Werken bij ESJ

Gepubliceerd op: 28/04/2022

Hoi! Ik zal me even kort voorstellen. Mijn naam is Djenti Damen, ik ben 22 jaar en studeer Fiscaal Recht aan Tilburg University. Ik ben in september begonnen aan de master Fiscaal Recht en naar verwachting rond ik deze af in 2023. Alweer een tijdje geleden, namelijk in september 2021, ben ik begonnen als Fiscaal Werkstudent bij ESJ Financial Engineering. Ik vond het erg lastig om me een voorstelling te maken bij mijn studie in de praktijk. Voorafgaand had ik al de kans gehad om een kijkje te nemen in de (fiscale) advocatuur; nu maak ik met veel plezier kennis met de fiscale adviespraktijk. 
Ik ben dan ook erg dankbaar dat ESJ mij de mogelijkheid biedt om de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie in de praktijk te brengen. 

Djenti: Na de prettige kennismakingsgesprekken op kantoor bij ESJ, ben ik erg enthousiast van start gegaan in september. Het blijft spannend, de eerste werkdag. Daarnaast is het natuurlijk altijd lastig om in te schatten hoe de daadwerkelijke werksfeer is, ook na een prettige sollicitatie. De spanningen waren op mijn eerste werkdag eigenlijk meteen verdwenen. Ik werd hartelijk ontvangen door mijn nieuwe collega’s, zoals door Suzanne, met wie ik samen dit artikel schrijf voor de Smeetskring. Geen moment heb ik me bezwaard gevoeld om vragen te stellen, wat zorgt voor een enorm prettige sfeer hier op kantoor in Breda. 

Suzanne: We vinden het erg belangrijk dat werkstudenten meteen meedraaien en dat ze een goed beeld krijgen van onze werkzaamheden. We zijn een middelgroot kantoor in Zuidwest-Brabant. De fiscalisten die bij ons werken zijn voornamelijk generalist met een specialisme. Ik ben zelf nu 5 jaar werkzaam bij ESJ en ik houd mij binnen kantoor Breda vooral bezig met de internationale klanten. Doordat we een middelgroot kantoor zijn, zijn je werkzaamheden heel afwisselend. Als werkstudent merk je dat ook. Je komt meteen al met veel verschillende disciplines en collega’s in aanraking, waardoor je meteen je studiestof goed in de praktijk kan brengen. 

Djenti: Wat ik zelf erg uitdagend vind, is de diversiteit aan opdrachten die ik krijg. Het afgelopen half jaar heb ik niet alleen aangiften IB en VPB voorbereid, maar heb ik ook geholpen bij het schrijven van memo’s over diverse internationale vraagstukken. Ik heb al enorm veel geleerd van mijn collega’s. 

Suzanne: Ik heb zelf ook aan Tilburg University gestudeerd en ik heb daarna een baan gezocht in de buurt. ESJ biedt als werkgever veel mogelijkheden. We zijn als kantoor lid van Register Belastingadviseurs. Zij verzorgen de vakstudie en bijscholing naast je werk. Binnen ESJ krijg je, door de werkervaring die je opbouwt, steeds meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. 

Djenti: ESJ is een middelgroot kantoor met 5 vestigingen en een prettige, informele sfeer. Ik weet zeker dat ik de komende tijd alle ruimte zal krijgen om me nog verder te ontwikkelen. Als beginnend fiscalist maak je ongetwijfeld fouten, maar hier leer je zó ontzettend veel van. 

Suzanne: ESJ denkt mee, werkt mee en is heel flexibel. Er wordt waarde gehecht aan het feit dat werkstudenten, zoals Djenti, naast hun colleges al ervaring op doen. Wanneer collegeroosters wijzigen, kunnen werkdagen aangepast worden. Uiteindelijk is het voor allebei de partijen van belang dat werkstudenten hun opleiding succesvol kunnen afronden.