Studie-dilemma's deel 2

Gepubliceerd op: 26/11/2021

Vandaag de tweede van de reeks studie-dilemma's. We hebben als commissie elk een reactie gegeven op een vraag, maar we zijn ook benieuwd naar jullie meningen/ervaringen/keuzes, dus schroom niet om een reactie achter te laten!

Extra activiteiten of focus op de studie?  
Aniek: “Ik ben een groot voorstander van extra activiteiten! Tuurlijk is het belangrijk dat je je ook focust op je studie, maar ik ben van mening dat alles wat je leert in de collegebanken niet het enige is wat belangrijk is in de praktijk later. Zodra je gaat werken zul je niet alleen een beroep moeten doen op de stof uit de collegebanken, maar ook op je soft-skills. Deze soft-skills kun je goed ontwikkelen door middel van activiteiten naast je studie. Door lid te worden van een commissie of een bestuursjaar te doen leer je goed samenwerken, word je organisatorisch sterker en oefen je bijvoorbeeld ook je communicatie met bedrijven. Naast dat je met de extra activiteiten je soft-skills ontwikkelt, is het ook gewoon heel leuk om te doen doordat je veel nieuwe mensen leert kennen en leuke dingen kunt ondernemen."  

Specialisatie of brede studie?  
Layla: "Tijdens je bachelor volg je verschillende vakken, waarin je je tijdens de master meer zou kunnen specialiseren. Mijn voorkeur gaat uit naar een brede studie. Tijdens je studie kun je natuurlijk wel voorkeuren hebben voor bepaalde vakken, maar misschien pakt dit in de praktijk heel anders uit dan dat je had gedacht. Mij lijkt het juist leuk om in de praktijk verschillende kanten van de fiscaliteit te zien. Specialiseren kan altijd nog."  

Lenen of bijbaantje?  
Evelien: “Hier kan ik veel fout bij zeggen, vermoed ik, maar ik zal zeggen wat ík het grootste gedeelte van mijn studietijd heb gedaan. Dat is namelijk LENEN! En spijt heb ik er (nog) niet van, dat stellen we uit naar later hahaha. De rente is nihil, dus waarom zou je moeilijk doen? Geniet van je studententijd, dat is de leukste tijd van je leven, zegt men. 'Niet moeilijk doen over lenen, Eef, dat komt later wel goed, en we zullen je (gedeeltelijk) helpen met terugbetalen,' aldus les parents. De kogel was dus vrij snel door de kerk; ik ga lenen! Al voelt het verdienen van eigen geld via een werkstudentschap ook wel erg goed, haha.”    

Samenvatting schrijven of kopen?  
Twan: "Ik kocht de samenvattingen van de Smeets wel eens, maar gebruikte ze eigenlijk nooit. Samenvattingen leren van anderen vind ik alleen nuttig als laatste redmiddel om een voldoende te halen, maar aangezien veel stof in een later stadium van je carrière terugkomt, is het handiger om gewoon te leren. Samenvattingen voor mezelf schrijven lukt me nooit. Af en toe begin ik eraan, maar denk ik al snel: och ik snap het wel, waarom de moeite doen om het op te schrijven? Markeren in het boek gaat nou eenmaal sneller. Wel heb ik vaker samenvattingen voor de Smeetskring geschreven. Dat is een goede motivatie om alle colleges te volgen, en doordat je alles begrijpelijk moet opschrijven voor anderen, hoef je amper nog te leren voor het tentamen. Ook de financiële prikkel speelde een rol; als je toch moet leren, kun je er beter ook maar meteen wat mee verdienen. Dus ja, eigenlijk geen van beide, maar beter schrijven dan kopen."