Campus nieuws

Gepubliceerd op: 08/09/2023

De tweede week van het nieuwe college jaar is alweer bijna voorbij en het is menig student vast opgevallen dat er wat veranderingen hebben plaatsgevonden op de campus. Hieronder lichten wij er een aantal van toe. 

Koffie 

Iets wat aan menig student niet voorbij kan zijn gegaan, is het feit dat er op de campus nieuwe koffie automaten verschijnen. Of verdwijnen, afhankelijk van waar je je colleges volgt. Dit is het resultaat van een nieuwe aanbestedingsronde, welke is gewonnen door Maas en deze partij mag ons daarom ook de komende jaren van diverse dranken voorzien.[1] 
Koffie: het bakkie troost dat menig fiscaal student in leven houdt. Feit is dat de koffieautomaten en daarmee koffie, een belangrijke sociale functie op de universiteit vervullen. Het is de plek waar men in de pauze van een college wordt bijgepraat over de nacht ervoor, waar snel de nodige cafeïne kan worden ingenomen maar waar bovenal wordt gediscussieerd over fiscale problematiek en de actualiteiten. Koffie is dus belangrijk. Zonder koffie, geen universiteit, zo simpel is het. 
Niet alleen de automaten zijn nieuw, zo ook het zwarte spul dat uit de automaat komt. Helaas is hier toch iets misgegaan. Wij vermoeden als commissie dat Maas zich niet heeft gerealiseerd dat ze de automaten in Tilburg hebben geïnstalleerd, en niet in Den Haag, want inmiddels kunnen we het wel een ‘Haags bakkie’ noemen, als het niet minder is. Sta je dan, met je herbruikbare beker en goede bedoelingen, een geur van afwasmiddel en koffie komt je tegemoet als je de deksel eraf haalt, verwachtingsvol zet je hem onder de automaat, je betaalt de 45 cent en dan: teleurstelling, verdriet, boosheid. Wat een zielig bodempje troosteloosheid komt er tegenwoordig uit de automaat. “Less is more”, moet Maas gedacht hebben. 
Trots vermeldt Tilburg University daarentegen dat ‘tevredenheid’ één van de drie thema’s is met de komst van de nieuwe automaten. Meer koffievarianten! U kunt nu kiezen tussen ‘bonen’ of ‘lungo’, een wereld van verschil! Daarnaast wordt de melklaag van de cappuccino voller! Dat moet toch heerlijk smaken, dat schuim van melkpoeder! 
Zo blijkt maar weer eens dat tevredenheid een relatief begrip is. 
Margrethe Vestager mag dan geen deel uitmaken van onze commissie, toch zijn er, vinden wij, de nodige vraagtekens te zetten bij de wijze waarop de aanbesteding heeft plaatsgevonden. De belangrijkste vraag, zoals u wellicht al vermoedt, is dan ook: is er ook onderzocht of de hoeveelheid koffie uit de automaat van een acceptabel niveau is? Fractie Sam, Fractie Front, lezen jullie mee? 

[1] https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/meer-nieuws/nieuwe-dranken-fris-en-snackautomaten-op-de-campus 

Campus Café 

Na drie jaar van afwezigheid is het pareltje van de universiteit weer terug: het campus café is weer geopend! Het café is gevestigd tegenover de Esplanade en op dinsdagen geopend voor elke student die moed in wil drinken voor een tentamen of college. Het café heeft in de coronaperiode zijn deuren moeten sluiten maar is na de heropening sterker en voordeliger teruggekomen dan ooit. Een biertje voor €1,25, het klinkt als een sprookje. Naast de normale pilsjes kunnen studenten ook genieten van een heerlijk wijntje of een colaatje. Aangezien het café pas net is heropend, is het nog kleinschalig van vorm. Als de oprichters merken dat er meer animo voor het café is, wordt het aanbod en de openingstijden uitgebreid. Daarom ook een oproep aan u, de dorstige lezer: Ga vooral een lekker biertje drinken bij het campus café! Het is niet alleen lekker en gezellig maar zorgt (hoogstwaarschijnlijk) ook voor een breder aanbod en ruimere openingstijden. Zo kan het campus café floreren en krijgt de universiteit eindelijk een opvangcentrum voor alle dorstige studenten.  
 

Mensa 

Gelegen midden op de prachtige Tilburgse campus en waarschijnlijk bij iedere student wel bekend, de Mensa. Al sinds 1981 is de Mensa in gebruik en het was deze zomer dan ook tijd voor een grote verandering.  

Bij binnenkomst bevindt zich de Top Qroque, een gezellige tosti-bar, die sinds 2010 studenten verblijdt met hun heerlijke tosti’s. Wat verderop ligt het Internationale restaurant, waar je terecht kan voor een veganistische warme maaltijd, een knapperig, vers belegd broodje, gezonde salades of een plant-based cappuccino. Behalve dat het interieur van de Mensa op sommige plekken is veranderd zijn er nog wat andere aanpassingen geweest.  

  • Ten eerste is de Mensa flink verduurzaamd. Zo is het restaurant inmiddels compleet van het gas af en wordt de koel- en vriesapparatuur vervangen door efficiëntere apparatuur. Zeer verstandige aanpassingen zodat ons geliefde restaurant op dit vlak weer helemaal up-to-date is.  

  • Ten tweede is het menu van de Mensa stevig op de schop geweest. Zo is inmiddels 70% van de gerechten vegetarisch en 40% van de gerechten zelfs compleet veganistisch.  

  • Tot slot zijn, tot onze treurnis, ook de meeste watertappunten verdwenen. Dit is niet enkel bij de Mensa het geval maar over de hele campus. Waar het vroeger mogelijk was om in elk gebouw je fles te vullen met gezond en bovenal lekker koud, vers drinkwater is dit helaas nu niet meer het geval. En dat terwijl menig student nu vanwege de nieuwe koffieautomaten noodgedwongen zal moeten gaan overschakelen op water.  

Marga Klompé 

Waar vorig jaar alleen nog een fundering lag, is nu het hoogste punt in de bouw bereikt en staat er inmiddels al een statige constructie. Het nieuwe gebouw, Marga Klompé, vernoemd naar onder meer de eerste vrouwelijke minister van Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid eind dit jaar af zijn en begin 2024 in gebruik worden genomen. Met 14 collegezalen, zelfstudieplekken en een foyer moet het vrijwel energie neutrale gebouw ervoor zorgen dat het groeiende studentenaantal niet tot een overbevolking op de campus leidt. 

De naam zal niet iedereen gelijk wat zeggen, echter is ze wel degelijk van betekenis geweest in onze geschiedenis. Ze is namelijk onder andere actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, Nederlands afgevaardigde in de onderhandelingen over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en ze was actief in de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. In 1982 kreeg zij een eredoctoraat van de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg. Daarnaast inspireerde zij door haar zoektocht naar een sociale en betekenisvolle samenleving. Dit staat natuurlijk hoog in het vaandel bij Tilburg University. Al met al dus een terechte keuze voor de naam.  

Al lijkt de keuze voor de naam terecht, handig is het niet. Met Montesquieu en Meerkoldreef wordt het een leuke opgave, vooral als je de dag ervoor iets te diep in het glaasje hebt gekeken, om naar het goede gebouw te gaan als je naar M, MD of MK* moet. Want je zult ook niet blij worden als je de afstand tussen de drie gebouwen ziet. 

* De universiteit geeft nog geen duidelijkheid over de afkorting maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het MK.