Hoe gastvrij is... Kobus

Gepubliceerd op: 13/10/2023

Donderdagavond 7 uur stond het bezoekje aan Kobus gepland. Rond 6 uur die avond krijgen wij een berichtje van de beste man dat we beter een andere keer kunnen langskomen. De vorige avond, waarin hij met menig Smeetskringer op het terras had gezeten en Club Stëlz nog een bekijkje heeft gegeven, is hem fataal geworden. Naar eigen zeggen heeft hij hier nog twee dagen last van gehad. Geen erg goed begin voor het interview. We konden gelukkig snel een nieuwe datum prikken. Op dinsdag om 7 uur waren met de commissie welkom bij zijn studentenhuis aan de Gasthuisring. De commissie was helaas niet op volle sterkte want we misten Laurens wegens een drukke agenda en ook de praatjes van Stijn waren afwezig door een opgelopen griepje. Hierdoor was hij er fysiek wel bij maar in gedachte lag hij al lekker in zijn mandje. Gelukkig was Kobus wel weer opgeknapt en deed hij, ondanks dat hij nog aan het eten was de deur voor ons open. In zijn kamer werd ons al snel een biertje (voor de ziekenboeg een watertje) aangeboden. Ook had hij wat borrelhapjes in huis maar omdat het net etenstijd was geweest hebben we dit genereuze aanbod afgeslagen en kon het gesprek beginnen. 

Om te beginnen, kan je jezelf even voorstellen? 
Hoi, ik ben Kobus Verpoort en ben 18 jaar oud, bijna 19 inmiddels. Ik zit in mijn tweede jaar Fiscale Economie en zit nu ongeveer 4 maanden op kamers. Bij De Smeetskring zit ik momenteel in de activiteitencommissie. Daarnaast voetbal ik nog in een vriendenteam in Bergen op Zoom waar ik vandaan kom. Verder… een beetje bier drinken… een beetje naar mijn vriendin. 

Hoe ben je in dit huis terechtgekomen? 
Gewoon via Facebook en toen ben ik op een hospiteeravond gekozen. Ik wilde wel echt in een studentenhuis zodat er altijd wel mensen om me heen zijn en er altijd wat te doen is. Dat bevalt ook erg goed, we doen regelmatig wat leuke dingen met het huis. Daarnaast is het ook makkelijker om wat te ondernemen door de week in Tilburg. Voorheen was er thuis niet meer zo veel te doen en om dan elke keer vanuit thuis aan te sluiten was niet ideaal. 

Wat doe je zoal met huisgenoten? 
We chillen vaak gewoon samen, spelen een potje Fifa en gaan wel eens op stap of naar andere feestjes. Daarnaast eten we ook vaak samen, dat is wel heel fijn. Dan hoef ik niet elke avond voor mezelf te koken. 

Kook je vaak zelf dan? 
Nee, ik heb in totaal twee keer gekookt hier. Er zijn veel mensen vega in mijn huis dus dat is heel moeilijk om voor te koken, waardoor ik er ook geen zin in heb. 

Jeroen: Wat heb je die twee keer gekookt? 
Een Avg’tje met een vegetarische schnitzel en pasta met rode pesto, maar het is lastig hoor om elke keer vegetarisch te koken vooral als je gewend bent om met vlees te koken. Dus dan heb ik echt geen idee wat ik moet maken. Daarom kook ik niet zo veel, maar we hebben de regel dat de mensen die koken daarna niks meer hoeven te doen en dat de mensen die mee eten de afwas moeten doen. Dat vind ik niet zo erg. 

Kan je zelf dan wel een beetje koken en wat is daarbij je favoriete gerecht om te maken? 
Lasagne bolognese, wel lekker en niet lastig. Ik kan wel een beetje koken, niet bijzonder maar op zich wel redelijk. Ik volg gewoon stap voor stap het recept en dan kan er weinig fout gaan. Vraag maar aan Stijn. 
Stijn: Het is eetbaar… Nee grapje hij kan prima koken, vooral Italiaans dat is heel goed te eten.

Toen het al even over eten ging zag Stijn een kans om te vragen naar de voorraadkast van Kobus in de eerste maanden dat hij op kamers zat. 

Daar kan ik wel wat over vertellen, in het begin dat ik hier zat had ik nog geen koelkast. Dus heb ik de eerste drie maanden op brood en nutella geleefd. 

Jelmer: Werd je daar niet helemaal gek van? 
Nee het was best makkelijk en gewoon lekker. Maar nu staat er gelukkig wel een koelkast wat natuurlijk wel fijn is. 

Heb je wel eens ruzie met huisgenoten? 
Nee nooit eigenlijk, alleen soms wat politieke onenigheden omdat sommige huisgenoten iets linkser zijn dan ikzelf. 

Wat studeren je huisgenoten zoal? 
Dat is heel verschillend eigenlijk, econometrie, bedrijfseconomie, psychologie, journalistiek… als je dat een studie mag noemen. 

En zo kom je dus terecht in een discussie met je huisgenoot 

Hoe staat het ervoor met je studie? 
Nou…. vorig jaar één vak niet gehaald, de moeilijkste van allemaal… Marketing. Nu gaan we volgende week zien of het nog goed gaat, dan zijn namelijk de midterms. Dat moet denk ik wel goedkomen en als dat niet zo is dan heb je nog een herkansing. Helaas zijn de tentamens wel precies voor, op en na mijn verjaardag. 

Ben je naar elk college geweest dit jaar? 
Zeker niet naar elk college, je moet het een beetje tactisch indelen. Ik ga naar ongeveer de helft van de colleges, als ik weet dat ik niks ga doen dan ga ik sowieso niet. Dus boekhouden hoorcolleges en data analyse ga ik niet maar de fiscale vakken hou ik wel beter bij. Maar als ik moe ben of echt geen zin heb dan ga ik niet.  

Prima tactiek Kobus, als je denkt dat je niks bij een college gaat doen, kan je inderdaad maar voor de zekerheid niet gaan. 

Wat vind je van je nieuwe commissie? 
Heel gezellig en ook een leuke commissie om te doen. Echt een leuke groep ook, gisteren hebben we toevallig nog een commissie uitje gehad. We zijn gaan traplopen bij Slagroom, helaas niet helemaal gehaald. Maar we zijn nu vooral bezig met het voorbereiden van het Actief Kader Weekend wat heel leuk is. Het gaat wel veel werk worden maar tegelijkertijd heb ik er ook heel veel zin in.  

Jeroen: Waar gaan we met AKW heen? 
Weet ik ook niet  

Erg goed om te zien dat het geheimhouden van de locatie het Actief Kader Weekend zo serieus wordt genomen. 
Voor de leken onder ons: bij traplopen drink je met zijn alle biertjes van La Trappe waarbij je begint bij het lichtste biertje en steeds een wat zwaarder biertje drinkt. Hierbij loop je als het ware de trap op. De grote spelers lopen de trap ook nog netjes af.  

Hoe vind je het dat je broer ook actief is bij de vereniging? 
Eigenlijk wel heel leuk, het was in het begin wel makkelijk want ik kon hem natuurlijk alles vragen over de activiteiten van de Smeetskring en dergelijke. Zo wist ik wat beter wat me te wachten stond en was het ook makkelijker om vaker te gaan. Daarbij hebben Eline en ik, die natuurlijk ook een zus bij de vereniging heeft, veel mensen meegenomen naar activiteiten van De Smeetskring, dat hielp ook wel. 

Is Sammy ook de reden dat je voor Tilburg hebt gekozen? 
Niet echt de reden, het is niet per se dat ik hem achterna wilde maar ik kende de verhalen van hem wel. Die klonken altijd wel leuk en toen wilde ik dat ook gaan doen. 

Is Sammy ook de reden dat je voor Fiscale Economie hebt gekozen? 
Ook wel een klein beetje, eerst kende ik het niet echt. Ik wist alleen dat mijn broer het deed dus toen heb ik mezelf ook een beetje in verdiept. Het zag er allemaal leuk uit dus toen ben ik eraan begonnen met het idee dat ik altijd nog kan overstappen als het niet leuk is.  

Heb je nog naar andere studies en steden gekeken? 
Euhmm.. nee eigenlijk niet. 

Dus gewoon Sammy achterna? 
Ja eigenlijk wel een beetje. Maar geen spijt achteraf dus dat was wel een goede keuze. 

Zou je dan ook een bestuursjaar willen doen? 
De ambities liggen er wel, maar nu is het nog te vroeg. Maar het lijkt me wel erg leuk. Als ik nu alles in een keer haal ben ik ook nog erg jong, dus ik wil mijn studietijd nog wel wat rekken. 

Heel goed Kobus, vooral zelf zo min mogelijk nadenken en gewoon doen wat Sammy doet. 

Aan het einde had Jeroen ook nog een hele belangrijke vraag die hij graag wilde stellen. Hierbij moet wel gezegd worden dat hij een whiplash had. De vraag luidde als volgt: 

Als je een dag een fiets zou zijn, welk merk zou je zijn? 
Een elektrische fiets dan hoef ik weinig moeite te doen. 

Dit antwoord ligt ook volledig in lijn met de vorige antwoorden. 

We hebben ook iets vernomen over hoe de bierkratjes worden opgehaald in dit huis? 
Ja er zijn wel eens zwervers die over de schutting klimmen en dan kratjes statiegeld meenemen. Een paar huisgenoten hebben daar wel eens een aanvaring mee gehad toen ze de tuin in probeerde te klimmen. Ze zijn ook wel eens toen de deur open stond binnen geweest. Zelf heb ik er nog geen aanvaring mee gehad maar het is niet fijn, zeker omdat er in deze buurt wel veel zwervers rondlopen. 

Hoe gastvrij vind je jezelf? 
Ik zou mezelf een 7,5 geven. Als er mensen komen haal ik altijd wel wat lekkers in huis en ik vind het daarbij ook prima als mensen lang blijven. In Bergen op Zoom zat ik met vrienden ook vaak bij mij thuis maar nu in Tilburg is dat wat minder. Dat komt door wat commentaar van mijn vrienden op mijn huis. 

Stijn begint gelijk over rommel en schimmel en beantwoord hiermee gelijk de vraag wat dat commentaar van zijn vrienden dan is. 
Kobus: Ja dit was er wel maar nu is alles spik en span. 

Graag bedanken wij Kobus voor de gastvrijheid en zijn eerlijke inkijkje in zijn studentenleven.