Terug in de tijd met Mieke Verhappen

Gepubliceerd op: 15/04/2022

Zou je een korte introductie kunnen geven over jezelf?
"Mijn naam is Mieke Verhappen. Ik ben inmiddels 29 jaar en woon alweer ruim 4 jaar in Geldrop. Ik werk sinds 2014 bij Meijburg op het kantoor in Eindhoven. Ik ben daar als werkstudent begonnen en dat is zó goed bevallen dat ik er nog steeds werk."

Wat heb je gestudeerd en waarom heb je voor deze studie gekozen?
"Ik heb Fiscale Economie gestudeerd. Ik ben denk ik een van de weinigen die in het eerste jaar direct voor Fiscale Economie heeft gekozen. De combinatie van zowel het cijfermatige als het juridische van de fiscaliteit leek mij heel leuk. Dit werd ook bevestigd, waardoor ik ben doorgegaan met de bachelor Fiscale Economie. Ik merkte dat ik het cijfermatige/accounting-deel van de bachelor wel erg leuk vond, dus ik besloot wat extra accounting vakken te volgen tijdens mijn bachelor. Vervolgens heb ik naast de Master Fiscale Economie ook de master Accountancy afgerond." 

Je hebt destijds als voorzitter in het bestuur van Smeetskring gezeten.

Hoe is je dit bevallen?
"Dit beviel heel goed. Mijn bestuursjaar is zeker een van de leukste jaren, of misschien zelfs het leukste jaar van mijn studententijd geweest. Je doet zoveel leuke, verschillende dingen in zo’n jaar. Daarnaast leer je heel veel van de contacten met het bedrijfsleven, andere verenigingen, de universiteit en de leden. Je doet ook veel ervaring op op het gebied van het organiseren van alle activiteiten. Er komt meer bij kijken dan alleen maar 'lang leve de lol' en dat maakt het een leuke combinatie. Bovendien is het ook een ideaal jaar geweest om het aangename met het nuttige te combineren; je hebt een leuke tijd, maar je kunt jezelf ook ontwikkelen." 

Op welk(e) gebied(en) ben je gespecialiseerd?
"De Vennootschapsbelasting, en dan meer specifiek Tax Accounting (de fiscale positie in de jaarrekening) en Audit of Tax (het beoordelen van de fiscale positie als onderdeel van een jaarrekeningcontrole).
Vanuit mijn achtergrond in Fiscale Economie en Accountancy, heb ik de overlap van deze vakgebieden opgezocht en mij binnen Meijburg gespecialiseerd in Tax Accounting en Audit of Tax. Dit doe ik in combinatie met advisering op het gebied van Vennootschapsbelasting."

Wat vond je leuker; de master Accountancy of de master Fiscale Economie?
"Ik vond de master Accountancy inhoudelijk heel leuk, niet alleen vanwege het cijfermatige deel, maar ook omdat er wat dieper op management onderwerpen wordt ingegaan. In mijn tijd was dit er bij de fiscale studie niet (of althans, niet zo veel). Ik was er echter vrij snel achter dat ik het geven van belastingadvies prefereerde boven het uitvoeren van een audit (waar veel accountancystudenten in starten na hun afstuderen). Ik blijf tenslotte een fiscalist die accounting leuk vindt, maar ik vind accounting niet leuk genoeg om daardoor niet de fiscaliteit in te gaan. Ik zie het hebben van accounting-kennis meer als een aanvulling op je werk als fiscalist, maar daar heb je dus voornamelijk wat aan in het vakgebied Tax Accounting. Daarnaast wordt het hebben van kennis op het gebied van accounting belangrijker in het kader van Pillar 2."

Wat zijn grote fiscale veranderingen sinds je afstuderen?
"Ik heb de fiscale master in 2015 afgerond, waarbij ik mijn scriptie heb geschreven in het kader van de Wintercourse. De onderwerpen daarvan waren dat jaar gebaseerd op de BEPS-rapporten, die toen net uitgekomen waren. Wat mij nog bijstaat is dat ik in mijn scriptie ergens genoemd heb dat in de BEPS-rapporten het MLI werd voorgesteld, maar dat toen nog de verwachting was dat dat een erg ambitieus plan was dat niet zo'n vaart zou gaan lopen. Dit beeld is inmiddels sterk achterhaald.
De meest opvallende veranderingen in de fiscaliteit zijn wat mij betreft dan ook de initiatieven op internationaal gebied, zoals BEPS, en dat de implementatie hiervan ofwel is uitgevoerd ofwel steeds dichterbij komt. In dat opzicht is het speelveld veranderd in de zin dat de fiscaliteit steeds minder een puur binnenlandse aangelegenheid is en steeds meer beïnvloed wordt door wereldwijde/overkoepelende initiatieven." 

Hoe was de transitie van student naar het werkzame leven?
"Ik heb twee jaar als werkstudent gewerkt en dat heeft mij zeker geholpen met de transitie naar fulltime werken. De overgang van een bestuursjaar naar twee dagen in de week werken was aanzienlijk, maar daardoor was voor mij de stap naar fulltime werken minder groot.
In het begin van mijn fulltimebaan miste ik wel dat je niet meer de vrijheid hebt om op een doordeweekse dag overdag even iets te doen, zoals bijvoorbeeld naar de winkel gaan. Dit gemis aan  flexibiliteit vond ik moeilijker dan het feit dat je 5 dagen gaat werken, maar nu met het thuiswerken is dit gemis iets minder omdat het iets meer flexibiliteit geeft."  

Heb je nog een herinnering uit je studententijd die je met ons wilt delen?
"Pfoeh, dit zijn er wel heel veel denk ik, haha. Iets wat ik nog steeds wel heel bijzonder vind, is dat tijdens mijn bestuursjaar prof. Rijkers met emeritaat is gegaan. Zijn afscheid werd in de aula gehouden en ik heb hem tijdens die bijeenkomst tot erelid van de vereniging mogen benoemen. Dat moment en het proces daarnaartoe vond ik heel bijzonder, omdat je dan ziet hoe ver de geschiedenis van de vereniging teruggaat en welke rol bepaalde mensen daarin gespeeld hebben. Dat vond ik heel gaaf. Ik heb daar mogen speechen en prof. Rijkers een cadeau aan kunnen bieden. Het was mooi om te zien hoe dankbaar hij was dat die waardering ook vanuit de vereniging kwam. Dat is dus wel een bijzondere herinnering. 

In het kader van mijn bestuursjaar was het ook nog wel leuk dat wij vonden dat we nog niet genoeg tijd met elkaar doorbrachten en dat het ons dus een goed idee leek om bij elkaars ouders op bezoek te gaan. Hier brachten we dan een dag door, inclusief een avond stappen en overnachten, waardoor we nog 4 weekenden bij elkaar thuis hebben doorgebracht om ook elkaars vrienden van thuisthuis te leren kennen. Dit was een hele leuke aanvulling op het bestuursjaar."

Ten slotte, welk advies zou je fiscalisten in opleiding willen meegeven?
"Mijn advies is vooral; geniet van de jaren die je te studeren hebt. Het is heel handig om je aan het eind van je studie te focussen op de start van je carrière, maar til hier ook niet te vroeg te zwaar aan. Er zijn nog zoveel meer keuzes die je daarna maakt die bepalen waar je terechtkomt, dus hoewel een goede start fijn is, zou ik iedereen willen meegeven om meer uit zijn/haar studententijd te halen dan alleen maar te studeren in de enge zin van het woord." 

Mieke, bedankt voor je tijd en enthousiasme die je in dit interview hebt gestoken!