De 29ste editie van de Tilburgse Fiscale Bedrijvendag

Gepubliceerd op: 15/03/2022

Corona is klaarblijkelijk op zijn retour; slechts voor grote evenementen die binnen plaatsvinden met meer dan 500 mensen is het nog verplicht een negatieve test af te leggen, en alleen in het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje nog vereist. Het kabinet is zelfs voornemens de coronaregels die momenteel nog gelden per volgende week woensdag 23 maart af te schaffen. De wereld gaat weer langzaam open en studenten krijgen hun vrijheid terug om te gaan en staan waar ze willen; in de kroeg, in de bios, in de dierentuin, op zuipvakantie in Albufeira, of, last but not least, in het Koning Willem II Stadion.

Na afgelopen jaar volledig online te hebben plaatsgevonden, kon dit jaar de 29e editie van de Tilburgse Fiscale Bedrijvendag weer traditiegetrouw in het Koning Willem II Stadion plaatsvinden. Op dinsdag 8 maart stroomde vanaf 9.00 uur de afgehuurde ruimte van het stadion vol met de deelnemers van de bedrijvendag, bestaande uit zo'n 120 studenten en 18 fiscale kantoren. 

Corona is echter nog niet volledig verdwenen. Dit bleek namelijk uit het aantal afmeldingen van leden met Corona. Dit mocht echter de vreugde van de fysieke bedrijvendag niet drukken. De Bedrijvendagencommissie was daarnaast uitermate flexibel en communiceerde via app met de leden in het geval er door deze afmeldingen tijdens de bedrijvenrondes een wissel van bedrijf moest plaatsvinden. 

Deze feestelijke dag ving aan met een welkomstwoordje van Laurens Handels, de voorzitter van de commissie. Daaropvolgend namen we plaats voor het openingswoord van dr. Cees Peters. 

Hij liet ons kennismaken met het thema van de bedrijvendag; 'de houdbaarheid van ons belastingsysteem'. Hier kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals 'tax state vs. debt state', waarbij de vraag werd gesteld of we ons druk moeten maken over onze hoge overheidsschuld. Ook de functies van belastingheffing en enkele internationale aspecten werden aan de orde gesteld, zoals het feit dat bijvoorbeeld de OESO als internationale organisatie impact heeft op ons belastingsysteem.  

Na het inleidende woord van Cees Peters vonden de 4 bedrijvenrondes plaats. Elke student had zijn eigen persoonlijke programma en zat elke ronde bij een ander kantoor. 

Gedurende zo'n 40 minuten hadden de bedrijven de tijd zich aan de studenten voor te stellen, hun verschillende disciplines te introduceren en te laten zien wat hun bedrijf als zodanig typeert. 

Tussen de 3e en 4e bedrijvenronde vond de 3-gangenlunch plaats. Ook hier zat je elke gang bij een ander bedrijf, maar dan in een ietwat meer informele setting. Als voorgerecht werd er een steak tartaar geserveerd, versierd met zoetzure mosterdzaadjes en Amsterdamse uitjes. Het hoofdgerecht bestond uit hoenderfilet met witlof, pompoen, groene asperges en pesto. 

Als de buikjes daarna nog niet volledig gevuld waren, deed het nagerecht dat wel; heerlijk ananasijs met witte chocolade en kokos. 

Na de 4e bedrijvenronde vonden ofwel de individuele gesprekken ofwel de workshops plaats. Elke student had bij de inschrijving aan de bedrijvendag kunnen aangeven of degene graag een individueel gesprek met een van de deelnemende fiscale kantoren zou willen, en zo ja, met welk kantoor. Tijdens een dergelijk gesprek leer je het bedrijf nóg beter kennen, en bovenal; het bedrijf leert jóu persoonlijk beter kennen, wat goed is voor je zakelijke connecties (op LinkedIn) én voor je individuele loopbaan. Indien het van beide kanten goed klikt, zou zo'n gesprek zelfs kunnen leiden tot het hebben van een werkstudentschap bij je favoriete kantoor! Wat wil je nog meer ;)

Indien je niet had gekozen voor één of meerdere individuele gesprekken met kantoren, stonden er 2 workshops op je dagprogramma. De eerste workshop ging over stress en burn-outs. Uit deze workshop werd duidelijk dat je tot een bepaald stresslevel juist goed presteert. Echter, naarmate je stresslevel te hoog wordt, kun je een burn-out krijgen, met alle negatieve gevolgen van dien. De workshopleider sprak zelf uit ervaring en was zodanig in de put beland dat hij aan coke verslaafd raakte en dakloos werd. Hij is er uiteindelijk bovenop gekomen, maar dit heeft wel een flinke investering van hemzelf gevergd. Hetgeen hij tijdens de workshop dan ook duidelijk wilde maken, was dat een burn-out niet moet worden onderschat. Het is derhalve zaak een (te) hoog niveau aan stress voor te zijn. 
De tweede workshop ging over het imposter syndroom. Dit syndroom houdt in dat anderen je beter zien dan dat jij jezelf ziet. Tijdens de workshop werden de oorzaken en gevolgen van dit syndroom besproken. De negatieve gevolgen ervaar je vooral zelf en de positieve gevolgen zijn met name voor de mensen om je heen. In de workshop zaten 2 reflectiemomenten waarbij je met je buurman besprak of je er zelf wel eens last van hebt of hebt gehad, en wat de oorzaken en gevolgen daarvan zijn of waren. 

Na de workshops en de individuele gesprekken was het tijd voor de afsluitende borrel, waar de fiscale kantoren ook bij aanwezig waren. Als je nog resterende vragen had of juist zin had in informele gesprekken met de kantoren, was dit de uitgelezen kans om onder het genot van een borrelhapje en drankje te kletsen met de bedrijven en medestudenten. 

Rond 19.30 uur was de borrel afgelopen en kwam aan deze lange, maar leerzame en gezellige dag een einde. Het was een geslaagde bedrijvendag, met een fijne afwisseling tussen zowel formele als informele aspecten. Ik wil dan ook bij uitstek de Bedrijvendagencommissie bedanken voor de goede organisatie en flexibiliteit gedurende de dag. Daarnaast was deze dag niet zo'n succes geweest zonder de aanwezigheid van de 18 fiscale kantoren, de studenten en de sprekers, dus bedankt allemaal!