Fiscal Fun: een overzicht van de afgelopen activiteiten

Gepubliceerd op: 06/10/2023

De afgelopen weken zijn weer voorbij gevlogen! In deze tijd zijn er weer veel leuke activiteiten langsgekomen. Om jullie op de hoogte te houden van alles wat er heeft plaatsgevonden, geven wij graag een inkijkje in de afgelopen evenementen.  

Hockeytoernooi 

19 september. De hockeyvelden liggen er mooi bij, zonnetje schijnt en de spanning is voelbaar. Het is weer tijd voor het jaarlijkse Smeetskring hockeytoernooi, dé plaats om als prominente rover eeuwige roem te behalen! Geheel volgens traditie zijn Front en Fractie SAM ook weer van de partij. Rond kwart voor 2 verschijnen de eerste sportieve rakkers bij sportbar Olympia om alvast te kunnen voorbeschouwen op het sportieve spektakel dat op het punt staat los te barsten. Nadat Rico iedereen de broodnodige consumpties heeft overhandigd en het veld (en omstanders) nog een extra keertje zijn gesproeid konden we eindelijk beginnen.  

Sommige mensen trokken met scheenbeschermers aan ten strijde en tijdens het eerste potje wenste ikzelf ook dat ik zo’n briljante ingeving gekregen had. Tijdens een alles of niets poging om een verloren bal voor te geven kreeg ik een vakkundig geplaatste stick tegen mijn scheenbeen aan, een uiterst onprettige ervaring kan ik beamen.  

De enigszins ongelukkige stokslagen ter zijde was het een erg geslaagd toernooi! Aan het einde had ook iedereen de smaak van overwinning of de smaak van een goudgele rakker in zijn mond, dus de sfeer was weer ouderwets gezellig. Net voor het avondmaal opgediend werd, was het voor een selecte groep ook nog tijd om een 7-dronk te doen. Niet iedereen had er even veel zin in, maar iedereen heeft het wel volgehouden. 

Nadat dat leedvermaak er weer opzat, was het eindelijk tijd voor een welverdiende overheerlijke burger, met een gezonde portie friet erbij. Deze viel menig hockeyer goed in de smaak dus was het een zeer goed alternatief voor de barbecues van voorgaande edities. Al met al dus een sportieve, uitdagende en uitermate gezellige dag. Wij van de circulairecommissie kijken nu al uit naar de editie van volgend jaar! 

LOF Congres 

Op vrijdag 22 september was het weer tijd voor het grootste landelijke evenement voor de fiscale student. Het Landelijk Overleg Fiscalisten stond weer op de planning, dit jaar werd het congres georganiseerd in Rotterdam.  

Aangekomen bij het World Trade Center kon de dag, die in teken stond van ‘The Future of Taxation’ beginnen. Dat dit een breed onderwerp is was, werd al snel duidelijk. De onderwerpen belastingheffing rondom CO2, een keurmerk voor belastingbetalers en een negatieve inkomstenbelasting werden belicht door respectievelijk Martijn Schippers, Josephine van der Have en Koen Caminada. Stuk voor stuk uitstekende sprekers, maar de presentatie die nog wel het best bijgebleven is, was van Peter Kavelaars die het idee van belasting als beleidsinstrument volledig onderuithaalde. Hopelijk dringt dit ooit nog tot de politiek door. Maar we verwachten dat zij nu te druk bezig zijn met het voeren van campagne. Wie we ook zeker niet mogen vergeten is de dagvoorzitter, Jort Kelder. Fiscaal inhoudelijk is hij misschien niet zo onderlegd als de hiervoor genoemde sprekers. Maar als er iemand is die houdt van praten over geld, is hij het wel. Ook leidde hij de ietwat chaotische paneldiscussie waar gebrekkige techniek, wat opmerkingen die net iets te ver gingen en een wat geïrriteerde spreker allen de revue passeerden.  

Na het plenaire deel was het klaar met het fiscale geweld en was het tijd om de deelnemende kantoren te leren kennen. Eerst door een gezamenlijke lunch en daarna door vier workshoprondes. De kantoren kregen hier de kans om zich te profileren en te onderscheiden van de rest. Dus kwam er wederom vanalles voorbij, van het behandelen van een aangifte tot het spelen van een variant van de slimste mens. Kortom, voor elk wat wils!  
Na de laatste ronde kon je onder het genot van een drankje en een breed menu aan hapjes nog even rustig bijpraten met medestudenten of medewerkers van de verschillende kantoren. Voor het entertainment stond er een bandje te spelen, helaas hebben niet veel mensen van hen kunnen genieten aangezien ze meer pauze hielden dan de gemiddelde Spaanse bouwvakker. 

Het laatste officiële deel van het congres was het driegangendiner, de laatste kans om je vragen te stellen aan de kantoren waarin je geïnteresseerd was, of simpelweg te genieten van het lekkere eten. Eenmaal aangekomen bij het dessert kwam het dankwoord van de organisatie, waarbij als laatst nog even werd vermeld dat door wat uitloop de DJ van de afterparty al een half uur stond te draaien voor een lege zaal.  Dit klonk voor de studenten als muziek in de oren en hiermee werd het startschot gegeven voor de afterparty. De Tilburgse studenten konden natuurlijk het niet laten om zich eventjes te laten gelden en te zorgen voor het nodige vermaak. Dit kwam mede omdat onze mooie vereniging om twaalf uur jarig was en dit natuurlijk gevierd moest worden. Toen de afterparty ten einde was kon het feestje gelukkig nog even doorgaan in de bus naar Tilburg. Het was het einde van een enerverende dag, een dag die iedere fiscale student een keer meegemaakt moet hebben.       

Meet your Lecturers 

Op 26 september was het zover, meet your lecturers: Prinsjesdag editie! (Heerlijk, die verengelsing van de Nederlandse taal). mr. dr. Gerard Staats, prof. dr. Ton Stevens en onze eigen Vakliteratuurcommissie praatten de aanwezigen bij over de belangrijkste fiscale wijzigingen die het inmiddels demissionaire kabinet voor ons in petto heeft. dhr. Staats trapte de middag af met een analyse over de veranderingen in de inkomstenbelasting. Zo kwamen diverse gewijzigde regelingen aan bod, werd de marginale druk nog eens bekeken en werden enkele fiscale amendementen geanalyseerd. Box III kreeg speciale aandacht, met name de conclusie van de A-G, de maandag voor Prinsjesdag kwam ter sprake. Na het arrest van de Hoge Raad op kerstavond 2021, kon de A-G niet achterblijven en besloot hij de 'day before’ zijn eigen bommetje te leggen, ditmaal onder de herstelwet box 3. Aan ijdelheid ontbreekt het in Den Haag in ieder geval niet. 
 
Hierna was het de beurt aan dhr. Stevens. Hij besprak de ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’. Waar het wetsvoorstel kort op neerkomt is het volgende: de open CV wordt afgeschaft. De keuze voor dit onderwerp was weloverwogen; in 2002 is dhr. Stevens namelijk gepromoveerd op een onderzoek betreffende de fiscale aspecten van de commanditaire vennootschap. Hij pleitte toen al voor de afschaffing van de open CV, ruim 20 jaar later hebben de ambtenaren hun ogen geopend en besloten ze een Tilburgse wijze te volgen, wij als commissie kunnen ons niet anders voorstellen dat dit toch een heugelijk moment moet zijn geweest. Het wetsvoorstel werd beknopt behandeld, beleidskeuzes werden geanalyseerd en potentiële tekortkomingen werden vastgesteld. 
 
Tot slot was het de beurt aan onze eigen vakliteratuurcommissie. Zij bespraken de bedrijfsopvolgingsregeling in de inkomstenbelasting en de successiewet, ook daar zijn de nodige wijzigingen in aangebracht. Na een korte historische analyse, waarbij het falen van de Staten-Generaal op het gebied van fiscale wetgeving pijnlijk duidelijk werd, werden de nieuw ingevoerde wijzigingen behandeld. De commissie kwam met scherpe punten en er was ruimte voor discussie. 
Na deze inhoudelijke sessie was het tijd om onder het genot van een drankje verder te discussiëren. 
 
Prinsjesdag 2023, veranderingen in demissionaire tijden. De nadruk op de kleine veranderingen laat zien dat langlopende problemen weinig of geen aandacht krijgen. Het zijn bijzaken die als hoofdprogramma gepresenteerd werden, vaak voor politiek gewin. Zo hoorden we bij de politieke beschouwingen bewindslieden eindeloos praten over een kozijn dat ze willen vervangen. Maar het huis waarin we met zijn allen wonen passeert zelden de revue. 

Tax & Skills-event 

Afgelopen woensdag, 4 oktober, was het weer tijd voor het jaarlijkse Tax & Skills event van De Smeetskring. Net als de voorgaande editie werd het wederom gehouden in de Philharmonie, waar de deelnemers werden verwelkomd met een heerlijk kopje koffie om de dag goed te beginnen. Passend bij deze formele evenementen van De Smeetskring is de dresscode business formal, wat zorgde voor een mooie opkomst van mannen veelal in blauwe pakken en dames in een wat kleurijkere outfit.

Na de opening werden er vier verschillende workshops aangeboden, waarvan ieder er twee kon bijwonen. De workshops van dit jaar stonden net als in vorige jaren stil bij de kwaliteiten die wij als fiscalisten hard nodig hebben bij onze studie en in de eerste jaren op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan workshops over effectief werken/studeren en solliciteren. Daarnaast werden ook de workshops ethiek en overtuigen aangeboden.  

Na de workshops was het tijd voor een korte borrel, waar op een laagdrempelige manier contact kon worden gemaakt met de verschillende kantoren. Daarnaast was er ook een professionele fotograaf aanwezig voor het maken van professionele foto’s voor bijvoorbeeld LinkedIn. Uiteraard was vanaf vijf uur ook de tap geopend en kon er worden bijgepraat met je medestudenten.  

De dag werd afgesloten met een driegangendiner, waarbij er na elke ronde werd gewisseld van tafel zodat iedereen in contact kon komen met de kantoren waarvoor hij of zij zich had aangemeld. Hier kon onder het genot van een glas wijn contact worden gelegd met potentiële toekomstige werkgevers.  

Al met al was het een ontzettend geslaagde dag, waarbij veel geleerd is. Als commissie willen we dan ook graag de Softskillscommissie bedanken voor deze leerzame dag, de aanwezige kantoren voor hun fantastische bijdrage en alle aanwezigen studenten voor hun gezelligheid!