Kantoorbezoek Stibbe en Hertoghs Advocaten

Gepubliceerd op: 04/05/2022

Het kantoorbezoek aan Stibbe en Hertoghs Advocaten is speciaal bedoeld voor studenten Fiscaal Recht die ook voornemens zijn het Civiel Effect te behalen. In tegenstelling tot de meeste kantoorbezoeken van T.F.V. “De Smeetskring” bezochten we deze keer twee advocatenkantoren, waar dus niet enkel advies wordt gegeven.

Met Koningsdag net achter de rug verzamelden we al om 07:55 uur op vrijdagochtend 29 april op het station van Tilburg. Het eerste kantoor dat we zouden bezoeken was Stibbe, gevestigd aan de Zuidas in Amsterdam. Vanaf het station van Tilburg vertrokken we met de trein richting Amsterdam-Zuid. Hier arriveerden wij rond 09:30 uur na een prettige treinreis, zónder oponthoud en mét zitplaatsen, waarna wij nog een kleine vijf minuten moesten lopen om bij het kantoor van Stibbe te komen.

Bij binnenkomst moesten wij nog eventjes wachten op de medewerkers van Stibbe die ons zouden verwelkomen. Na een paar minuten werden we opgehaald en mochten we doorlopen richting het ‘Auditorium’ van het kantoor. Voordat we deze ruimte betraden, konden we eerst een welverdiend kopje koffie drinken, alvorens de presentatie over Stibbe zou beginnen. In de presentatie werd er van alles verteld over het kantoor Stibbe zelf, wat de werkzaamheden van het kantoor zijn, en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van stages en werkstudentschappen en wat hierbij komt kijken. Na afloop van deze presentatie werd de groep in twee teams verdeeld en kregen wij allemaal een casus uitgereikt.

Hierin waren er twee partijen; één verkopende partij en één kopende partij. Er moest worden onderhandeld over een vastgoeddeal op de Wallen. Voor overleg zijn beide teams naar een andere kamer gestuurd, om vervolgens twee keer te mogen onderhandelen met elkaar in het ‘Auditorium’, waarna er een deal moest zijn ontstaan. In deze opdracht kwamen de keiharde onderhandelaars van De Smeetskring goed naar voren en is er, uiteraard, niets weggegeven!

Na afloop van deze casus kregen we een lunch, waarbij er gekozen kon worden uit een aantal salades en belegde broodjes. Na deze lunch kregen we nog een rondleiding door het kantoorgebouw van Stibbe, waar we, heel toepasselijk, even op de verdieping van de afdeling Tax hebben rondgekeken. Ook kregen we de bovenste twee verdiepingen te zien, waar een schitterende vergaderruimte is ingericht met een fantastisch uitzicht over Amsterdam.

Na deze rondleiding vertrokken we weer uit de hoofdstad en begaven wij ons terug naar beneden de rivieren, namelijk richting Hertoghs Advocaten in Breda. Anders dan op de heenreis was dit een reis vol drukte en gebrek aan zitplaats in de trein. Dit mocht echter de pret niet drukken.

Bij Hertoghs Advocaten werden we ontvangen met koffie, thee en zelfs een taartje naar keuze voor tijdens het wachten op een aantal medewerkers van het kantoor. Tijdens het wachten kon een van de leden zelfs nog van dienst zijn door het scherm voor de presentatie aan de praat te krijgen. Nadat een aantal medewerkers van Hertoghs hun intrede had gemaakt, kregen we een korte presentatie met daarin uitleg over wat het kantoor precies doet, hoe het werk er daaraan toe gaat, en al onze vragen werden door hen beantwoord. Vervolgens werd er een heus verhoor van de FIOD nagespeeld waar wij als groep de advocaat van de verdachte moesten zijn. Hierbij moesten we dus scherp zijn, zodat de rechten van de verdachte niet werden geschonden en ingrijpen waar dit nodig was.

Na dit ‘verhoor’ vertrokken we als groep samen met een aantal medewerkers van Hertoghs Advocaten richting het centrum van Breda. Dit was slechts een kleine tien minuutjes lopen. Hier hebben we uiteraard een welverdiende afsluitende borrel gehad, waar de dag nog even kon worden doorgenomen met de mensen van Hertoghs of met je medestudenten.

Al met al was het een leuke en enerverende dag!