Inhousedag Baker McKenzie 2021

Gepubliceerd op: 03/11/2021

27 oktober jl. reisde een afvaardiging van toekomstige fiscalisten met de trein - wel zo duurzaam - af naar de Zuidas voor een kantoorbezoek aan het prestigieuze advocatenkantoor Baker McKenzie. Ook collega-studievereningen FIRST Maastricht en FSV In Fiscalibus waren hierbij aanwezig. 

Het kantoorbezoek werd afgetrapt met een kopje koffie, een Baker goodiebag en een ontvangstwoord van recruiter Anne Lubbers. Vervolgens werd het woord gegeven aan Roger van de Berg (Legal Director – Indirect Tax) Hij vertelde gepassioneerd over zijn loopbaan binnen Baker, met als een van de hoogtepunten zijn uitzending naar Dublin. Hier heeft hij 10 maanden op interim-basis als inhouse fiscalist voor Google gewerkt. Hij vertelde ook over het verschil tussen Baker en andere grotere Zuidas-kantoren: fiscalisten zitten bij Baker in de lead en zetten werk uit naar andere (non-fiscale) praktijkgroepen, terwijl dit bij andere Zuidas-kantoren vaak andersom is.  

Logischerwijze hing iedereen in de vergaderzaal aan zijn lippen. Niet in de eerste plaats vanwege het Zuidas-jargon dat terugkwam in zijn presentatie. Begrippen als ‘’in de driver seat zitten’’, ‘’in the lead zijn’’, ‘’fee-burners’’ en ‘’fee-earners’’ passeerden veelvuldig de revue. Hierdoor heeft in ieder geval elke aanwezige student een uitgebreidere vocabulaire aan de dag overgehouden.  

Ook werd er een Kahoot-spel gespeeld om een beeld te krijgen van wat wij als studenten reeds over Baker wisten (en wat nog niet). Hierbij werden door de winnaars fraaie prijzen gewonnen. Zo won een van onze studenten een JBL Baker McKenzie speaker. Na deze Kahoot was het tijd om te speeddaten met de afzonderlijke praktijkgroepen Tax binnen Baker: Transfer Pricing, Direct Tax en Indirect Tax. Hier kregen wij als studenten de kans om medewerkers van Baker het hemd van het lijf te vragen over stages en werkstudentschappen, de sfeer binnen Baker en of het daadwerkelijk klopt dat je 80 uur per week moet werken om succesvol te worden op de Zuidas. (Het antwoord laat zich raden). 

Het formele gedeelte van de dag werd afgesloten met een presentatie over o.a. de geschiedenis van Baker. Hieruit werd onder meer duidelijk dat Baker een van de eerste kantoren was dat naar de Zuidas toog. De architecten kozen er destijds voor om meer in de breedte te gaan bouwen in plaats van in de hoogte. Vandaar ook dat het kantoor niet zo hoog is als de omringende - later gebouwde - kantoren. Dat maakt het kantoor misschien juist ook wel zo uniek.  

De dag werd afgesloten met een borrel bij Oliver’s – het cafe waar steevast elke vrijdagmiddagborrel wordt gehouden. Hier kreeg iedereen de kans om, onder het genot van een hapje en een drankje, zijn (LinkedIn-)connecties uit te breiden en na te praten over de enerverende dag.  

Graag willen wij Baker McKenzie - in bijzonder Anne Lubbers en Roger van de Berg - bedanken voor de gastvrijheid en de inspirerende presentaties.