Werken bij Joanknecht

Gepubliceerd op: 20/01/2022

Ik ben Ruben Hennissen, ik ben 24 jaar en woon sinds een paar maanden samen met mijn vriendin in Stramproy, een klein dorp in de buurt van Weert. In eerste instantie studeerde ik Bedrijfseconomie aan Tilburg University, maar ik kwam erachter dat dit toch niet helemaal mijn roeping was. In het eerste jaar van deze opleiding kregen we een keuzevak genaamd Fiscale Economie. Dat vond ik zó leuk dat ik daarmee door wilde! Ik kon gelukkig zonder studievertraging de overstap maken. Inmiddels heb ik zowel mijn bachelor als master behaald, beide cum laude. Sinds juni 2019 ben ik werkzaam als junior aangiftemedewerker bij Joanknecht

Waarom is je keuze gevallen op Joanknecht? 
Tijdens mijn master werd ik benaderd door HR-adviseur Lonneke. Er stond een vacature open in de aangiftepraktijk, nét op het juiste moment. Omdat er binnen het curriculum van de master geen mogelijkheid was om stage te lopen, had ik namelijk behoefte aan praktijkervaring alvorens ik mijn opleiding afrondde. 

Ik ben me gaan verdiepen in wat Joanknecht voor organisatie is en wat de functie inhield die me werd aangeboden. Wat me erg aan Joanknecht aansprak is dat er één vestiging is. Het is een middelgrote adviesorganisatie, met veel persoonlijk contact. Ik merk dat ik dat zelf heel prettig vind. Het is een perfect bedrijf om de eerste stappen te mogen maken. Na mijn gesprek waren we van beide kanten heel positief. Ik mocht toen starten op de aangiftepraktijk voor twee à drie dagen in de week. Dat ging heel goed samen met mijn studie. 

Wat doet een junior aangiftemedewerker?  
Ons aangifteteam is onderdeel van het fiscale team, waar in totaal 26 collega’s werkzaam zijn. Op de aangiftepraktijk zijn we met vijf personen. Een leidinggevende en vier uitvoerenden. We werken nauw samen met klanten en collega’s van het fiscale team en andere disciplines. Ons team is verantwoordelijk voor het verzorgen van de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van onze klanten. En natuurlijk alle randzaken die daarbij komen kijken: het aanvragen van aanslagen, het indienen van bezwaren en het geven van adviezen. We krijgen een hele bulk aan informatie en hebben zo meteen een totaalbeeld van de onderneming én de ondernemer. Voor ons is het daarom heel makkelijk om de eerste adviespunten uit de aangiftes te halen.  

Veel mensen denken dat, wanneer je bij de aangiftepraktijk werkt, je de hele dag alleen maar cijfers invult. Dat is, in ieder geval bij Joanknecht, zeker niet het geval. We worden aangemoedigd om verder te kijken dan alleen de aangifte. Tuurlijk moeten die aangiftes ieder jaar gewoon gemaakt worden, die moeten we namelijk op tijd indienen. Maar het is veel meer dan dat. Dat is het leuke aan de functie zoals deze bij Joanknecht wordt ingevuld. 

Hoe ziet een normale werkdag er voor jou uit?  
Het is natuurlijk heel cliché: geen dag is hetzelfde. Dat gaat hier in principe ook op. Je hebt een bepaalde mate van routine omdat je een vaste klantenportefeuille hebt. In het kader van efficiëntie is dat ook belangrijk. En zo leer je je klanten echt kennen. Hoe mijn dag eruit ziet ligt er maar net aan wat er bij mijn klanten speelt. Ik heb 500 tot 600 klanten, genoeg te doen! 

Mijn reguliere werk bestaat uit het maken van aangiftes van klanten waarbij ik betrokken ben. Dus opstellen, doorsturen naar de reviewer, waar nodig aanpassen en afstemmen met degene die de aangifte gaat bespreken. Soms ben ik dat zelf, soms de accountant of een fiscalist. Ook contact houden met de Belastingdienst valt onder mijn werkzaamheden. Daarnaast hebben we één keer in de week een overleg met ons aangifteteam en we sluiten aan bij het wekelijkse vaktechnisch overleg van het hele fiscale team.  

Wat vind je het leukst aan je werk als junior aangiftemedewerker? 
De advieswerkzaamheden vind ik het allerleukst. In het begin vond ik dat best lastig, daarom is beginnen in de aangiftepraktijk heel waardevol. Het aangifteteam biedt voor een universitair afgestudeerde een praktische basis om succesvol te zijn in de adviespraktijk.  

We hebben maar een klein team en krijgen daarom heel veel mee van wat er speelt. Je ziet veel voorbijkomen en moet over veel dingen een mening vormen. Ik merk dat dat me steeds makkelijker afgaat. Zo verdiep ik mezelf steeds meer in de vraag waar we klanten nog meer mee kunnen helpen. Vanuit onze opleiding wordt je natuurlijk opgeleid tot volwaardig adviseur. Daar wil ik graag naartoe groeien, die groei is ook zeker al ingezet. 

Waarin zou je jezelf nog graag willen ontwikkelen?  
Binnen ons vak is zoveel te leren en bij Joanknecht ben ik nog niet uitgeleerd. Ik merk nu dat ik bepaalde dingen een beetje routinematig begin te doen. Daarom ben ik in gesprek met mijn leidinggevende om hier meer uitdaging in te krijgen. Nu ik dankzij het aangifteteam voldoende praktijkervaring heb, is mijn volgende stap om te groeien naar adviseur. 

Daarnaast ben ik ook bezig met de NOB-opleiding (Nederlandse Orde van Belastingadviseurs). Deze doe je na je master. Het is een hele praktische opleiding waar je bezig bent met het ontwikkelen van je softskills. Je richt je niet alleen op de vakinhoud, maar vooral op hoe je met bepaalde zaken omgaat in de praktijk. Je krijgt bijvoorbeeld cursussen als persoonlijke effectiviteit, waar je gaat kijken naar hoe je in elkaar zit en wat je drijfveren en valkuilen zijn. Maar ook hoe en welke adviesvaardigheden je allemaal moet ontwikkelen. Dat is iets waar ik me de aankomende tijd mee bezig wil houden. 

Welk advies wil je huidige of toekomstige studenten graag meegeven?  
Gedurende je studie krijg je heel veel vakkennis te verwerken. Op het moment dat je afstudeert van de universiteit heb je nog maar weinig meters gemaakt in het werkveld. Ik ervaarde daarin een achterstand ten opzichte van bijvoorbeeld hbo-studenten. Dankzij Joanknecht heb ik tijdens mijn master de praktijkervaring opgedaan die ik eigenlijk miste. Daarom adviseer ik studenten, daar waar mogelijk, gedurende hun master zelf iets te zoeken om feeling te krijgen met welk werk je te maken krijgt na je studie. 

Vragen? Ruben Hennissen beantwoordt ze graag. Stuur Ruben een e-mail