Tax & Skills event

Gepubliceerd op: 21/10/2022

Het collegejaar is al een tijdje onderweg en 5 oktober was het weer tijd voor het eerste formele evenement van T.F.V. “De Smeetskring”: Het Tax & Skills event! Vele leden waren van de partij, waaronder ikzelf om er een leuke en leerzame dag van te maken. De dag begon om een uur ‘s middags in de Philharmonie, een relatief onbekende locatie omdat er nog nooit een Smeetskring evenement heeft plaatsgevonden. Gelukkig had de Soft-skillscommissie rekening gehouden met de onbekendheid van de locatie. Rob wachtte iedereen bij de poort op, om ze naar de ingang te kunnen dirigeren. Eenmaal binnengekomen stond de rest van de commissie klaar om iedereen zijn of haar persoonlijke dagprogramma te overhandigen. Na het bekijken van dit persoonlijke programma, kon iedereen doorlopen naar de ontvangsthal om daar, met een kopje koffie of thee in de hand, te wachten op het begin van de dag.

Het evenement ging van start met een openingspraatje van Lotte waarbij de aanwezige kantoren en studenten welkom werden geheten. Hierna werd iedereen ook vriendelijk verzocht om naar zijn of haar eerste workshopronde te gaan. De eerste workshop werd verzorgd door Moore DRV. Zij gaven een workshop met het thema “kritisch denken”, waarin niet alleen werd uitgelegd hoe dit te doen, maar ook het belang ervan. Gelukkig voor mij en een paar mede-derdejaars hadden wij net een week van te voren een werkcollege gehad van het vak ‘Filosofie van Mens & Maatschappij’ waar hetzelfde thema al voorbij gekomen was. Voor ons was deze workshop dus ook redelijk gesneden koek. Door verschillende voorbeelden te geven, waarin de manier van denken van iedereen misschien niet kritisch genoeg was, werd er duidelijk gemaakt waar bepaalde valkuilen eventueel liggen. Over verschillende voorbeelden, waarin bijvoorbeeld een cirkelredenatie of een andere drogreden aangehaald werd, werd uitgebreid gediscussieerd om de fouten te vinden. Doordat hierin uitgebreid de ruimte was om met elkaar te overleggen, was het ook goed mogelijk om niet alleen van de vooraf gegeven informatie, maar ook van elkaar te leren. Dit maakte de workshop interessant en makkelijk te volgen.

Nadat deze eerste workshopronde was afgelopen, was het alweer tijd voor een korte pauze waarin je met iedereen kon bijkletsen. Dit ging niet alleen gepaard met een kop koffie of thee maar ook met een appelflap (of twee, als je écht honger had). Na de bevindingen van de eerste workshopronde met medestudenten uitgewisseld te hebben was het alweer tijd voor de laatste workshop ronde. Deze keer schoof ik aan bij BonsenReuling, een kantoor dat voornamelijk in de achterhoek te vinden is. Hier was het onderwerp “gesprekstechnieken”. Bij deze workshop waren twee vrijwilligers nodig die samen een gesprek gingen voeren om de nieuw opgedane kennis toe te passen. Twan en Jelmer boden zich dapper aan voor deze oefening. Hierin speelde Twan de klant en Jelmer de adviseur. Het was vooral van belang dat er, zoals eerder geleerd, open vragen gesteld werden door de adviseur. Op deze manier kon meer informatie vergaard worden over het werkelijke probleem van de klant. Zoals aan ons geleerd werd, is het namelijk niet altijd zo, dat de vraag waarmee een klant bij de adviseur komt, ook werkelijk de volledige lading van het probleem dekt. Door erachter te komen wat er werkelijk op de achtergrond speelt kan de klant meestal veel beter geholpen worden. Tijdens de casus waren de gesprekstechnieken vooral van belang, de fiscale kennis was minder belangrijk, aangezien nog niet iedereen even ver is met zijn of haar studie. Nadat het spits door Twan en Jelmer afgebeten was, durfde ik het bij de tweede ronde zelf ook aan om mee te doen met het oefenen van de gesprekstechnieken. In eenzelfde soort casus werd onze kennis nog verder uitgebreid, waarbij tijdens het oefenen ook de nodige feedback gegeven werd.

Na de workshops was het tijd voor een korte borrel en konden de eerste biertjes genuttigd worden. Tijdens deze borrel waren er enkele eerstejaars studenten met het leuke idee om enige dobbelstenen tevoorschijn te toveren. Door onze oplettende bestuursleden, die hier niet heel erg van gediend waren, werd dit echter snel in de kiem gesmoord. Na een goed uur nabeschouwd te hebben op de workshoprondes was het tijd voor het diner. Hier waren alle bedrijven ook weer aanwezig. Als extra bedrijf was ook Joanknecht bij het diner aangeschoven. Zelf heb ik het dessert bij Joanknecht doorgebracht, hierbij heb ik nog best lang gesproken met een oud bestuurslid van Smeetskring, van bijna tien jaar geleden.

Al met al was het Tax & Skills event een geslaagde activiteit. Het was leerzaam voor iedereen en het was ook een goede introductie van formele activiteiten voor de best grote groep eerstejaars studenten die aanwezig waren. Ik denk dat de kantoren, het bestuur en vooral de Soft-skillscommissie terug kunnen kijken op een zeer geslaagde dag!