Prins-fiscaal in winterwonderland

Gepubliceerd op: 23/12/2022

Er was eens een prins-fiscaal, genaamd Puskas van Laanhoven, in winterwonderland…
In het koude noordelijke winterlandschap, waren de donkere dagen voor kerst inmiddels aangebroken. Nog even doorpakken en dan zou het weer tijd zijn voor ‘the most wonderful time of the year’. Bij deze, tijd voor het verhaal, van prins-fiscaal.

Lang lang geleden, begon deze man aan zijn voorbereiding op het koningschap, in het land der fiscalisten. Het eerste jaar verliep helaas niet bijster florisant, waardoor hij voor een ander voorbereidingstraject koos. Het leven van een prins beviel Puskas wel, hij had nog geen haast om de troon te betreden. Zijn hart lag meer bij de aandacht van de jonkvrouwen dan bij het voorbereiden op het fiscale koningschap.

De huidige koning fiscaal was een geliefd man, die iedereen in de fiscale wereld om zijn vinger kon winden met de magische woorden die hij sprak. Zo kon hij toespraken van wel uren lang houden, zonder iemand te vervelen. Dit mede door zijn fantastische fiscale kennis. Deze koning bracht orde in het o zo chaotische fiscale landschap. Op een dag veranderde echter alles, aan al het mooie komt een eind. Er zaten een paar kilootjes te veel aan de koning, welke hem uiteindelijk fataal zijn geworden. Meerdere weken van nationale rouw werden afgekondigd in fiscalistenland. Niet alleen omdat de geliefde koning was overleden, maar vooral omdat zijn verwende zoon de troon over moest nemen. In plaats van dat de prins zichzelf voor ging bereiden op het koningschap, zag hij de troon als een excuus om zijn uitbundige levensstijl nog uitbundiger te maken dan het al was. Het hele land was in rep en roer door de losbandige levensstijl van de prins.

In het zuiden van het land was er echter een dappere tovenares, die dacht dat ze dit probleem wel op kon lossen. Ze bedacht een grootse toverspreuk die ze zou loslaten op de prins. Door deze toverspreuk zou hij smoorverliefd worden op haar en oog hebben voor niemand anders. Zij zou deze macht gebruiken om hem te disciplineren. Vol goede moed trok ze naar het koude noorden, om het bedachte plan uit te voeren. Het lot van het fiscalistenland lag op haar schouders. Na de prins gevonden te hebben, lokte ze hem mee naar een warme plek buiten het koninkrijk. Hier was hij zonder zijn hofhouding, waardoor hij een makkelijke prooi was. De toverspreuk die zij gebruikte, bevond zich in artikel 5a AWR. Het plan is nu wel duidelijk, krachtens deze spreuk zouden zij fiscaal partner worden.

Inmiddels is het bijna kerst en is de prins een half jaar aan de macht. Geheel volgens plan van de tovenares, heeft hij zijn losbandige leven ingeruild voor het leven van een verantwoord koning. Hoewel de prins smoorverliefd is, merkt hij dat er iets mis is. Op die bewuste avond buiten het koninkrijk, was er iets gebeurd wat hem voor goed veranderd heeft. Om uit te vinden wat er mis was, is de prins gaan zoeken in het fiscale toverboek van de tovenares. Hier vond hij de spreuk die gebruikt was om hem te betoveren. Hij vond hierin ook hetgeen wat de vloek zou opheffen: een lekker glaasje glühwein. Het ganse fiscalistenland zocht hij af naar dit antigif, hij verlangde immers zo terug naar zijn oude leven. Aangekomen op de kerstborrel op de heuvel van het koninkrijk, vond hij precies waar hij naar zocht. De herbergier Patrick overhandigde hem het o zo gewilde glaasje glühwein.

Direct voelde de prins zich weer de oude, hij keerde terug naar zijn oude levensstijl. Op kerstavond was er een groot feest. Hoewel de prins omringd werd door menig jonkvrouw, welke hem allemaal op zijn wenken bedienden, voelde hij een eenzame kou. Hij verlangde terug, terug naar de warmte van de tovenares uit het zuiden. Hij realiseerde zich dat hij klaar was voor een verantwoord koningsleven, met de tovenares aan zijn zijde. Op deze koude winternacht liet hij het feestgedruis achter zich om weer en wind te trotseren, op weg naar het bos van de tovenares. Sneeuwstormen en enorme kou hielden hem niet tegen. Bijna doodgevroren kwam hij aan bij de rand van het bos, nog even en hij zou er zijn, dacht hij. Helaas werd de kou hem te veel, nog geen drie stappen in het bos en hij bezweek van de kou.

De tovenares voelde dat er iets mis was, ze keek in haar glazen bol en zag de prins liggen. Direct stormde zij haar hut uit, om de prins te redden. Eenmaal aangekomen merkte zij het gelijk, er was nog maar één ding wat hem kon redden: “Only a true loves kiss”. De tovenares die in de maanden dat ze hem betoverd had ook gevoelens had gekregen voor de prins, twijfelde geen moment. Ze zette haar lippen op de zijne, waarna de prins opstond uit de dood. Hij was nu eindelijk klaar, om als een ware messias de fiscale wereld te redden, met de tovenares aan zijn zijde.

Samen leefden ze nog lang en gelukkig…