Plotseling schrik je wakker, de kamer is nog donker. In je mondhoek zit een restje opgedroogd kwijl, je neus zit verstopt en je mond is zo droog als de Sahara. Terwijl je langzaam overeind komt begint de kamer om je heen te draaien en wanneer je eindelijk rechtop zit voel je een bonkende koppijn. Dan realiseer je het: je hebt een ontzettende kater. Dit is een gevoel wat menig student bekend voor zal komen. Om zo snel mogelijk van een kater af te komen staan er op het internet verschillende tips en tricks, deze variëren van radler tot sinaasappelsap en van sigaretten tot dürüm. De ene tip oogt wat minder betrouwbaar dan de andere, daarom gaat de circulaire voor jullie op onderzoek uit. We spreken deze week met drie ervaringsdeskundigen over hun belevingen en hun gouden tips om een flinke kater te overleven.
Beste ervaringsdeskundige, allereerst hartelijk dank voor jullie komst. Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen aan het publiek.
Laurens: Lectori Salutem, Laurens is de naam. 5e-jaars, dus ik heb er al enige katerervaring opzitten.
Rutger: Goedemorgen studenten, mijn naam is Rutger en ik studeer inmiddels ook al 5,5 jaar. Met een voorliefde voor borrels en een bestuursjaar op zak heb ik elke kater die je maar kan bedenken al meegemaakt.
Jeroen: Waarde lezer, het is me een eer om aan dit artikel mee te werken. Mijn naam is Jeroen Peters, ook wel bekend als JP. Ik ben vierdejaars student en heb nu even een tussenjaar waarin ik mij met verschillende bezigheden bezighoudt. Ik moet (helaas) bekennen dat bier drinken wel een van de voornaamste is.
Het draait natuurlijk allemaal om een goede voorbereiding, wat is jullie go-to avondritueel als jullie weten dat er in de avond flink gedronken gaat worden?
Laurens: Een gezond avondmaal probeer ik meestal wel te nuttigen. Verder vind ik het fijn om mijn slaapkamer alvast in te richten als baarhuis, mocht het inderdaad uit de klauwen lopen dan hoef ik hier niet meer over na te denken.
Rutger: Zonder een goede bodem kan je de volgende dag wel vergeten. Een pasta’tje is daarbij wel een van de favorieten. Ook zorg ik dat er altijd een flesje water klaarstaat naast het bed.
Jeroen: Pasta is inderdaad een goede bodem. Probeer alleen spaghetti te vermijden. Als je een keer onverhoopt Huub moet roepen boven een toilet kan dit voor een nare ervaring zorgen. Voor de echt ruige avonden kan ik ook een kapsalon aanraden.
Als jullie dan eenmaal in de kroeg zijn aangekomen, wat zijn dan de drankjes die je absoluut moet vermijden om een avond stappen goed door te komen?
Jeroen: Wodka. Echt allesbehalve Wodka...
Laurens: Ik sluit mij aan bij Jeroen, liever geen Wodka.
Rutger: Ook ik ben het eens met dit antwoord, met één shot wodka ligt een verstandsverduistering al op de loer. Daarnaast lijkt een Jager-bomb ook altijd een beter idee dan het uiteindelijk is. Vooral de vicevoorzitter wil dit drankje nog wel eens in mijn hand toveren. Een mix van kruiden, cafeïne, taurine, alcohol en suikers, de gevolgen hiervan zijn vaak desastreus.
Wanneer je om dan om drie uur ‘s nachts toch merkt dat je eigenlijk al te ver heen bent, wat zijn dan de laatste redmiddelen om de schade de volgende dag nog enigszins te kunnen beperken?
Jeroen: Bij thuiskomst moet er altijd snel gehandeld worden. Pas dan merk je hoe kostbaar elke seconde is voordat je te moe bent en in slaap valt. Het zij aan de keukentafel of in bed, dat verschilt soms wel eens. De kostbare tijd die ik dan nog heb spendeer ik door snel een waterkoker aan te zetten en een pakje instant-noedels uit de kast te trekken. In de tussentijd wordt een liter pul gevuld met water en dit alles zorgt voor genoeg zout en vocht om de hevigste katersymptomen bij het ontwaken te voorkomen. Het is dan wel essentieel dat ik het water ook opdrink en de noedels eet en niet alleen voor me neus neerzet voordat de ‘powernap’ aan de keukentafel wordt ingezet. Ik kan uit ervaring spreken, dan heeft het niet zoveel zin en heb je vooral veel vragen de volgende ochtend.
Laurens: Op zo'n moment heeft de kapitein het schip al verlaten, dat niet alleen, hij heeft het ook nog eens in de hens gestoken en het roer geblokkeerd. Feit is, en dat weet u ook beste lezer, dat er niets meer te redden valt en u uw verlies het beste gewoon kunt nemen.
Rutger: Wanneer je de kroeg ontsnapt bent, heelhuids de fietstocht overleefd hebt, de deur nog open krijgt en de eventuele trappen op bent gestrompeld dan heb je de avond in ieder geval overwonnen. Hierbij moet je niet gaan denken aan de volgende ochtend, want die heb je al verloren. Je staat immers tussen twee vuren. Bij de ene optie ga je gelijk naar bed en sta je de volgende dag enigszins uitgerust op maar met onuitstaanbare koppijn. Bij de andere optie zet je nog een of andere natuurdocumentaire op, die na wat biertjes opeens heel interessant is. Ondertussen maak je wat eten en werk je wat grote glazen water weg. Het resultaat van deze optie is dat de koppijn wat minder is de volgende dag omdat je wat nuchterder gaat slapen, echter moet je wel wat slaap inleveren waardoor het openen van je ogen in de ochtend een soort dagtaak wordt.
Als je in ochtend wakker wordt zijn er twee opties, idealiter ben je de rest van de dag vrij, maar op de meeste dagen word je toch in de collegezaal verwacht. Wat is dan de beste aanpak om je brakke ochtend toch enigszins goed te beginnen?
Jeroen: Sommige mensen zeggen wel eens dat brak zijn een gemoedstoestand is. Alhoewel ik zelf geen aanhanger ben van deze theorie heeft het wel wat. Als je brak bent moet je de dag beginnen alsof je gewoon nuchter bent. Ga snel waar je naartoe moet en probeer je vaste dingen te doen. De ergste brakheid moet vaak nog komen, dus hoe sneller je op locatie bent hoe beter. Als het je echt even allemaal te veel is kan je ook een blikje radler opentrekken. Die 2% is dan net voldoende om de kater enigszins uit te stellen.
Laurens: Wakker worden met een kater, het voelt alsof er een levend wezen wordt gebaard uit de dood. Het is met recht een wonder te noemen, en dat gevoel van wonderbaarlijkheid neem ik dan mee de collegezaal in. Het liefst eet ik daar nog een bak yoghurt met muesli aan vooraf, inclusief een halve liter water. Neem dan om 09:30 een lekkere tsjernobak uit de automaat en de dag kan niet meer stuk.
Rutger: Het geluid van je wekker is als een soort fluitsignaal voor het begin van de adtwedstrijd van het flesje water naast je bed. Eenmaal de bodem bereikt blijf je het liefst zo lang mogelijk in bed liggen, maar zorg ervoor dat je meteen de douche in vliegt om de geur van alcohol en sigaretten van je af te wassen, poets daarna je tanden extra goed, spring in je schone kleren en zet een pet op. Na wat haasten zit je dan in de collegezaal, dat is waar de lijdensweg begint...
Zoals iedereen weet gaat een brakke dag niet je meest productieve dag van de week zijn, wat zijn volgens jullie de beste dingen die je kan doen om deze dag toch nog enigszins nuttig te besteden?
Jeroen: Ik bevind mezelf echt in een luxepositie. Op mijn voornaamste werkplaats heb ik namelijk 4 mede-pilsbazen om me heen met wie ik mijn dagelijkse werkzaamheden moet verrichten. De brakheid zorgt er dan voor dat er echte verbroedering ontstaat en je genoeg mensen om je heen hebt die begrip hebben voor de situatie. Deze brakheid-tolerantie zorgt er dan ook voor dat de lat niet te hoog ligt. De kunst is ook om veel kleine dingen te doen: even een mailtje hier en daar of even een lopend project een beetje bijwerken, zo krijg je stiekem nog best veel voor elkaar. Het gaat op zo’n dag om de kleine overwinningen. Probeer ook taakjes te doen die genoeg ruimte laten om af en toe bij het toilet te gaan buurten.
Laurens: Schoonmaken en het doen van een vaak te lang uitgestelde boodschappenronde behoren tot mijn favorieten. Daarnaast behoort studeren ook gewoon tot de mogelijkheden, al gaat het dan wat trager.
Rutger: Vaak zoek ik wat huisgenoten op die ook brak zijn voor wat leedvermaak. Daarna voel je je toch al wat beter over jezelf en geeft het wat motivatie om wat meer van je dag te maken dan je huisgenoten. Maar doe vooral niet te veel, de hoofdpijn ligt namelijk altijd op de loer.
De dag loopt dan inmiddels langzaam op zijn einde, hebben jullie nog gouden tips om ervoor te zorgen dat je in de avond niet volledig inzakt?
Rutger: Een gezond en vullend avondmaal is van groot belang. Een afterdinner dip is hierna helaas onvermijdelijk. Om hier minder last van te hebben kan je je dagelijkse wandeling maken en het dagelijkse doel van 10.000 stappen toch proberen te benaderen op een dag dat je eigenlijk zo min mogelijk wil bewegen.
Jeroen: Als je in de avond een inzinking wilt voorkomen zijn er een paar mogelijkheden. Ikzelf ben van de directe aanpak en kom graag mijn angsten onder ogen. Daarom tover ik soms nog wel eens een koud biertje tevoorschijn als de kater iets te zwaar wordt. Dit is alleen wel een last-resort en misschien een klein teken van alcoholisme. Maar als het werkt dan werkt het.
Laurens: Allereerst vraag ik mij af wat er mis is met inzakken in de avond? Tips heb ik dus niet. Zoals ik aangaf is er leven gebaard uit de dood, dit was een zware exercitie, daardoor moet in de avond voldoende rust worden genomen. Lekker afsluiten met een serie of een boek en op tijd de oogjes dichtdoen.
Onwijs bedankt voor jullie tijd, zijn er misschien nog laatste tips en tricks die jullie onze lezers willen laten weten?
Rutger: Iets wat voor mij negen van de tien keer werkt is het volgen van de volgende stappen:
- Ga een rondje hardlopen (zweet je alcohol eruit);
- Spring onder de douche (je voelt je als herboren);
- Drink een zelfgemaakte smoothie (lekker & gezond);
- Eet pizza (lekker en zout).
Mocht dit nu niet helpen ben je wel weer even bezig geweest en heb je lekker gegeten. Daarnaast wil ik de lezers nog meegeven dat het zeggen van de woorden "ik ga nooit meer drinken" compleet ongeloofwaardig is, dus weerhoud je hiervan.
Drink met mate, maar mocht dit niet lukken hoop ik dat onze ervaringen jullie een handje verder helpen bij toekomstige katers.