Circulairecommissie op reis

Gepubliceerd op: 16/09/2022

Hi Allemaal! Om nog een beetje in de vakantiestemming te blijven, of om er mooi op terug te blikken zullen wij bij De Circulaire allemaal wat vakantietips geven over onze eigen vakantiebestemmingen. Op deze manier hoor je wellicht wat tips voor je volgende vakantie (in 2023).   

 

Renée  

Deze zomer ben ik 2 weken op een ‘rondreis’ vakantie geweest door het prachtige zuiden van Italië! Hier ben ik in de hak van de laars begonnen, doorgereden naar de teen (bij Sicilië) en vanuit daar richting Napels geëindigd bij Mercato san Severino. Uit mijn eigen ervaringen zal ik tips geven mocht je voor volgend jaar geïnteresseerd zijn in een reis naar het zuiden van Italië.   

 Tip 1: Boek via een reisorganisatie  

Het klinkt misschien duur, maar mocht je graag een rondreis maken in een land waar je nog niet eerder bent geweest, boek deze dan via een reisorganisatie. Zelf heb ik mijn reis naar Italië geboekt bij ‘NRV’. Zij zijn in verhouding de goedkoopste organisatie en alles was op de vakantie goed geregeld. Als je zelf wil gaan boeken weet je niet waar je graag een hotel wil hebben en welke hotels goed zullen bevallen. Dit heeft de reisorganisatie allemaal al voor je uitgedacht waarbij ook rekening is gehouden met het programma dat je ook van hun krijgt. Stel, je zou de reis die NRV aanbiedt zelf boeken, dan zou je alsnog duurder uitkomen in verband met de kortingen die NRV krijgt bij o.a. de inkoop van plaatsen in het vliegtuig, hotelovernachtingen, huurauto’s etc. Daarnaast is het ook heel fijn dat je een programma mee krijgt die je mag volgen (uiteindelijk bleek dat hun programma toch wel echt de highlights aangaf). En ‘last but not least’, mocht er iets gebeuren tijdens de vakantie dan kan je altijd NRV contacteren die je dan verder helpen, je staat er dan absoluut niet alleen voor (Bijvoorbeeld als je Lancia Ypsilon begint te zingen midden op de Amalfikust en alle Italianen naar je staan te zwaaien).  

Tip 2: Zorg voor een creditcard   

De huur van een auto/scooter etc. gaat via creditcard en kan niet cash/ideal. Zorg daarom ervoor dat een van de reisgenoten een creditcard op naam heeft staan met een X bedrag voor dit soort gevalletjes.   

Tip 3: Heb altijd cash bij de hand   

Dit is niet alleen handig voor de tolwegen, maar ook handig aangezien sommige restaurants geen pin accepteren. Als er alleen cash betaald kan worden staat dat overigens ook niet aangegeven maar wordt op moment van betaling duidelijk (lekker ongemakkelijk als je al een lik aan je ijsje hebt genomen!) 

Tip 4: Neem voor Pompeii de hele dag  

Mocht je denken: ‘In Pompeii loop ik een uurtje of 2/3 rond’, nou dan heb je het mis. Plan hier gerust de hele dag voor in. Naast dat Pompeii heel groot is en je er aardige kilometers kan maken is het ook zo dat de huizen die te bezichtigen zijn met openingstijden werken. Bijvoorbeeld: Huis A is om 10:00 open en huis B en C gaan pas om 14:00 open. Als je alle huizen wil zien die open zijn ter bezichtiging dan moet je hier ook de hele dag volmaken vanwege de openingstijden. Daarnaast als ze zeggen dat ze om 14:00 opengaan, kan dit gerust ook 14:30/15:00 of alsnog de hele dag gesloten betekenen (ligt er maar net aan of ze er zin in hebben).   

Tip 5: Neem een wereldstekker mee  

Het kan altijd voorkomen dat het hotel waar je in zit net andere stopcontacten gebruikt. Over het algemeen zijn de stopcontacten in Italië hetzelfde als die in Nederland voor de opladers van mobiele telefoons. Echter bij een stekker voor de laptop heb je een wereldstekker nodig!   

Tip 6: Houd genoeg ruimte over in de ruimbagage voor wijn om mee terug te nemen   

Het is zonde als je niet wat van die lekkere wijn en pasta mee terug kan nemen naar huis. Alcoholische dranken en flessen met een inhoud groter dan 100 ml mogen niet in de handbagage dus moeten in de ruimbagage. Naast ruimte dien je natuurlijk ook wat gewicht over te houden.   

Tip 7: Zoek de lokale restaurantjes  

Italië staat bekend om haar pasta en pizza. Elk restaurant in Italië heeft daarom ook wel pasta of pizza op de kaart staan. Lokale restaurantjes leveren vaak nog lekkere pizza’s, geven grotere porties, meer gezelligheid en zijn voor de helft goedkoper als bij een ‘toeristisch’ restaurantje.  

Tip 8: sla de lokale ‘Brioche Gelati’ over 

Mijn lieftallige vriend vond dat hij niet naar mijn advies hoefde te luisteren en heeft dit snel geleerd. Zijn Brioche Gelatie met ‘bah bah’ ijs (de echte naam van het soort ijs dat hij uitkoos) was ook absoluut ‘BAH BAH’. Voordeel was wel dat je daarna de hele dag niet meer hoeft te eten.  

Çekwara 

Parijs, stad van de liefde en baguettes. Stad van een boel onbedoelde “Dans cue” in plaats van “merci.” Nou ben ik iemand die graag aan koken en bakken doet (als dat niet te zien was) en was ik nog niet in Parijs geweest. Er stond dus nog een en ander aan culinaire hoogstandjes om te proberen in Parijs op mijn “to-do list”, dus na wat mensen overgehaald te hebben (zijn Fransen niet vervelend?), ving afgelopen zomer onze reis naar Parijs aan.  

Nou is vijftig procent van degenen die dit leest waarschijnlijk al minstens tien keer in Parijs geweest, dus ik sla de toeristische attracties over en kom meteen ter zake. Om te blijven bij het thema koken presenteer ik u het menu van mijn stukje: Une plate de Paris à nuit. Een driegangendiner van dingen die u niet tegenkomt in de ANWB-reisgids. 

Aperetif: vin du tour Eiffel. 

Picknicken bij de Eiffeltoren, wie wil dat nou niet? Une baguette tradigraine, une plate de charcuterie et, bien, du vin! Nou kun je als een echte toerist langs de wijnzaak gaan (niet al te ver lopen van de Eiffeltoren heb je een geweldig klein winkeltje met een Engelssprekende, knorrige verkoper), maar je kunt natuurlijk ook als een ware koning of koningin je wijn laten bezorgen in een ijskoud vat! Dat is pas genieten. Als je gaat zitten in het parkje voor de toren word je vanaf omstreeks een uur of zes in de avond op je wenken bediend door de diverse marskramers, lekker de goeie oude tijd, dus. De wijn is iets aan de prijs (20 euro voor een fles van nauwelijks 2 euro), maar hey, je doet het voor de ervaring, toch? En je hoeft niet van je luie reet af te komen. Bovendien zijn de marskramers niet vies van een potje pinkelen; dat zijn pas échte ondernemers. Uiteindelijk betaal je alsnog te veel, maar dan heb je tenminste wel een stukje voor in De Circulaire. Win-win, noemen ze dat in Nederland.  

Als je daarna nog trek hebt in een peukje wordt daar ook voor gezorgd. Je vraagt gewoon de collega voor une cigarette. Et voila: voor je het weet zit je lekker te roken! 

Verveel je je, of zit je nog jong in je schoenen, dan is er een mannetje om je te voorzien van diverse (lichtgevende) Eiffeltorens. Bien reçu!   

Plat: Parisiennes agitées . 

Als je gebruikt maakt van de metro in Parijs hoef je je geen enkel moment te vervelen. Overdag heb je vrouwen die de hele rit een klein toneelstukje hardop opvoeren in het Frans. Je kunt zien dat de Parijzenaren al gewend zijn aan deze vorm van entertainment, want ze besteden er totaal geen aandacht aan. Wat een luxeleventje. 

’s Avonds zijn de vrouwelijke straatartiesten verdwenen, maar niet getreurd, deze worden vervangen door mannelijke artiesten die een stuk meer “in your face” zijn. Deze voorstelling begint rond een uur of 11 ’s avonds in de metro. Deze personen staan strak van de spanning en goede zin. Probeer ze te vermijden, want je komt moeilijker van ze af dan een straatverkoper van BN de Stem.  

Houd je niet van toneel en gebruik je liever niet de metro? Dat is geen probleem. Je kun in Parijs gratis gebruik maken van de bus, want dit wordt niet gecontroleerd en niemand checkt hier in. ’s Avonds kun je wel last hebben van toneelspelers terwijl je op de bus wacht. De Parijzenaren zijn een vriendelijk volk: veel mensen vragen je om een sigaret (hoe later op de dag, hoe vaker je ze tegenkomt). 

Dessert: ratatouille 

Als je bij nacht door Parijs loopt kun je genieten van de rust en de natuur. Je wordt er elke minuut aan herinnerd hoeveel de Parijzenaren van dieren houden. De ratten lopen namelijk over straat, waar ze voer kunnen vinden dat voor ze is achtergelaten door de andere bewoners van de stad. Hier kan Nederland nog wat van leren. Ook is er op elk hoekje wel een klein parkje of plantsoentje te vinden waar ze lekker kunnen overnachten en chillen. PvdD, doe dat maar eens na! 

Julian 
Terwijl vele Smeetskringers afgelopen zomer hun vleugels hebben uitgeslagen, sommigen zelfs meerdere keren, om zo naar heinde en verre te reizen, om daar iets van de plaatselijke cultuur op te snuiven, heeft deze Smeetskringer, afgezien van een korte trip naar het zonnige Lissabon, volledig in eigen land doorgebracht. Zelfs een reis naar het mooie Chersonissos zat er dit jaar niet in, al is dat met mijn 22 jaar aan levenservaring misschien ook maar beter ook. Wat dat betreft heb ik dus weinig te vermelden als het gaat om vakantietips m.b.t. vakanties in het buitenland. Wel heb ik eind juli een ruime week doorgebracht op misschien wel de mooiste vakantiebestemming ter wereld, namelijk de Tilburgse kermis. En aangezien de mooiste fiscale vereniging van ons land zijn vestigingsplaats in Tilburg heeft, lijkt me dit een uitgelezen mogelijkheid om ons wat te verdiepen in dit enerverende evenement vol plezier, drank, adrenaline, doodsangst, misselijkheid, roze-geklede mensen, maar vooral ook entertainment. Want daar waar de vele attracties (de Tilburgse kermis is met honderden attracties een van de grootste, zo niet de grootste kermis van de Benelux) nog wel eens voor enige stress en spanning zorgen – ik raad bij deze ook af om met alcohol op in een apparaat te stappen dat je lichaam onderwerpt aan meerdere g-krachten waar zelfs de gemiddeld formule 1-courreur van zou gaan zweten, hebben de vele artiesten die in de periode van 22 juli t/m 31 juli de revue hebben gepasseerd toch wel het absolute hoogtepunt gevormd. Gedurende het 10-daagse Tilburgse volksfeest kwam de absolute top van de Nederlandse muziekindustrie voorbij in wat mij betreft dé attractie van de Tilburgse kermis: de Amstel Bierhal. En als ik het heb over de top, dan bedoel ik ook echt de top; Gerard Joling, John West, René Schuurmans, Jan Biggel, Mart Hoogkamer (die z’n optreden keurig heeft afgemaakt), Django Wagner, Danny de Munk, Bonny St. Claire, Wilbert Pigmans en nog vele anderen. Één voor één wereldsterren die in hun ongetwijfeld drukke artiestenleven toch een gaatje hebben gevonden om af te reizen naar de textielstad van het Zuiden om aldaar onder begeleiding van dé DJ van Tilburg: DJ Coenio – die de ene hit na de andere de tent in slingerde – een waar muzikaal spektakel van Live Aid-achtige proporties op touw te zetten. Ook tijdens de welbekende Roze Maandag, waarbij heel Tilburg-Centrum jaarlijks roze kleurt, genoot menig kermisbezoeker onder het genot van een oliebol, suikerspin of frikandel van de muzikale klanken die over het kermisterrein galmden. Degenen die denken dat Carnaval in Tilburg leuk is zou ik dan ook ten zeerste willen aanraden om komende zomer gedurende de periode van 21 juli t/m 30 juli 2023 in Tilburg door te brengen, om dit schitterende evenement ook te mogen ervaren. 

  

Jelmer 

Afgelopen jaar ben ik in Frankrijk geweest, de Alpen wel te verstaan. Zoals jullie mogelijk niet zal verbazen is dit niet een streek die bekend staat om haar uitgaansleven. Het is echter nog steeds een harstikke leuke vakantiebestemming, voor een wat rustigere, maar bij vlagen avontuurlijke vakantie. Ik heb het hier harstikke naar mijn zin gehad, en wil daarom wat tips meegeven zodat ieder ander het hier ook naar zijn zin heeft. Vergeet in ieder geval de zonnenbril niet, aangezien deze in zuid-Frankrijk goed van pas kan komen! 
Het zal je niet verbazen, maar de Alpen staan bekend om een enorme lading mooie natuur. Overal in het gebergte zijn eindeloos veel wandelroutes uitgezet. Deze wandelroutes zijn er zowel voor beginners als voor gevorderde wandelaars. Ze leiden naar de mooiste plekken, waar naast een fantastisch uitzicht, met een beetje geluk ook nog eens hele leuke restaurantjes te vinden zijn. Zorg hierbij wel voor contant geld, zodat je niet voor de ongemakkelijke situatie komt te staan dat je boven aan de berg niet kan betalen. Verder is het mooie aan de natuur, dat het uiteraard helemaal gratis is, scheelt ook weer voor onze studentenportomonnee. 
Hoewel het in het dal over het algemeen boven de dertig graden is, is er nog steeds mogelijkheid om verkoeling op te zoeken. Niet alleen in de vorm van een zwembad of een meer, maar zelfs in de vorm van sneeuw en ijs. Vanuit Chamonix, onderaan de Mont-Blanc, zijn er ontzettend veel skiliften die omhoog gaan richting de gletsjers in het Mont-Blanc massief. Niet alleen zijn hier adembenemende uitzichten om te bekijken, er is ook een ijsgrot, voor wat extra verkoeling als het aan de grond te warm wordt. 
Het zal jullie vast verbazen, maar naast alle natuur wonen er ook gewoon mensen in de Alpen. Hierdoor zijn er ook een aantal mooie steden, die je zeker niet kan missen bij een trip naar de Alpen. Mijn grootste aanrader is Annecy, ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd. Dit vanwege de ontzettend mooie grachten die vanuit het zoniet nog mooiere meer de stad in stromen. Op het eerste gezicht lijkt de stad heel erg toeristisch. Dit is deels ook wel waar, maar zeker iets dieper het centrum in is het qua drukte goed te doen. Bij bezoek aan Annecy kan het bekijken en eventueel zwemmen in het meer natuurlijk ook niet achter blijven. Mocht je tijd over hebben is ook het kasteel van Menthon-Saint-Bernard dicht in de buurt. Hier kan je een mooie rondleiding krijgen, daarbij heb je fantastisch uitzicht over het meer van Annecy en de omgeving. 
Na een lange dag vol met activiteiten begint de maag uiteraard ook te knorren. Reden genoeg om op zoek te gaan naar iets te eten. Er is in allerlei verschillende stadjes genoeg aanbod te vinden om van een heerlijke maaltijd te genieten. Zeker als het weer goed is stromen de terrasjes rond de klok van 8 gezellig vol. De Franse keuken ben ik persoonlijk geen enorme fan van, dus daar kan ik jullie niet veel wijzer over maken. De Italiaanse keuken serveert echter wel gerechten naar mijn hart en daarom zou ik jullie tot slot aan willen raden om te gaan genieten van de pizza’s en pasta’s van pizzeria “La Sardegna” in Cluses. Het eten is hier erg lekker en goed betaalbaar.