De groene fiscalist

Gepubliceerd op: 11/05/2022

Waarde lezer,

Ik1 was aangenaam verrast toen onze gewaardeerde Circulairecommissie mij vroeg om een column te schrijven voor in ons online magazine. Mijn mening geven en delen is immers één van mijn favoriete bezigheden. Het onderwerp dat ik in deze bijdrage wil aansnijden zal de tongen losmaken, de gemoederen hoog op doen laten lopen en de Smeetskring op haar grondvesten doen trillen. Ik ben mij ervan bewust dat er heel misschien een bepaald stigma ontstaan is van de voorzitter van de T.F.V.: de rechtse, soms een tikkeltje zelfingenomen, blanke man. Dat stigma zou ik in deze bijdrage graag willen breken, althans voor een klein deel. Ik wil het met u namelijk hebben, o waarde lezer, over: moeder aarde, onze lieftallige planeet en tevens het thuis van ons allen. Ik weet dat dit gezien wordt als een ‘links’2 onderwerp, desalniettemin wil ik van de gelegenheid graag gebruik maken om het hierover te hebben. 

Het zal geen geheim zijn dat het slecht gesteld is met het klimaat en moeder natuur. De alarmbellen rinkelen en de wetenschap is het unaniem eens: wij zijn de laatste generatie die het tij kan keren. Doen we dit niet, dan zullen de gevolgen ingrijpend zijn, met alle gevolgen van dien. Klimaatvluchtelingen, stijgende zeespiegel en extreme weerrecords. We kunnen met zijn allen aanpassingen maken in ons dagelijks leven, die weinig ingrijpend zijn, maar toch een impact maken. Zo heeft het mij afgelopen jaar verbaasd hoeveel vlees er gegeten wordt door onze leden. Ik neem u mee in een snelle rekensom: gedurende de vier formele evenementen van T.F.V. ‘’De Smeetskring’’ hebben er 278 mensen voor vlees gekozen tijdens het diner. Een gemiddeld stuk vlees weegt ongeveer 175 gram3, in dit geval heb ik het dus louter over het hoofdgerecht. Dit is dus 48,650 gram vlees voor alleen de genuttigde hoofdgerechten van mijn gewaardeerde leden tijdens formele evenementen. Uitgaande van Nederlands rundvlees staat dit gelijk aan 6,5 x 48,650 = 316,225 liter water.4 Hier kan je 4517 keer van douchen.5 Dit is tevens 0.018 x 48,650 = 875,70 kg aan CO2 uitstoot.6 Dit staat equivalent aan een enkeltje naar Lyon met een gemiddelde auto en zelfs nog iets verder.  

Mijn oproep aan u, waarde lezer: bij de T.F.V. wordt er altijd fantastisch voor ons gekookt, kies misschien een keer voor vegetarisch. De impact is groot. Er zijn echter ook andere dingen die je kan doen om moeder aarde een handje te helpen: plant een mooi plantje, dood geen insecten, maai het gras een keer niet en eet wat minder vlees en vis.  

Ik hoop dat mijn korte uiteenzetting u aan het denken heeft gezet en ik hoop dat u er wat mee doet. Nog een kleine noot: geen zorgen, een rechtse rakker zal ik zeker blijven, maar wel een rechtse rakker met een groen hart.  

Sammy Verpoort  

Voetnoten:
1. ‘Ik’ slaat hier op Sammy Verpoort, 52e voorzitter der Tilburgse Fiscalisten Vereniging ‘’De Smeetskring’’.
2. Hoewel ik het niet met deze stelling eens ben, aangezien ‘links’ staat voor meer overheidsbemoeienis, iets wat in mijn ogen niks te maken heeft met de keuzes die een individu wil maken omtrent het redden van de planeet c.q. energiebesparende maatregelen e.d. 
3. https://www.ah.nl/kookschrift/recept/2062#:~:text=Nu%20wat%20is%20een%20tournedos,het%20stuk%20van%20de%20heup.
4. https://www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/footprint-water/. 
5. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-warm-water/besparen-onder-de douche/#:~:text=Een%20douchebeurt%20van%209%20minuten,gas%20(totaal%2020%20euro).
6. https://www.businessinsider.nl/vlees-eten-slecht-milieu/.