Even voorstellen: eerstejaarscommissie

Gepubliceerd op: 09/04/2023

Nieuwe (voorstel)ronde, nieuwe kansen: tijd om kennis te maken met de kersverse eerstejaarscommissie van T.F.V. “De Smeetskring”! Onder het genot van een drankje kwamen we samen bij café Brandpunt om te babbelen over het studentenleven en wat daar verder bij komt kijken. 

Ter (niet geheel onbelangrijke) introductie hebben we eerst wat algemene feitjes over de commissieleden: 

Naam: Fleur Mostert 
Geboorteplaats: Maassluis 
Leeftijd: 18 
Relatiestatus: “heel alleen” 
Woon je op kamers: ja 
Favoriete kroeg in tilburg: Boeka 
Favoriete bestuurslid: Floor 

Naam: Jakobus Machiel Anton Verpoort 
Geboorteplaats: Rotterdam 
Leeftijd: 18 
Relatiestatus: vriendin 
Woon je op kamers: nee 
Favoriete kroeg in tilburg: Boeka 
Favoriete bestuurslid: Lucas 

Naam: Eline van Eenennaam 
Geboorteplaats: Vlissingen 
Leeftijd: 18 
Relatiestatus: single 
Woon je op kamers: ja 
Favoriete kroeg in tilburg: Boeka 
Favoriete bestuurslid: Floor (lees: Rutger) 

Naam: Jonkheer Pieter Christiaan Ploos van Amstel  
Geboorteplaats: ‘s-Hertogenbosch 
Leeftijd: 21 
Relatiestatus: bezet 
Woon je op kamers: ja  
Favoriete kroeg in tilburg: Boeka 
Favoriete bestuurslid: Floor 

Naam: Mitchel Bruggemans  
Geboorteplaats: Tilburg (Reeshof)  
Leeftijd: 20 
Relatiestatus: single 
Woon je op kamers: nee 
Favoriete kroeg in Tilburg: Boeka 
Favoriete bestuurslid: Floor 

Het einde van de middag begon met een 3 van de 5 commissieleden, Chris zou later nog aansluiten. Als ijsbreker begonnen we met de originele vraag hoe ze, maar liefst vanaf het begin van hun studie, bij onze mooie studievereniging terecht zijn gekomen. Het antwoord was unaniem: Floor stuurde een appje (individueel) om op de koffie te komen. Dit was een steek in het hart voor Jelmer, die als intropapa van Fleur overtuigd was van zijn aanmoedigende rol om actief te worden. Echter kwam later in het gesprek naar boven dat de speech (ook wel “het droge babbeltje”) van de praeses Lucas tijdens de TOP-week niet te verstaan was, dus dat het geen krachtige eerste indruk had achtergelaten. 

Desondanks hebben ze het tot nu toe (quote) “gewoon gezellig, wel leuk” bij de vereniging. Recent heeft hun eerste evenement (High-Beer) plaatsgevonden, waar maar liefst 28 leden aanwezig waren. Het evenement was zelfs zo in trek dat er niet alleen eerstejaars aanwezig waren (zoals Jelmer). Met al hun praktische ervaring waren wij natuurlijk wel benieuwd het hoe de werkbalans was tussen alle commissieleden: wie werkt het hardst en wie het minst? Nadat bijna ieder lid opgenoemd was, werd er ingestemd dat Chris en Mitchel het hardst werken. Mitchel, die overigens afwezig was, werd als notulist extra in het zonnetje gezet, aangezien hij (buiten de sporadische spelfouten) altijd goede aantekeningen maakt van de vergaderingen. Maar op de tweede plek komt, naar eigen zeggen, Kobus. Hij heeft namelijk (bijna) zelfstandig de High-Beer opgezet. Over minst hardwerkenden waren ze het snel eens: Eline en Fleur. Ze zorgen daarbij wel voor alle gezelligheid en de puntenmails naar het bestuur; niet geheel onbelangrijk! 

Het was ons als commissie ook al opgevallen dat ze op hard tempo bezig zijn met een inhaalslag op de commissieladder, en daarbij ons op de hielen zitten. Na ‘aanwezigheid’ als voornaamste reden werden de dames naar voren geschoven als voornaamste bijdragers aan de rest van de puntenstand. Ze wisten niet hoe snel ze het gesprek om moesten buigen naar Mitchel, die over het algemeen verstandig is. Toch was hij wel weggestuurd bij de COdE. Hij wilde namelijk iets halen aan de bar, maar werd geduwd waardoor hij tegen de tap aan viel. De tap ging daardoor open zonder dat hij het doorhad. Hij bestelde nog een biertje, maar de barman pakte zijn muntje en gooide die door de zaal. Verontwaardigd door de actie van de barman nam hij het heft in eigen handen en pakte zelf een biertje van achter de bar omdat z’n muntje weg was gegooid. De barman en de beveiliging waren het hier niet mee eens, waardoor Mitchel de deur gewezen werd. Wat betreft weggestuurd worden bij cantussen, doet goed voorbeeld van de praeses volgen, zullen we maar zeggen. 

Daaropvolgend kwam ook de vraag wie er het slechtst tegen alcohol kan, wederom was het antwoord Mitchel. Mitchel was er helaas niet om zichzelf te verdedigen, dus wie weet denkt hij hier wel heel anders over.  Geheel ongevraagd wisten wij als Circulairecommissie ook nog een leuk verhaal wat hier op volgde, aangezien het voor Çekwara, na ons (uit de hand gelopen) commissie-uitje, een hele nacht kostte om de trein terug naar huis te vinden. 

Door hun hoge aanwezigheid hebben ze al veel mede-Smeetskringleden ontmoet op activiteiten. Op de vraag, “wie is je favoriete Smeetskringer?” kwamen in eerste instantie de voor de hand liggende antwoorden: zo kozen Eline en Fleur elkaar. Maar we grensden de vraag af door de eigen eerstejaarscommissie uit te sluiten. Kobus koos hierop Sammy, Eline koos Stijn Bax (Fleur’s huisgenoot), Chris koos andere Stijn (Smits), en Fleur koos Robin. Achter Fleur’s keuze zat een goede beredenering, aangezien Robin voor haar een stok met pluimen en een prullenbak (inclusief vuilsniszak) vanuit de stad had “meegenomen”. 

Ondertussen komt Chris binnen, net terug van examentraining economie geven. 

Ze hadden nog wel meer wilde verhalen over Tilburg: tijdens de TOP-week was Kobus met wat anderen in het Spoorpark. Hier was een man die dacht dat hij een aliën was, verder wilde deze man zijn eigen hand in brand zetten en zich tot illuminati bekeren. Hij had ook een vriend bij zich die hen met een wapen bedreigde. Wij waren dan ook aangenaam verrast om de voorzitter van de eerstejaarscommissie zonder kleerscheuren in Brandpunt te ontvangen. Tijdens carnaval zagen Kobus en Fleur ook dat er een groep meiden lastiggevallen werd door een andere groep, waarop deze heldhaftige knokploeg hun vuisten eens wilden testen. Hierna volgde een discussie over of ze er wel niet of uitzagen als personen die zouden gaan vechten. Chris wist hierover het volgende te vertellen: “Kobus en vechten geloof ik niet, Fleur dronken wel”. 

Verder hebben ze het allemaal naar hun zin in Tilburg. Een duidelijke reden voor hun studiekeuze hadden ze niet. Fleur vertelde wel dat ze economie al leuk vond op de middelbare school, en zeker wist dat ze niet hetzelfde wilde doen als haar broer (dubbele bachelor rechten en bedrijfseconomie). Als mooie prestatie hebben ze wel allemaal in een keer hun studiepunten gehaald voor het eerste semester. Hier kan Lucas zeker niet over meepraten. 

We hebben het ook nog kort gehad over activiteiten bij andere verenigingen. Fleur wil misschien hockeyen bij SHOT, maar de rest heeft aan T.F.V. “De Smeetskring” genoeg. Hierop kwam Çekwara met een vooroordeel over Chris: “je ziet eruit alsof je hockeyt”, waarop hij antwoorde dat hij heeft gehockeyd. Maar ondertussen is hij “met pensioen” door verschillende blessures die hij met sporten heeft opgelopen. Gelukkig zijn er bij onze vereniging meer dan genoeg activiteiten om je mee te vermaken. 

Met een blik op het aankomende schooljaar zijn ze overtallig geïnteresseerd in de activiteitencommissie. Daarnaast wordt ook Bedrijvendagen genoemd, maar hier vinden ze zichzelf nog wat jong voor. Chris, die hierbij naar zichzelf verwijst als “oud fossiel”, daarentegen niet. Fleur voegt hieraan toe dat de Circulairecommissie natuurlijk de tweede optie is, wat haar bij ons zekere bonuspunten opleverde! Als we dan verder in de toekomst kijken zouden ze eventueel ook wel geïnteresseerd zijn in een bestuursjaar (voornamelijk Kobus), maar dat moet toch nog even wachten. Al kan Julian, nog zonder statistische onderbouwing, ze vertellen dat de meeste actieve leden die bij de eerstejaarscommissie hebben gezeten ook vaak in het bestuur belanden. 

Het interview eindigde met de vraag of ze een boodschap hadden voor hun mede-Smeetskringers, maar dit eindigde in een overleg over hoeveel fiscale eerstejaars er eigenlijk überhaupt waren. Bij deze hebben wij dan een bericht aan de eerstejaarscommissie: we zijn blij dat we jullie (enige tijd geleden) welkom hebben mogen heten. Op de hopelijk vele mooie jaren die nog komen!