Op de middelbare school begon mijn interesse in een exchange al te groeien. Alle verhalen van broers en zussen die naar het buitenland waren gegaan, dat klonk mij als muziek in de oren. Toen ik eenmaal aan de studie Fiscale Economie begon, begon echter de twijfel te ontstaan of op exchange gaan wel mogelijk was, want hoe zou je een vak in het Nederlandse belastingrecht in het buitenland kunnen volgen? Gelukkig kwam er uiteindelijk het bericht dat een exchange in de Bachelor beter passend werd gemaakt. Voor mijn gevoel werd toen het licht op groen gezet en heb ik besloten om ervoor te gaan.
Door corona werd alles om de exchange heen een stuk onzekerder; zouden alle universiteiten hun exchange laten doorgaan? Ik had expres mijn exchange ingepland voor het tweede semester van 2021/2022, want zo had ik de meeste kans dat het grootste deel van de coronamaatregelen afgeschaft zou zijn. Helaas heeft corona wel een effect gehad op mijn exchange; mijn eerste toelating was namelijk op de University of Tasmania, maar helaas moest deze universiteit vanwege het inreisverbod de exchange cancelen.
Doordat ik mij al erg verheugd had op het op exchange gaan, heb ik destijds besloten om alsnog een andere locatie te zoeken. Na een zoektocht kwam ik uit op de University of Hertfordshire (UK). Deze universiteit had vergelijkbare campussen met de campus van Tilburg; heel veel groen en alle gebouwen dicht bij elkaar. Daarnaast waren er ook op beide campussen studentenaccommodaties beschikbaar. Tussen de campussen reed elke 10 min een gratis shuttlebus voor studenten. Hiermee kon je naar je colleges op de andere campus gaan. Ik verbleef op de Havilland campus in één van de studentenflats. Op deze campus had ik ook al mijn colleges. Ik woonde in een flat met 10 andere meiden. We hadden elk onze eigen badkamer en slaapkamer en we deelden de keuken. De keuken was dan ook de plek waar we vaak samen kookten en aten. De keuken bouwden we daarnaast geregeld om naar onze eigen bioscoop en het was de plek waar natuurlijk de nodige huisfeesten en verjaardagen werden gevierd. De universiteit zelf bood ook ontzettend veel activiteiten aan. Zo kon je lid worden van heel veel verschillende studentenassociaties; van bordspellen spelen tot aan paaldansen. Er waren gratis sportlessen beschikbaar en er was ook elke woensdag en vrijdag een feest in ‘the Forum’, deze lag op de andere campus (College Lane Campus).
Dat er veel activiteiten aangeboden werden, kwam ook doordat er heel weinig lesuren waren (in ieder geval voor mijn vakken). De vakken die ik volgde waren: Digital Economy, Issues in Global Economy, Project Planning and Control en Exploring Business Ethics (vervanging van Bedrijfsethiek). Voor elk vak geldt dat het omgerekend 7.5 ECTS was. Per week had ik in totaal negen uur les. Een lesuur was geen vol uur, want de lessen begonnen altijd standaard 5 minuten te laat en eindigden 10 minuten te vroeg. Een deel van mijn lessen had ik fysiek en een deel had ik nog steeds online. De opkomst bij beide lesvormen was zeer laag. Bij sommige vakken bleek uiteindelijk dat 60% nog nooit een les had bijgewoond. Dit verklaarde dan ook waarom je soms maar met vier studenten in een lokaal zat :). Doordat de opkomst laag was, was er veel ruimte voor persoonlijk contact met de leraren. De leraren waren altijd wel in voor een praatje en waren zeer informeel, waardoor de sfeer altijd gemoedelijk was.
Doordat ik weinig lesuren had en de vakken niet moeilijk waren, had ik veel tijd om te reizen. Voordelig daarbij was dat de universiteit dichtbij Londen lag. Om de 20 minuten ging er vanaf het treinstation een trein die je in 20 minuten naar Londen bracht. Hierdoor was elke plaats te bezoeken. Zo had ik eigenlijk elk weekend wel een tripje gepland naar een andere stad. Niet elke plaats was even snel te bereiken. Voor ons tripje naar Bath waren we namelijk zo’n drie uur onderweg. Reizen met de trein is niet goedkoop, dus om die reden gingen we vaak met grote groepen zodat we een ‘group discount’ kregen. Op 9 mei rondde ik mijn laatste tentamen af, maar mijn exchange zelf liep door tot 25 mei. Genoeg tijd dus om verschillende steden te bezoeken. Zo heb ik mijn koffers gepakt en ben ik naar Glasgow gevlogen om een stedentrip te maken. Vanuit Glasgow ging ik samen met vriendinnen elke dag met de trein naar een andere stad. Deze vakantie was dan ook een ontzettend leuke afsluiter van mijn exchange.
Een exchange tijdens je Bachelor Fiscale Economie zorgt er voor mij voor dat ik een jaar langer moet studeren, maar ik heb een ontzettend leuke tijd achter de rug. Ik heb mezelf op persoonlijk vlak ontwikkeld en mijn Engelse taal heeft weer een boost gekregen. Als je de kans krijgt om op exchange te gaan, dan zou ik dit zeker doen, vooral voor je persoonlijke ontwikkeling en voor de geweldige ervaring, en minder voor de Belastingrecht vakken.