Studie-dilemma's deel 4

Gepubliceerd op: 23/05/2022

Vandaag de vierde van de reeks studie-dilemma's. We hebben als commissie elk een reactie gegeven op een vraag, maar we zijn ook benieuwd naar jullie meningen/ervaringen/keuzes, dus schroom niet om een reactie achter te laten! 

Studievereniging of studentenvereniging?  
Evelien: "Ik ben eigenlijk niet de juiste persoon om hierover te oordelen, omdat ik zelf geen ervaring heb met het reilen en zeilen binnen een studentenvereniging. Als ik andermans ervaringen met een studentenvereniging hoor, krijg ik wel de indruk dat het pas echt leuk is als je je binnen een dispuut begeeft. Dan pas leg je de diepere connecties en heb je het gevoel dat je erbij hoort. In een dispuut kom je niet zomaar, daar moet je hard voor werken, want ‘voor wat hoort wat’, niks voor niks natuurlijk. Zo’n ontgroeningsperiode is niet mis; je wordt zowel mentaal als fysiek ‘kapot’ gemaakt. Nou, mij nie belle. Doe mij maar een gezellige studievereniging, waarbij je je, naast het feesten met je studiegenoten, tevens oriënteert op de arbeidsmarkt. Een topcombinatie toch?"  

Vandaag aan mijn scriptie werken of toch iets anders gaan doen? 
Twan: "Iets anders gaan doen. Mijn gemiddelde dag als ik aan mijn scriptie wil beginnen verloopt ongeveer zo: de wekker gaat, dat betekent opstaan en een bak koffiezetten. Na rustig mijn koffie te hebben gedronken, ga ik ontbijten, dan douchen en tandenpoetsen etc. Vervolgens klap ik de laptop open om aan mijn scriptie te beginnen. Voordat ik begin, check ik eerst mijn mail. Dan kijk ik nog even op mijn telefoon en daarna open ik mijn scriptiebestand. Na een aantal zinnen te hebben gelezen, realiseer ik me dat dit heel saai is. Mijn concentratieniveau is nul, dus dan toch maar eerst nóg een bak koffiezetten. Misschien dat een goed nummer op Spotify me kan helpen concentreren. Ach weet je, de deadline is nog zo ver weg. Morgen weer een nieuwe dag, ik ga vandaag wat anders doen."  

Liever een zes zonder stress of een zeven zonder leven? 
Esmee: "Voor iedereen zal het belangrijk zijn om te knallen tijdens de tentamenperiodes. Er ligt natuurlijk toch een bepaalde druk op menig student om goede cijfers te halen. Desalniettemin is het net zo belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Een beetje rust en ontspanning (of die ene avond toch iets te lang in de kroeg blijven hangen) op zijn tijd mag dan ook niet ontbreken in het leven van een student. Best lastig dus om dit te combineren. Toch denk ik dat je vooral jezelf in de stress voor goede cijfers niet uit het oog moet verliezen. Dit moet dan soms toch maar in combinatie met een zes, al kan ik hier soms toch nog wel gigantisch van balen." 

Topstudie of feeststad? 
Aniek: "Ik zou voor topstudie gaan. Je studententijd is volgens heel veel mensen de beste tijd van je leven en als je van uitgaan houdt zal een feeststad hier zeker veel aan bijdragen. Echter, je zult na je studentenleven nog lang moeten werken, dus het is handig om wel de juiste studie achter de hand te hebben. Je zal toch moeten afstuderen aan het einde van de rit en dit zal veel makkelijker gaan als je op een studie zit die je echt leuk vindt. Daarnaast denk ik dat je in elke studentenstad een prima uitgaansleven hebt en dus eigenlijk elke studentenstad wel een feeststad is."  

Na examens meteen studeren of eerst een tussenjaar? 
Layla: "Zelf ben ik na het VWO gelijk gaan studeren, maar ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die liever een tussenjaar nemen. Sommigen weten nog niet wat ze willen studeren of willen graag eerst nog reizen of juist een jaar fulltime werken. Er is geen goede of foute optie, het verschilt per persoon wat het beste bij jou past."