Hoe is een werkstudentschap

Gepubliceerd op: 20/01/2023

Beste Smeetskring leden/lezers,
Deze week willen wij jullie graag informeren over een ‘werkstudentschap/stage’. Zoals jullie inmiddels wel weten zit er geen stage opgenomen in onze opleiding Fiscaal Recht en Fiscale Economie. Een aantal van onze leden van de Smeetskring volgen wel een werkstudentschap/stage. Graag informeren wij jullie hierover.
Allereerst willen wij graag het verschil benadrukken tussen een stage en een werkstudentschap. Het voornaamste verschil tussen een stage en een werkstudentschap, zit in de duur en de werktijden. Een stage werk je bijna altijd fulltime, dat wil zeggen 40 uur per week, voor een periode van twee maanden. Bij een werkstudentschap gaat het vaak om een aanstelling van 1 tot 3 dagen per week gedurende een langere periode.Daarnaast wordt een werkstudentschap meer gezien als een bijbaan. Bij een werkstudentschap krijg je dan ook (meestal) een salaris en krijg je bij een stage een stagevergoeding. Financieel kan de voorkeur dan ook uitgaan naar een werkstudentschap.

Graag nemen wij jullie mee met enkele ervaringen voor een werkstudentschap/stage.
Het volgende stukje is de ervaring van iemand die een stage heeft gelopen.

‘Bij mijn stagekeuze heb ik goed nagedacht over het type kantoor en de fiscale afdeling waar ik graag werkzaam zou willen zijn. Voor veel kantoren is een stage dé manier om nieuw talent te ontdekken, als jij jezelf bij voorbaat al niet bij het kantoor in kwestie ziet werken of weinig interesse hebt voor de specifieke fiscale afdeling, heeft het lopen van een stage weinig zin. Ik ben uiteindelijk tot mijn keuze gekomen via de diverse carrière-evenementen van T.F.V. “De Smeetskring”. Vervolgens heb ik de selectieprocedure doorlopen en kon het contract getekend worden.
Bij een stage bestaan de werkzaamheden veelal uit het beantwoorden van fiscale casusposities waar je collega’s op dat moment mee bezig zijn, welke dan weer worden gebruikt in adviezen richting de klant. Daarnaast word je geacht actief deel te nemen aan bijvoorbeeld het VTO en andere kantoorbijeenkomsten. In mijn geval heb ik ook de kans gekregen om zelf ook enkele adviezen te schrijven voor klanten. Soms word je in het diepe gegooid, maar dan is het aan jou de taak om te zwemmen en niet in paniek te raken, hierin ondersteunen je collega’s je dan ook!
Bij een stage leer je een kantoor naar mijn mening écht goed kennen. Door het feit dat je elke dag op locatie aanwezig bent, word je meegenomen in de dagelijkse gang van zaken en weten collega’s je goed te vinden voor opdrachten, ze hoeven zich namelijk geen zorgen te maken dat je bijvoorbeeld enkele dagen niet aanwezig bent. Zo kom je er snel achter of er een klik is tussen jou en het kantoor.
Daarnaast verdiep je ook je fiscale kennis in jouw keuzegebied en kom je er zo achter of daar daadwerkelijk je interesses liggen.
Het grote nadeel van het lopen van een stage is dat er weinig tijd over blijft voor bijvoorbeeld de studie. Ikzelf heb mijn stage gelopen in een tussenjaar na het behalen van mijn bachelor, waardoor ik geen last had van tentamens of deadlines. Tijdens mijn stage waren er wel medestagiairs die in de avonduren nog werkten aan hun scriptie of bezig waren met enkele vakken. Sommigen hadden hier geen problemen mee, anderen hadden toch spijt van die keuze.

Persoonlijk zou ik aanraden om voor een stage bewust de ruimte te nemen, neem bijvoorbeeld een half tussenjaar en plan dan twee stages achter elkaar. Zo geniet je optimaal van je stagetijd en word je niet afgeleid door andere zaken.
Uiteindelijk kan ik concluderen dat de stage aan mijn verwachtingen heeft voldaan. Ik heb me altijd erg welkom gevoeld op kantoor en heb de werksfeer als prettig ervaren. Bovendien ben ik er achter gekomen of ik mij in de toekomst bij dit kantoor zie werken, en of ik mij wellicht wil specialiseren in het specifieke vakgebied. Ik kan een fulltime stage aan iedereen met interesse aanraden! Mocht je twijfelen of wil je extra uitleg, dan kunnen jullie me altijd aanspreken.’

Het volgende stukje tekst is geschreven door een student die de werkstudentschap volgt tijdens de Master Fiscaal Recht. Ook dit is een optie om een werkstudentschap te combineren met de studie.
‘In april vorig jaar ben ik gestart met mijn werkstudentschap bij een belastingadvieskantoor. Ik ben als werkstudent gaan werken naast mijn studie, omdat ik niet zonder werkervaring aan mijn carrière wilde beginnen. Ook merkte ik dat de stof die ik tijdens mijn studie voorgeschoteld kreeg erg droog was en ik vond het vaak ook lastig om deze stof in praktijk te brengen. Door de start als werkstudent is er voor mij een nieuwe dimensie gecreëerd in de stof. Ik vond tijdens de Bachelor Fiscaal Recht het vak omzetbelasting erg leuk. Ik twijfelde of ik de Master Fiscaal Recht met accent indirecte belastingen wilde volgen. Bij het belastingadvieskantoor hebben ze mij de kans gegeven om me te oriënteren op zowel directe als indirecte belastingen. Vanuit deze ervaring heb ik de keuze kunnen maken om inderdaad de Master Fiscaal Recht met accent indirecte belastingen te gaan doen.
Ik heb het belastingadvieskantoor leren kennen bij de Bedrijvendag georganiseerd door de Smeetskring. Ik had hier een soort speeddate met het belastingadvieskantoor en heb toen aangegeven dat ik op zoek was naar een werkstudentschap en dat het bedrijf mij wel aansprak. Dit gesprek was een soort kennismakingsgesprek. Het sollicitatiegesprek volgde vanzelf en vervolgens was ik aangenomen!
Inmiddels ben ik ongeveer negen maanden werkstudent en heb het enorm naar mijn zin. Ik krijg de ruimte om bepaalde onderwerpen/taken die ik niet zo goed begrijp uit te zoeken en word goed geholpen door collega’s wanneer ik ergens niet uitkom. Ik merk dat zij mij ook graag het vak willen leren. Mijn werkstudentschap heeft er ook voor gezorgd dat ik meer gemotiveerd ben tijdens mijn studie, omdat ik beter weet waar ik uiteindelijk voor in de studiebanken zit.

Het zijn van een werkstudent is voor mij grotendeels goed te combineren met mijn studie, maar ik heb hierbij wel gekozen om mijn masterscriptie uit te stellen. Tijdens tentamenperiodes vind ik het nog wel eens druk om te werken naast mijn studie. Gelukkig wordt mij de ruimte geboden om me goed te kunnen voorbereiden voor tentamens doordat ik bijvoorbeeld tijd voor tijd kan werken, van dagen kan ruilen of vrij kan nemen. Daarnaast is er overleg over mijn uren mogelijk op het moment dat ik merk dat er een drukkere periode in mijn studie aankomt en kunnen we samen tot een goede balans komen tussen het werkstudentschap en mijn studie. Al met al ben ik blij dat ik vorig jaar gestart ben met mijn werkstudentschap. Ik leer veel en kan dit tijdens mijn studie ook weer goed toepassen.’

Als laatst een voorbeeld voor een werkstudentschap in een verlengd jaar:
'Tijdens mijn ‘tussenjaar’ waarin ik herkansingen heb en extra vakken volg voor het civiel effect diploma leek het mij heel fijn om een werkstudentschap te doen van een half jaar waarbij ik dan 3 dagen per week werkte. Op het moment van schrijven moet ik nog 2 weken werken en daarna begin ik weer fulltime aan de studie voor het laatste semester.
Ik ben begonnen met mijn werkstudentschap door gewoon mijn Curriculum Vitae naar kantoren toe te sturen met een motivatiebrief en te vragen of ze plek hebben voor een werkstudent. Daarnaast gaf ik aan dat ik graag mee wilde lopen op verschillende afdelingen zodat ik kon zien hoe bijvoorbeeld de omzetbelasting in de praktijk is. Dit leek mij handig voor een keuze voor mijn master.
Daarnaast heb ik erg veel basis praktijkzaken geleerd. Denkend aan bestanden lezen, waar komen de cijfers die gebruikt worden in de casussen tijdens de werkcolleges vandaan? Dit gaf mij veel meer inzicht en zorgde dat het belastingrecht echt ging leven. Ik heb nu veel meer een beeld van wat ik aan het leren/berekenen ben.
Ik kan een werkstudentschap zeker aanraden. Je maakt hiermee kennis met de kantoren en kan zo bekijken wat bij jou past voor de toekomst (na je diploma). Ook is het een goede manier om voor jezelf te oriënteren wat jouw interesses wekt in de belastingwereld. Daarnaast is het ook een ontzettende toevoeging op je Curriculum Vitae, je hebt immers al enige werkervaring in het vak.’