Zoals ieder jaar, heeft ook dit jaar weer het vto-traject plaatsgevonden binnen de Smeetskring. Tijdens dit traject werden door de deelnemers zes verschillende kantoren bezocht, waarbij nog wat dieper op bepaalde fiscale onderwerpen ingegaan werd. Laat de Circulairecommissie nou net twee deelnemers van het vto-traject rijk zijn, die naast het schrijven van de wekelijkse stukjes blijkbaar toch nog wat tijd over hadden om werkelijk over de fiscaliteit na te denken. Bij deze wat meer over het programma en de bevindingen van deze vak-enthousiastelingen over het vto-traject van dit jaar.
Donderdag 27 oktober: Pereira
Op donderdag 27 oktober kwam het hele gezelschap voor de eerste keer samen, voor een reis naar Den Haag. Om 10:50 werd iedereen op het station verwacht voor wat direct de verste reis van het vto-traject zou worden. Nadat het kantoor van Pereira in Den Haag bereikt was, was het eerst tijd voor een heerlijke lunch. Na de lunch ving het vaktechnische gedeelte van de sessie aan. In de eerste anderhalf uur werden de vier artikelen die door de deelnemers waren voorbereid uitgebreid besproken, zodat alles voor iedereen duidelijk was. In alle artikelen stond de bedrijfsopvolgingsregeling (kortweg: bor) centraal. Dit was een behoorlijk uitdagend onderwerp, vooral voor de aanwezige derdejaars-bachelorstudenten, aangezien het voor hen de eerste keer was dat ze in aanraking kwamen met de Successiewet. Dit gaf echter wel een mooie heads-up in wat de master allemaal te bieden heeft.
Toen de artikelen allemaal besproken waren, was het na een korte pauze tijd voor een aantal interessante casusposities. Door met relatief simpele voorbeelden te beginnen en de opdrachten daarna steeds complexer te maken, was alles goed te volgen. De casusposities werden in eerste instantie in groepjes voorbereid, dit uiteraard met voldoende ondersteuning van medewerkers. Tot slot werd alles nog met iedereen besproken. Na het vaktechnische gedeelte was er nog een borrel met overheerlijke hapjes, waarna iedereen rond half 7 weer huiswaarts keerde.
Woensdag 23 november: Deloitte
Tijdens de vto-sessie bij Deloitte stond een onderwerp op de planning, wat voor de derdejaars-bachelorstudenten (als het goed is) wat minder complex was. Ook de masterstudenten die het accent indirect volgen, was dit onderwerp op het lijf geschreven. De omzetbelasting werd namelijk behandeld. Om precies te zijn, werd er gekeken naar het wel/geen recht hebben op aftrek van voorbelasting in de voorbereidende fase van een onderneming.
Over dit onderwerp waren door de deelnemers twee verschillende arresten voorbereid, die tijdens de sessie goed van pas kwamen. De sessie was iets anders ingedeeld dan de vorige. Hoewel er ook hier begonnen werd met het bespreken van de voorbereide literatuur, werd daarna een andere weg ingeslagen. Er werd een situatie nagebootst dat een partner een vraag van een klant bij de deelnemers neerlegde. Nadat dit gebeurt was, werd er door de deelnemers, in groepjes, besproken welke vragen nog gesteld konden worden in een kort gesprek met de partner om de vraag van de klant helder te krijgen. Na dit korte gesprek werd er op basis van deze antwoorden, door de verschillende groepjes een antwoord voorbereid op de vraag van de klant. Dit antwoord werd vervolgens gepresenteerd en besproken met de rest van de groepjes. Voor het best presenterende groepje stond nog een mooie goodie klaar aan het eind.
Al met al weer een leerzame dag die wederom eindigde met een borrel.
Dinsdag 14 februari: Moore DRV
Op een zonnige dinsdagmiddag in februari mocht het VTO-korps op weg naar het mooie Breda, alwaar we verwacht werden door de fiscalisten van Moore DRV. Aangezien het bedrijfspand waar de VTO-sessie plaats zou vinden gelegen is naast de A16, stond eerst een kleine wandeltocht op het programma vanaf station Breda richting het industrieterrein. In pak, welteverstaan, wat op zich een eigenzinnige gewaarwording opleverde. Eenmaal aangekomen bij het kantoor (het was even zoeken), werden de Smeetskringers ontvangen met een kop koffie of thee, en werden schalen broodjes tevoorschijn getoverd, zodat er eerst heerlijk geluncht kon worden. Nadat de buikjes gevuld waren, kon het vakinhoudelijke onderdeel beginnen. Tijdens deze presentatie werd de successiewet onder de loep genomen, met eerst een korte inleiding gevolgd door een snelle verdieping in de verschillende vormen van erving. Deze verschillende vormen waren maar weinig Smeetskringers machtig, dus de dieper gaande uitleg was erg leerzaam. Deze middag stond het familiebedrijf centraal, en het was de taak voor de fiscalisten in spe om in teams een eigen advies op te stellen. Onderdeel daarvan was het familiegesprek met enkele collega’s van Moore DRV die hun acteervaardigheden in mochten zetten om een familielid te spelen. Aan het einde was het aan ieder team de taak om hun advies te presenteren. De middag werd afgesloten met een leuke borrel, waarna het gezelschap de terugreis kon beginnen richting het mooie Tilburg.
Woensdag 15 maart: PWC
Een nieuwe vto-sessie, weer een nieuwe insteek. De deelnemers hoefden deze keer voor de vto-sessie nog geen beroep te doen op hun discipline, aangezien er geen literatuur voorbereid hoefde te worden. De insteek was hier niet om één onderwerp te bespreken, in zes verschillende groepen werden er ook zes verschillende belastingonderwerpen besproken. Aan ieder onderwerp werd door iedere groep ongeveer twintig minuten besteed, waarna iedere groep weer doorging met een volgend onderwerp. Aan het eind had iedere groep op deze manier ieder onderwerp gehad. Zo was er voor iedereen een interessant onderwerp. Aan het eind werden alle bevindingen wederom besproken, waarna er onder het genot van een drankje nog even nabesproken werd.
Woensdag 5 april: Redtax
De vijfde en tevens laatste vto-sessie bij een belastingkantoor stond op 5 april op de planning. Rond het middaguur reisden de deelnemers af naar het centrum van Den Bosch voor een bezoekje aan Redtax. Hier eenmaal aangekomen was er eerst tijd voor een introductie onder het genot van een Bossche bol. Nadat iedereen deze opgesmikkeld had, werd er werkelijk ingegaan op het fiscale onderwerp van de dag: transfer pricing. Wederom een onderwerp waaraan in de bachelor geen aandacht besteed wordt en waar in de master slechts een keuzevak voor is. Ondanks dit, was het door de voorbereide literatuur wel goed te volgen en daarnaast heel interessant om meer te leren over een onderwerp waar in de studie weinig aandacht aan besteed wordt.
Eerst werd de voorbereide literatuur besproken om te kijken of alles bij iedereen duidelijk was. Nadat dit gebeurt was, gingen de deelnemers in verschillende groepjes aan de slag met een aantal casusposities. Deze casusposities werden vervolgens weer met iedereen besproken.
Na het vaktechnische gedeelte, was het tijd voor een fantastische afsluiting van de dag. Met de hele groep werd koers gezet naar de Korte Putstraat, waar een cocktailworkshop op het programma stond. Onder het genot van een heerlijke cocktail werd er nog nagepraat over de dag die achter de deelnemers lag, waarna weer koers gezet werd naar Tilburg.
Vrijdag 12 mei: Rechtbank
De laatse vto-sessie verschilde wezenlijk van de andere vijf. In plaats van een bezoek aan een belastingkantoor waar fiscale materie besproken werd aan de hand van literatuur en casuïstiek, gingen de deelnemers langs bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant te Breda.
Hier werden op 12 mei twee verschillende zaken bijgewoond bij de belastingrechter. In tegenstelling tot wat de deelnemers verwachtten, mocht men daadwerkelijk plaatsnemen in de rechtszaal. Hier werden twee hele verschillende zaken besproken. De eerste zaak betrof een geschil tussen een pensioenfonds en de belastingdienst, waarbij in kwestie was of het pensioenfonds ontvankelijk verklaard had moeten worden. De tweede zaak was op een stuk kleinere schaal, aangezien hier beslist moest worden of er sprake was van een uitdeling of een lening van een onderneming aan een particulier.
Deze vto-sessie liet een hele andere hoek van het fiscale vakgebied zien, waar met name de fiscaal economen normaal gesproken niet echt mee in aanraking komen. Hierdoor was dit een hele interessante toevoeging aan het vto-traject.