Exchange verslag

Gepubliceerd op: 25/11/2022

Beste Smeetskring leden,
Deze week willen wij, van de Circulairecommissie van de Smeetskring, graag wat ervaringen delen over bijzondere manieren van studeren. Hier bedoelen wij niet mee: de manier hoe studenten leren, maar één van de mogelijkheden die Tilburg University aanbiedt om ergens anders te studeren dan op de prachtige campus in Tilburg. Wij willen jullie graag ervaringen meegeven over het studeren in het buitenland, een zogenaamd ‘Exchange’.  
Wij hebben hiervoor een viertal studenten gevraagd hun ervaringen te delen van hun exchange. Zo is Joppe Kneefel afgelopen jaar naar Singapore geweest, Nick Zwiers en Heleen Timmermans zaten in Oostenrijk en Pieter Pols zit op dit moment in het mooie Italië. Hieronder delen zij één voor één hun ervaring. Mocht je geïnteresseerd zijn in een exchange en wil je graag meer hierover weten? Aarzel dan niet om met een van deze studenten contact op te nemen, zij hebben immers verhalen genoeg! 

Joppe Kneefel; Singapore 

Hoi, ik ben Joppe en afgelopen 10 maanden heb ik in Singapore gewoond, gewerkt en gestudeerd! De eerste vier maanden was ik op uitwisseling aan SMU (Singapore Management University) en de maanden daarna liep ik stage bij Loyens & Loeff aldaar.  

Ik had me al 3 keer aangemeld voor een exchange aan SMU, maar die werd steeds geannuleerd in verband met Covid. Maar uiteindelijk is het gelukt. Bij aankomst voelde ik me meteen op mijn plek door het lekkere weer en het goede eten. Al vanaf dag 1 raakte ik betrokken met de vele internationale maar ook lokale studenten in Singapore. Bijna elke avond was er wel weer een borrel of trok je erop uit om Singapore verder te verkennen. Ik woonde samen met 3 Nederlandse studenten van de UvA en de VU (en na de exchange met locals) in een condominium (dus inclusief zwembad, sportschool, tennisvelden, etc.) wat een behoorlijke upgrade was vergeleken met mijn kamer in Tilburg. Aan de universiteit volgde ik de vakken finance, ethics, management accounting en negotiating early stage startup financing die met uitzondering van de laatstgenoemde binnen het curriculum van mijn bachelor fiscale economie vielen. De universiteit zelf is heel modern met alle nodige faciliteiten. Ook het superieure openbare vervoer (voor minder dan een euro kun je binnen no-time op nagenoeg alle plekken in Singapore komen) en het feit dat je nooit hoeft te koken door het oneindige aanbod van Hawkers (eettentjes) maakt het leven daar bijzonder aangenaam. Op vrije dagen werd er meestal genoten aan het zwembad of aan Sentosa Beach onder het genot van een gele rakker. Helaas is het bier daar niet goedkoop met gemiddeld zo’n 11 euro per biertje. Gelukkig zijn er wel wat geheime adresjes waar je voor 3 euro per biertje terecht kunt. In de weekenden en tijdens de recess week trokken veel studenten erop uit naar plekken zoals Kuala Lumpur, Bali, Phuket, Bangkok en ga zo maar door. Het is allemaal maar een uurtje vliegen, dus ik wist het wel.  Na mijn exchange ben ik een half jaar bij Loyens & Loeff stage gaan lopen en samen gaan wonen met locals. Tijdens mijn stage heb ik enorm veel geleerd en een geweldig mooie tijd gehad. Kortom heb ik in Singapore een fantastische tijd beleefd en heb ik vrienden gemaakt van over de hele wereld. Een exchange in Singapore is zeker een aanrader!

Nick Zwiers; Oostenrijk 

Dag allemaal! 

Een klein berichtje van jullie favoriete Drentenaar vanuit een ander Duits-sprekend gebied deze keer! Op het moment ben ik namelijk op exchange in het prachtige Wenen in Oostenrijk.   
Voor de mensen die mij nog niet kennen: ik ben Nick Zwiers, 21 jaar en zit ondertussen alweer in mijn 4e jaar van de bachelor Fiscaal Recht. Oorspronkelijk kom ik uit mooie Drenthe, maar speciaal voor mijn studie ben ik naar Brabant geëmigreerd. Vandaag ben ik gevraagd door de Smeetskring om een stukje te schrijven over mijn exchange naar Wenen.  

De keuze voor Wenen was voor mij erg makkelijk gemaakt. Wenen heeft namelijk het grootste tax law onderzoeksteam van de wereld. Daarnaast spreek ik de Duitse taal en kon ik via mijn oude werkgever aan het werk in Oostenrijk bij een klein belastingadvieskantoor.  
Allereerst de campus van de Wirtschaftsuniversität Wien (WU), deze is in 2013 helemaal opnieuw aangelegd en is dus ook nog helemaal nieuw. Naar mijn persoonlijke smaak is het allemaal net even wat te modern, maar als je van weinig natuur houdt en veel steen kan het helemaal je ding zijn.  

Toch is de campus van de WU wel vele malen leuker dan onze campus in Tilburg. Elke woensdag, donderdag en vrijdag worden er namelijk grote feesten op de campus georganiseerd waar het drankje van het seizoen wordt geschonken. In de zomer is dit spritzer (goedkope wijn met prikwater en wat limonade), in de herfst is het Sturm (typisch Oostenrijkse wijn die nog niet volledig gegist is) en in de winter schenken ze punch en glühwein. Dit wordt druk bezocht door de internationale en de nationale studenten, dus dit is een goede kans om de lokale studenten te ontmoeten.  
De vakken die ik hier volg zijn bijna allemaal op belasting gericht. Zo volg ik ‘tax treaty law’, ‘tax law in practice’ en ‘seminars on recent developments in European and International tax law’. In dit laatste vak komen professoren en mensen uit bedrijfsleven vanuit heel Europa een college geven over wat zij belangrijke ontwikkelingen vinden in het belastingrecht. Daarnaast volg ik ook nog een introductie in het Oostenrijkse belastingrecht.   
Dit laatste is ontzettend handig voor mijn werk hier in Oostenrijk. Ik werk namelijk naast mijn studie ook nog bij een klein belastingkantoor (16 medewerkers) in Oostenrijk. Hier werk ik volledig in het Duits. Dat betekent dat ik met mijn naaste medewerkers in het Duits communiceer, de belastingaangiftes in het Duits doe en een pak aan moet (Ja, Oostenrijkers werken daadwerkelijk nog steeds in pak).  
Ik zou nog van alles kunnen vertellen over het geweldige uitgaansleven hier, de oneindige stroom aan Schnitzels en het extreem goedkope bier bij het uitgaan (halve liters voor 3,50!). Maar ik vind het al een wonder als je het daadwerkelijk tot hier hebt volgehouden om te lezen.  
Dan rest mij alleen nog te zeggen dat ik een exchange alleen maar kan aanraden, in het bijzonder in Wenen, en dat het absoluut een geweldige ervaring is. Mocht je enige vragen hebben over een exchange (in Wenen?) kun je natuurlijk altijd contact opnemen!  

Mit freundlichen Grüßen,  

Nick Zwiers  

Pieter Pols; Italië

Hallo lieve in Nederland verblijvende Smeetskringers!  

  

Mijn naam is Pieter Pols en ik ben inmiddels al vierdejaars bachelor student Fiscaal Recht. Sinds september ben ik op exchange in Italië, in het prachtige Bologna.  
Het is een schitterende, typisch Italiaanse stad met mooie smalle straatjes en grote, indrukwekkende kerken en pleinen.  
Ik was nog nooit in Italië geweest dus dit was een aangename verassing, zeker als je (het ook prachtige) Tilburg gewend bent. Ik voelde me gelijk thuis!  

Ik heb hier een mooie kamer in een appartement. Deze kamer is echter wel gedeeld, wat vrij standaard blijkt te zijn in Bologna. Gelukkig is mijn huisgenoot erg leuk, dus dat is helemaal geen punt.   
Ik kwam aan op 3 september en aangezien de colleges op de universiteit pas de 19e begonnen, heb ik nog even lekker genoten van mijn vakantie. Ik ben naar Modena geweest, naar de Formule 1 race in Monza en naar Florence voor een wedstrijd van Fiorentina. Allemaal prachtige ervaringen.  

Op maandag 19 september begonnen dan eindelijk de colleges! Ik zou mijn eerste college hebben om 9 uur in de ochtend, ik leg de nadruk op ‘zou’ omdat dit toch anders liep dan vooraf gedacht. Ik kwam keurig netjes aan om kwart voor 9 en nam plaats, toen kreeg ik van een medestudent te horen dat het Italiaans gebruik is om pas een kwartier later dan gepland de colleges te starten. Enfin, samen met mijn medestudenten gewacht tot kwart over 9 op de professor, maar die bleef weg. Een conciërge heeft de professor gebeld maar zonder succes, het eerste college verviel dus zonder enige vorm van communicatie en ik dacht bij mezelf: welkom in Italië! 

Het volgende college ging overigens niet veel beter aangezien er te veel studenten waren en te weinig stoelen, dus dit college heb ik in kleermakerszit op de grond gevolgd (erg goed voor de rug). Toen om 19:00 dit college was afgelopen ging er overigens een alarm af met daarin de (niet zo) vriendelijke boodschap om weer op te zouten naar waar je ook vandaan komt. Het voelde een beetje alsof je 5 minuten voor sluiting in de supermarkt staat om toch nog even een kratje bier te halen voor een feestje dat je s ’avonds hebt. Het gezegde “drie keer is scheepsrecht” gold zeker voor mijn colleges, want de dag erna verliep het college wel vlekkeloos!  
Al met al is het dus even aanpassen aan het gebrek aan punctualiteit en efficiëntie in Italië. Gelukkig is het een prachtige stad, met ontzettend lekker eten, een fantastisch uitgaansleven en een hele mooie universiteit. Het zal mij benieuwen wat ik de komende maanden allemaal ga meemaken.  

Ik kan het nu al iedereen aanbevelen om op uitwisseling te gaan, want het is een prachtige toevoeging aan je studie!  

Heleen Timmermans; Oostenrijk 

Student fiscale economie zijn en op exchange gaan? Dat klinkt niet als een hele gangbare combinatie en dat is het ook niet. Er zijn niet veel studenten fiscale economie die op exchange zijn gegaan. Hoewel de studie z’n best doet een exchange beter in het studieprogramma te laten passen, levert het nog steeds studievertraging op. Maar ondanks dat kan ik het je 100% aanraden!   

Ik ben het afgelopen semester op exchange geweest naar de Wirtschaftsuniversität in Wenen, Oostenrijk. Dit was een absoluut hoogtepunt, en Wenen is de beste keuze geweest voor mij. Voordat ik meer over studeren in Wenen ga vertellen, wil ik jullie eerst overtuigen waarom het waardevol is om op exchange te gaan, zelfs als student fiscale economie!  
Ik heb persoonlijk altijd al de drang gehad om op exchange te gaan, daarom dat de studie fiscale economie mij niet heeft tegengehouden. Sterker nog, ik vond het zelfs een meevaller toen ik eenmaal ging. Omdat ik uiteindelijk maar één vak mee terug heb kunnen nemen naar Tilburg dat meetelt voor mijn bachelor (als keuzevak), heb ik eigenlijk voor al mijn vakken iets kunnen kiezen waar ik oprecht geïnteresseerd in was. Zo heb ik in Wenen de volgende vakken gekozen: ‘Economic History‘, ‘Populism’, ‘Dimensions of Socioeconomic Inequalities’ en ‘Digitalization and Tax Law’. Bovendien worden vakken over het algemeen als minder zwaar ervaren op een uitwisseling, dus had ik ook meer tijd over om Wenen en de omgeving te ontdekken. Het was in zekere zin een soort studiepauze!   

Mijn volgende punt is een beetje een cliché punt, maar vaak zijn clichés waar, zo ook deze. Door op uitwisseling te gaan, word je uit je comfort zone gehaald. Opeens ben je in een vreemde stad in een vreemd land waar je jezelf maar moet zien te redden. Op mijn eerste dag in Wenen ben ik heel de stad door geweest, mijn koffers achter mij aan sleurend, op zoek naar de juiste plek waar ik de sleutel van mijn kamer op kon halen (Google Maps is je beste vriend tijdens een uitwisseling). Die gooi in het diepe is heel leerzaam, dat terwijl Wenen qua cultuur nog niet eens zo heel veel van Nederland verschilt.  

Een ander mega leuk aspect aan een uitwisseling is het contact dat je legt met mensen van over heel de wereld. Iedereen op exchange heeft een open mindset en wil vrienden maken. Je komt misschien wel samen te wonen met mensen van de andere kant van de wereld en leert daardoor hun manieren van leven kennen. Tegelijkertijd leer je ook je eigen cultuur beter kennen. Het Erasmus Buddy Netwerk goed opgezet, vooral op de WU. Er waren bijvoorbeeld speed friending dinners, wekelijkse stapavonden, meerdaagse tripjes en evenementen, waar veel exchange studenten aan meededen. Hier heb ik bijna al mijn vrienden leren kennen! Ik woonde in het studentencomplex Molkereistrasse van de OEAD, de studentenwoonorganisatie voor heel de stad waar je relatief makkelijk aan een kamer kan komen. Hier deelde ik een appartement met drie andere meiden, op een steenworp afstand van de campus. Ideaal dus! 

Ik heb dus zelf voor de WU in Wenen gekozen, de grootste economische universiteit van Europa. Het is een moderne universiteit met een compacte campus aan de rand van het centrum. De vakken die ik volgde waren allemaal in kleine lokalen met maximaal 30 man. Bovendien was de intensiteit van de vakken ook vrij hoog. Ik had namelijk een paar weken relatief veel les en was de overige maanden vrij.  Het centrum was ook goed bereikbaar met het voor studenten relatief goedkope, openbaar vervoer. Het centrum van Wenen zit vol met architecturale kunstwerken, oude kerken en imponerende gebouwen, alles overgoten met een laagje geschiedenis. Je raakt er nooit uitgekeken. Ik ben dan ook zeker van plan om terug te gaan! Goed, hopelijk heb ik je een paar redenen gegeven om ook op exchange te gaan. Mocht je meer willen weten over een exchange in Wenen, kun je me gerust een mailtje sturen!