Studie-dilemma's deel 3

Gepubliceerd op: 04/02/2022

Vandaag de derde van de reeks studie-dilemma's. We hebben als commissie elk een reactie gegeven op een vraag, maar we zijn ook benieuwd naar jullie meningen/ervaringen/keuzes, dus schroom niet om een reactie achter te laten! 

Interessante studie of kans op een baan doorslaggevend bij studiekeuze? 
Layla: "Ik vind het zelf het belangrijkst dat je een studie vindt die je zelf leuk en interessant vindt. Het leven is immers te kort om niet te doen wat je zelf leuk vindt. Daarnaast moet je ook nog best wat jaren werken. Zelf heb ik mijn studie eerst uitgezocht op wat mij echt interessant lijkt. Het is dan alleen maar mooi meegenomen dat er een redelijke kans op een baan is." 

Hogeschool of universiteit?  
Evelien: "Veel mensen vinden het zonde om naar de hogeschool te gaan als je vwo hebt gedaan, maar is dat wel echt zo? Hier kun je over twijfelen. Natuurlijk is het een feit dat je na een studie op de universiteit meer keuzevrijheid hebt qua banen (in een bepaalde richting). Echter, studeren aan een hogeschool heeft ook zijn voordelen; zo leer je al snel de droge theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Op deze manier zul je er, denk ik, sneller dan bij een universitaire studie, achterkomen of de toekomstige baan wel bij je past. Simpelweg omdat je er al eerder een beeld bij hebt. Daarentegen moet jou deze praktische aanpak wel liggen. Persoonlijk ben ik meer van het leren van droge theorie; schotel mij een boekwerk voor en ik leer het uit mijn hoofd haha. Mijn voorkeur gaat dus uit naar een studie op de uni (en och verrek, ik zit ook nog eens op de uni!)." 

Bezopen studeren of altijd nuchter in de kroeg? 
Twan: "Hier hoef ik niet lang over na te denken. Ik heb namelijk proefondervindelijk ondervonden dat bezopen studeren niet werkt. Als je goed zuipt vergeet je überhaupt dat je gestudeerd hebt. Je kan ook niet elke keer dat je gaat studeren jezelf eerst klem zuipen. Liever altijd nuchter in de kroeg dus, beetje aapjes kijken, naar alle dronken mensen, niks mis mee." 

Studeren in een grote of kleine stad? 
Aniek: "Ik heb zelf de voorkeur voor studeren in een kleine stad. Ik was 17 (bijna 18) toen ik begon met studeren en vond de stap van de middelbare school naar de universiteit heel groot. Een van de dingen waar ik dan ook heel erg op lette tijdens de open dagen, naast of ik de studie leuk vond, was dan ook wat ik van de universiteiten zelf vond. Ik merkte dat ik de grote steden heel overweldigend vond. In een kleine stad zoals Tilburg, met een compacte en groene campus, voelde ik mij veel meer thuis. Ik vind het heerlijk dat ik met een kwartier fietsen van het centrum op de universiteit ben, en tijdens het stappen staat er altijd wel iemand in de kroeg die je kent."