LOF-congres 2021: ESG en duurzaamheid

Gepubliceerd op: 07/10/2021

Het is inmiddels alweer een tijd geleden dat ik mijn schrijfkunsten heb kunnen vertonen in het prachtige circulaire magazine. Toen mij gevraagd werd om wat te schrijven over het LOF-Congres, kon ik dan ook zeker geen nee zeggen. 

Het LOF-Congres vond plaats op vrijdag 24 september 2021. Helaas niet op locatie, want die was overstroomd. Dit betekende dat het in zijn geheel online was. Dat deed de inschrijvingen niet ten goede, wat uiteraard begrijpelijk was doordat het enthousiasme voor online evenementen inmiddels was afgenomen. Ondanks dat waren er 125 fiscalisten in spé paraat om deze uiterst interessante dag bij te wonen.

De dag begon met een voorwoordje van de voorzitter van het LOF-Congres die het thema van de dag ging toelichten: ‘’ESG: Environmental, Social en Governance’’. Daarna begon het plenaire gedeelte waarin elk van deze subonderwerpen nader werd toegelicht. Al dan niet vooringenomen, want drie van de vier sprekers waren werkzaam bij PwC. Desalniettemin was het een zeer interessant onderwerp. Ons eigen congres van De Smeetskring zal ook in deze hoek het onderwerp duurzaamheid aansnijden. Dus mocht je het LOF gemist hebben, niet getreurd, wij zullen het nog even dunnetjes overdoen. 

Na een fraai plenair gedeelte stond de lunch op het programma. 2 uur was hiervoor ingepland. Dan verwacht je ook een driegangenlunch van de bovenste plank. Niks was minder waar. Je kreeg een pakje droge crackers met een paar kuipjes jam en boter die zelfs het goedkoopste hotel in Tilburg nog niet durfde aan te bieden. Maar sommige mensen hadden meer geluk; mocht je nou in het prachtige Limburg gevestigd zijn, kreeg je een fraai broodje carpaccio. In Maastricht weten ze zeker wel goed voor zichzelf te zorgen, maar de rest van het land ‘ho maar’. 

Genoeg over de ietwat karige lunch. Daarna stonden er nog een aantal workshoprondes op het programma, verzorgd door de 25 deelnemende kantoren. Sommige kantoren hadden het leuker in elkaar gezet dan andere, maar over het algemeen was iedereen al wel bekend met de ietwat ongemakkelijke gesprekken die je over de wisselvallige connectie van Zoom moet houden. 

Om 16:00 uur waren deze workshops ook afgelopen en was het tijd voor de banenborrel, oftewel, alleen leuk als je een werkstudentschap wil regelen. Voor de meeste was het rond die tijd ook wel weer mooi geweest en was een lange, fiscaal interessante dag afgelopen.

Volgend jaar zal het LOF hopelijk weer fysiek plaatsvinden en zullen de legendarische verhalen van de afsluitende borrel weer naar boven komen.