Externe Dagen 2022

Gepubliceerd op: 18/03/2022

We hebben lang moeten wachten op een reisje met Smeets. Corona gooide ook hierbij roet in het eten, maar op 10 en 11 maart was het dan eindelijk zo ver; 2 dagen naar Leuven met een groep van ongeveer 30 Smeetskringers. 
Om 8.00 uur werden we verwacht bij gebouw E. Bijna iedereen was er dan ook rond die tijd. Ik zeg BIJNA iedereen, want 1 iemand ontbrak om 8.30 uur nog steeds binnen de 'Leuven-groep'. Dit kon er dan ook maar eentje zijn; Stijn Smits. Hij had maar liefst 4 wekkers gezet, alsof hij al vermoedde te laat te komen… Zelfs díe hoeveelheid aan wekkers was niet voldoende om hem uit zijn winterslaap te halen. We hebben hem een half uur speling gegeven, maar dat mocht dus niet genoeg zijn, helaas. Aangezien om 11.30 uur al de eerste activiteit in Leuven op het programma stond, waren we genoodzaakt iets na half 9 met de bus, genaamd T.F.V. Travels, te vertrekken naar Leuven (zonder Stinna dus).

De busreis voelde als een uitje op de middelbare school; Sammy ging speechen en vertellen wat de planning van de dag was, er werden snoepjes rondgedeeld en, zo typisch, iedereen ging meteen achterin de bus zitten. Voorin was niemand te bekennen. Arme, eenzame buschauffeur. 

Toen we na ongeveer 2 uur rijden in Leuven aankwamen, gingen we eerst onze bagage in onze hotelkamers neerzetten. De kamerindeling was al gemaakt, dus daar was geen discussie over mogelijk. Waar wel discussie over was, was de vraag of Stijn überhaupt nog naar Leuven zou komen. Dat was nog een heuse verrassing. 

Na het droppen van onze bagage was het tijd voor onze eerste, en enige enigszins formele, activiteit; een bezoek aan de KU (Katholieke Universiteit) Leuven. Hier kregen we college van Luc de Broe, hoogleraar belastingrecht, over het het MLI, met specifieke aandacht voor het DBV NL/BE. 

Grappig om te horen dat Belgen net weer andere termen gebruiken tijdens hun college belastingrecht. Zo viel het woord 'bijhuis' geregeld. Wat dat is? Geen idee, en ik vraag me ook af of dat komt door de uitleg van de docent óf door mijn aandacht voor de uitleg van de docent. Maakt ook niet uit, we hebben in elk geval geen kou hoeven lijden in de collegezaal. Oh, en Stijn kwam trouwens tijdens het college doodleuk binnenwandelen, alsof er niks aan de hand was. Je blijft je verbazen over die jongen. 

Na het college zijn we de stad ingegaan. Hier kregen we ongeveer een uur de tijd om bij een cafeetje te gaan lunchen of om lekker ergens op een bankje in de zon te genieten van een broodje uit de supermarkt. Om 13.45 uur werden we weer verwacht bij het (buitengewoon creatieve) Smeetskring-vlaggetje van de reisleider van T.F.V. Travels, Sammy Verpoort. Er stond namelijk een bierwandeling op het programma. Vooraf werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep begon de bierwandeling met een heel speciaal biertje, namelijk een soort mix van prosecco en bier. De andere groep ging eerst een stuk wandelen alvorens ze werden beloond met een zelfgekozen biertje. 


Tijdens de wandeling kregen we de hele bierhistorie van Leuven te horen. En Belgen en bier, dat is één pot nat, zou je bijna kunnen zeggen. Dat er veel te vertellen is over het Belgische bier, bleek uit de uitgebreide verhalen van onze tourgids. Wat een schatje was het. Wat me vooral is bijgebleven, is dat uit België maar liefst 3500 biersoorten komen die we hedendaags over heel de wereld drinken! Daarnaast is AB InBev 's werelds grootste brouwerij, waarvan het hoofdkantoor in Leuven staat. Deze bierwandeling is een echte aanrader, ook voor mensen die niet van bier houden ;)

Na een afsluitend drankje in de zon op het terras te hebben gedronken, konden we direct door naar het restaurant, waar het avondeten al vrijwel meteen voor ons klaarstond (binnen 10 minuten was iedereen voorzien van zijn gerecht!). We konden genieten van een heerlijke burger met friet, een lekkere spaghetti, kipfilet met friet, een Koninginnehapje (wat een pasteitje blijkt te zijn) of een lasagne. Daarnaast vloeiden natuurlijk óók tijdens het avondeten de biertjes rijkelijk, van Kasteelbier tot pils. 

Aangezien de zon de hele dag had geschenen, waren er flink wat rood-bruine koppies te bekennen binnen de groep. Met deze gebraden huid gingen we, na ons eerst nog "wonderschoon" opgemaakt en aangekleed te hebben in het hotel, de kroegen in Leuven onveilig maken. Aangezien het pas 21.30 uur was toen we de eerste kroeg binnenstapten, begonnen we de avond tranquillo. 

Het werd minder tranquillo toen op een gegeven moment de studievereniging van de studie 'Bouwkunde' uit Amsterdam binnengewandeld kwam. Chaos, zo kon je de situatie het beste omschrijven. Stijn Smits kwam vervolgens met een idee; een bierestafette ⇒ T.F.V. "De Smeetskring" vs. A.S.V "Build". Een bloedstollende strijd tussen beide studieverenigingen, waarbij slechtst de beste mag winnen. Nu blijkt wel weer wat we hoofdzakelijk geleerd krijgen bij onze lieftallige vereniging; feesten! Onze vereniging staat dan ook beter bekend als de 'Tilburgse Feest Vereniging'. We hebben deze Amsterdamse vereniging een poepje laten ruiken. Smeetskring for the win! Deze avond en nacht hebben zich vervolgens feestelijk voortgezet tot in de late uurtjes. 

Dat we goed hadden gefeest, bleek de ochtend erna uit de brakke kopjes aan het ontbijt. Om de kater wat te ontzien, ging een aantal van ons na het ontbijt weer aan de pils. Groot gelijk toch? Er zit namelijk sowieso ergens de 5 in de klok. En waarom zou je jezelf geen lekker biertje in de stralende zon gunnen? Op deze manier werden dan ook de twee gezellige dagen in Leuven afgesloten. We haalden onze bagage op in het hotel en gingen weer naar Tilburg met, de inmiddels welbekende, T.F.V. Travels. 

We waren blij toen we weer veilig met onze benen op de grond stonden in het brabantse land, aangezien de buschauffeur menig mens in de bus een hartverzakking heeft bezorgd. Roekeloos en hard rijden was wel zijn ding, waardoor verscheidene keren de alarmbellen in de bus afgingen (letterlijk en figuurlijk!). 

Helaas kon de hoofdorganisator en tevens voorzitter van de Bedrijvendagencommissie, Laurens Handels, wegens Corona niet aanwezig zijn tijdens de Externe Dagen (wat eveneens geldt voor een ander commissielid). Dat neemt niet weg dat ik jullie als commissie wil bedanken voor de organisatie van deze gezellige, avontuurlijke en sportieve dagen in Leuven!