betekende de terugkeer van een van de traditionele hoogtepunten van het jaar: De jaarlijkse studiereis. Door Covid-19 en de aanblijvende onzekerheid omtrent de bijbehorende maatregelen had deze reis sinds 2019 geen vervolg meer gekregen.  De studiereis had voor de comeback geen betere plek kunnen kiezen dan de zogenaamde ‘Big Apple’: New York. Het enthousiasme bij de deelnemers was vanaf de bekendmaking dan al hoog, wat voor een aardige wachtrij zorgde. Een deelnemer wie we niet bij naam zullen benoemen probeerde nog met een koprol en alle gevolgen daarvan onder de reis uit te komen (een verwijzing naar dit incident kon natuurlijk niet ontbreken in deze oudejaars-conference).  

Maar nu weer terug naar de reis. De stad staat bekend om zijn toeristische en letterlijke hoogtepunten in de vorm van wolkenkrabbers. Met beide is uitvoerig kennisgemaakt tijdens het 8-daagse verblijf. Vooral het bezoek aan het 9-11 memorial museum en een kantoorbezoek op de 56e verdieping van een van de modernste wolkenkrabbers met misschien wel het mooiste uitzicht van de hele reis waren echte hoogtepunten (haha snap je). Ook het gastcollege van professor Steven Dean op de Brooklyn University over ongelijkheid en discriminatie binnen het Amerikaanse belastingstelsel heeft indruk gemaakt, zeker door de pijnlijke vergelijking met de welbekende toeslagenaffaire.  

Na een indrukwekkend verblijf was het weer tijd om naar huis te gaan. Menig smeetskringer verlangde weer naar zijn/haar eigen bed en de vettigheid en gebrek aan vitamine van de Amerikaanse cuisine begon bij sommige een steeds zwaardere tol te eisen. De studiereis was een geslaagde tijd en heeft de lat weer hoog gelegd voor toekomstige studiereizen. Daarom kan de Circulaire-redactie niet kan wachten op wat de studiereis van 2024 brengen zal! 

AKW 

Op vrijdag 20 oktober was het weer tijd voor een van de hoogtepunten van het jaar, het actief kader weekend. In de stromende regen stond een enthousiaste groep Smeetskringers klaar om te vertrekken naar de strikt geheime locatie. Na hier te zijn aangekomen en weer opgedroogd te zijn kon de thema-avond eindelijk beginnen. Verkleed kon er worden genoten van de eerste gouden rakkers, die dan ook veelvuldig werden geconsumeerd.  

De zaterdagochtend begon met de traditionele vraag: Waarom doe ik dit mezelf aan? Een droge mond, stinkvoeten, vocht op de ruiten en een ongelofelijke hoofdpijn. Na een overheerlijk ontbijtje, waar helaas ook wat spa goud is gemorst over de kledij van een zekere aanwezige, besloot het gezelschap om op de stalen ros haar weg te vinden naar de mysterie activiteit van het AKW. Na een geslaagde middag vol schietactiviteiten werd de avond afgesloten met de traditionele AKW-cantus. Samen met de oud besturen is deze avond uitgelopen op een geslaagde afsluiter van het weekend.  

De zondagochtend was het laatste moment van zelfreflectie. Met vragen zoals: Waarom heb ik zoveel gedronken en hoe heb ik ineens die commissiepunten verdiend? Nadat twee leden van onze mooie vereniging, na een weddenschapje hier en daar, om half tien nog een biertje of zeven achterover hadden geslagen konden de koffers worden ingepakt. Nadat hier en daar de laatste losgeslagen fietsen waren teruggevonden begaf iedereen zich weer naar het centrum van Tilburg waar het weekend dan definitief ten einde kwam. Als commissie kunnen we niet wachten op de volgende editie van het AKW!