Studie-dilemma's deel 1

Gepubliceerd op: 14/09/2021

In dit artikel een variant op de welbekende 'dilemma's op dinsdag'; de zogenoemde 'studie-dilemma's'. Vandaag de eerste van de reeks studie-dilemma's. Aan ons als commissie om een reactie op de dilemma's af te trappen. We zijn benieuwd naar jullie meningen/ervaringen/keuzes, dus laat een reactie achter! 

Belastingadviseur of belastinginspecteur? 

Twan: "In het begin sowieso adviseur, de sfeer lijkt me gezelliger bij een advieskantoor. Leuke collega’s zijn toch wel het belangrijkst voor mij. De Belastingdienst heeft van oudsher een beetje een grijs imago. Als ik later zelf grijs word (of kaal) kan ik altijd nog naar de Belastingdienst gaan. Het lijkt me namelijk wel interessant en leerzaam om het vakgebied van de andere kant mee te maken. Ook ligt de werkdruk meestal iets lager bij de overheid, dus als ik wat ouder ben is het misschien wel fijn om wat rustiger aan te doen, maar dat zien we dan wel weer." 

Schrijven of typen? 

Aniek: "Ik ben een groot voorstander van schrijven. Mijn college-aantekeningen type ik allemaal wel, want typen gaat een stuk sneller en anders mis ik de helft door het schrijven. De getypte college-aantekeningen schrijf ik vervolgens samengevat over zodra de tentamens eraan komen. Ik merk dat ik alles beter opneem wanneer ik dingen opschrijf in plaats van dat ik ze type. Je bent je veel meer bewust van wat je opschrijft, dan wanneer je snel over het toetsenbord ramt."

Liever in UB of thuis studeren? 

Layla: "Mijn voorkeur gaat uit naar thuis studeren. Als ik een paar uur achter elkaar ga studeren, dan wil ik tussendoor ook wat eten. Op veel plekken in de UB mag je niet eten en dan houd ik het studeren niet langer dan een uur vol. Daarnaast maak ik veel gebruik van de voorgeschreven boeken als naslagwerk. Om die boeken elke keer mee te sjouwen naar de uni vind ik ook weer zo’n gedoe."  

Thuis wonen of op kamers?  

Evelien: "Op kamers, 1000%! Ik ben altijd al een familiemens geweest, en hechtte dus veel waarde aan dingen met het gezin doen. Op kamers gaan vond ik dan ook heel spannend; ver weg van je vertrouwde huis, je fam, je vrienden en je bekende omgeving. Maar het was mijn 2 weken-durende heimwee zeker waard! Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, ben (nóg ;)) zelfstandiger geworden, mijn kookkunsten zijn erop vooruitgegaan etc. Daarnaast geniet ik van de vrijheid; m'n eigen eten kiezen, uitslapen zolang je maar wilt, veel te laat thuiskomen van het stappen (zonder dat je ouders zich zorgen om je maken). Genoeg redenen om niet langer te twijfelen over de keuze om wel of niet op kamers te gaan, toch?"

Brak naar college gaan of college skippen? 

Esmee: "Mijn voorkeur ging altijd al naar het bijwonen van colleges. Door aanwezig te zijn hoef ik veel minder te studeren, doordat ik de stof beter begrijp en onthoud. Daarnaast stond het motto ‘’s avonds een vent, ’s ochtends een vent’ vrij centraal in mijn opvoeding. Dus hoe leuk en laat (of misschien beter gezegd vroeg) de avond ook is geweest, die dag erna zit ik eigenlijk altijd gewoon in de collegebanken."