Tilburgse terrassen en kroegen

Gepubliceerd op: 22/09/2023

Waarde lezers van de Circulaire, de Tilburgse student is vandaag de dag bijzonder veel in de bieb te vinden. Studeren is natuurlijk ontzettend nuttig, maar er moet daarnaast wel genoeg ruimte blijven voor ontspanning. Om die reden presenteren wij u een Tilburgse kroegguide. Voor iedere dag nemen wij jullie graag mee in een overzicht met de leukste kroegen om te bezoeken. 

Maandag 

Om te beginnen de maandag. Maandag lijkt misschien niet echt een dag om de hort op te gaan, niets is echter minder waar. Zelfs op maandag is er in Tilburg meer dan voldoende te doen om de avond door te komen. De avond kan begonnen worden bij café Slagroom, wat op het Piusplein te vinden is. In het kader van “dat breekt zo lekker de week” is speciaal bier hier de hele avond in de aanbieding. De eerste vier hebben al 15% korting, waarna de vijfde als kers op de taart ook nog eens gratis is. Met 150 verschillende bieren is de keuze ook nog eens reuze. Je kan dus behoorlijk wat spaarkaartjes afwerken voordat het eind van het assortiment bereikt is. 
Mocht je na de speciaal biertjes nog niet klaar zijn met alles wat de maandag rijk is, dan is het natuurlijk altijd nog mogelijk om de befaamde Live in te duiken. De kroeg waar doorlopend plaatjes aan te vragen zijn en waar de krokodilletjes over de bar vliegen (vraag de vicevoorzitter gerust naar zijn ervaringen). Aangezien er weinig andere kroegen open zijn, verzamelt het Tilburgse nachtleven zich op maandag hier. Met iedereen die zich op maandag waagt aan een kijkje op de Korte Heuvel, is dit de uitgelezen plek om het tot in de late uurtjes uit te houden. 

Dinsdag  

Dinsdag is natuurlijk de dag om dobbelen, maar waar dan? Dat weet iedereen natuurlijk al, bij café Bolle. Het al eeuwenoude fenomeen dobbeldinsdag is bij elke student welbekend. Bij dit prachtige concept ben je welkom om dinsdag tussen 23:00 en 01:00 een bestelling te plaatsen waarbij je vervolgens mag dobbelen. Dobbel je een even getal, dan krijg je de gehele bestelling gratis. Dobbel je oneven, dan moet je de bestelling gewoon netjes afrekenen. Verliezen kan dus niet, behalve als je natuurlijk iets te overmoedig wordt in je bestelling en het een goed idee lijkt om 15 baco’s en 5 jägerbombs te bestellen. Moet je dit betalen, dan is dit een flinke aanslag op je bankrekening. Gelukkig is dobbeldinsdag een bekend fenomeen en is het vaak erg druk. Hierdoor kom je niet al te vaak aan de beurt komt om te dobbelen waardoor je automatisch een beetje in bescherming wordt genomen. 

Wat natuurlijk ook niet vergeten mag worden zijn de maandelijkse borrels bij onze geweldige gastvrouw Patries. De maandelijkse borrels van de Smeets zijn veelal op dinsdag en zijn altijd bij De Heuvel Gallery. Ook al is de grote zaal soms iets te groot voor het aantal aanwezige leden, toch hangt er altijd een feeststemming die wordt aangewakkerd door een DJ met een afwisselend pallet aan hitjes en de vaste aanvraag van “Habiba” die wordt gedaan door een oud-secretaris. Ook vinden er vele borrels plaats in de Nachtwacht, ook wel de kleine zaal. Hier hangt iets meer een sfeer van een kroeg waar je gezellig bij kan praten onder het genot van een drankje en een iets zachter muziekje. Maar in welke zaal je ook staat, het volgende is gegeven: het bier is gratis en het is altijd gezellig. 

Woensdag 

Woensdag, een mooie dag om de stad in te gaan. De Smeetskringers die al wat langer meegaan denken bij een woensdag wellicht aan de Polly Maggoo, met De Jongens van Je Weet Wel. Die tijd is inmiddels voorbij, tegenwoordig is het namelijk te doen in de Studio met ‘Club Stelz’. Elke woensdagavond is het hier, vanaf 22:00 gaande, waarbij de dames en heren van het inmiddels bekende drankenmerk ‘Stelz’ een artiest meebrengen die een overvolle kroeg op stelten zet. Wellicht vraag je jezelf nu af wat hier nou zo speciaal aan is, dat antwoord is simpel: happy hour! Rond middernacht zijn alle drankjes 1+1, hiermee kan je de pijn van dobbeldinsdag op je bankrekening wellicht wat verlichten.  

Mocht je geen zin hebben in ‘partyhardy’ op de woensdag, dan is een bezoek aan café ‘Het Dorstige Hert’ wellicht een betere optie. Dit prachtig gelegen café is bij Smeetskringers bekend als de plek waar na een ALV wordt geborreld. De sfeer is er gemoedelijk en warm, met een vleugje elegantie die het ontleent aan de naastgelegen villa’s (het kille crematorium van Guus Meeuwis niet meegeteld). Naast een uitgebreide drankenkaart, kan je in dit café ook overheerlijk eten. Vergeet dan niet te reserveren, want zelfs de toog wordt rond etenstijd omgetoverd tot fine dining area. 

Donderdag 

Donderdag, tijd voor hét hoogtepunt van de studentenweek. Nog een avond escaleren voordat iedereen vrijdag weer naar thuis-thuis gaat om bij zijn of haar ouders uit te brakken. Aangezien er al een hele week van feest vieren en geld spenderen op zit, is het fijn dat een pilsje niet duur hoeft te zijn. Als je ten minste voor 1 uur in café ‘De Boekanier’ bent. Voor maar € 1,30 kan er dan namelijk lekker gepijpt worden (nee ik heb de naam ook niet bedacht). Voor alle vunzige mensen die nu het verkeerde idee krijgen, het is niets anders dan een flesje Jupiler voor een schappelijk prijsje. Voor de snelle rekenaars onder ons, dit betekent dat een kratje bier voor maar €31,20 te verkrijgen is! Het is geen supermarktprijs, maar goedkoper vind je ze haast niet in de stad! Als het weer 1 uur is geweest en er weer genoeg gepijpt is (nogmaals, ik heb het ook niet gedacht) is het tijd voor het echte hoogtepunt: het radje! Dit radje is een écht alles of niets radje. Er wordt wel eens gezegd ‘je kan niet altijd 6 gooien’, maar 6 draaien kan niet vaak genoeg gebeuren. Dan is de hoofdprijs van 15 gratis bier gewonnen! Maar pas wel op voor 11, dan moet je voor een slordige 34 euro 10 bier betalen. Ik spreek uit persoonlijke ervaring, er zijn leukere ervaringen... 

Voor wie nog iets meer geld en een verfijndere smaak heeft kan de week ook in stijl afgerond worden bij café ‘Kandinsky’. Dit café is gepositioneerd aan de achterkant van het Pieter Vreedeplein en het café is het Mekka voor speciaalbier-liefhebbers. Met meer dan 200 speciaalbiertjes en excellente kennis over het gehele aanbod hoef je nooit hetzelfde twee keer te drinken. Aangezien het café een beetje een afgelegen locatie heeft zijn de prijzen ook niet absurd hoog, dus zeker aan te raden voor iedereen met gevoelige smaakpapillen! 

Vrijdag 

De meeste lezers zullen zich op dit moment waarschijnlijk afvragen waarom dit artikel niet bij de donderdag is gestopt. Maar de echte diehards maken de week natuurlijk in stijl af. Althans, stijl is ver te zoeken bij het volgende café, maar wat wil je dan ook met schokkend lage prijzen. We hebben het hier natuurlijk over café het Buitenbeentje, al sinds een aantal jaren een bekend begrip in Tilburg. Te vinden op de hoek van de Korte Heuvel ligt een klein, onverzorgd terrasje. Café het Buitenbeentje moet het namelijk niet van zijn uitstraling hebben, maar vooral van de lage prijzen. Na een hele week genieten van allerlei alcoholische versnaperingen is namelijk het vaak al beperkte budget van menig student geslonken tot een nieuw dieptepunt, maar niet getreurd. Voor maar € 2,20 heb je al een heerlijk pilsje van de tap, en voor € 5,50 zelf een halve liter speciaalbier.  

Nou zouden we als commissie jullie nog pagina's kunnen gaan vervelen met tips over welke van de 150 speciaalbieren wel en niet aan te raden zijn, maar we begrijpen ook dat niemand daar op vrijdagmiddag op zit te wachten. Daarom willen we jullie als commissie enkel nog een bijzonder prettig weekend toewensen, proost!