Verslag eerste- en tweedejaarsactiviteit

Gepubliceerd op: 08/11/2019

Img 7209 large large

Afgelopen woensdag 23 oktober was het weer tijd voor de eerste- en tweedejaarsactiviteit. Er was een ruime opkomst met veel nieuwe gezichten en zo was het voor de ingang van Stadsbrouwerij 013 al een gelijk gezellige boel. Met deze opkomst was het dan ook al bijna een zekerheid dat er een leuke tijd beleefd zou worden met een mooi groepje Smeetskringers.

De op het eerste oog dorstig uitziende fiscalisten werden in twee groepen verdeeld en vervolgens meegenomen naar aparte gedeelten van de rondleiding. We zaten nog niet voordat de brouwer en tevens rondleider begon met de zin: ‘Als ik zo naar de groep kijk... we beginnen met een trippeltje’. Dat was een zeer welkome binnenkomer en hij beviel ook zeker goed onder de participanten. De brouwer zelf vond dat hij ook wel een biertje had verdiend, omdat dit al zijn derde rondleiding van de dag was. Onder het genot van het ‘trippeltje’ legde de brouwer het een en ander uit over hoe de bieren gemaakt worden en wat de ingrediënten van zowel blond als donker bier zijn. Daarbij mocht er ook nog geproefd worden van de ingrediënten. Al snel werd duidelijk dat niet iedereen volledig op de hoogte was van wat ze meerdere keren per week drinken.

Nadat het biertje op was gingen we naar de ruimte waar het bier daadwerkelijk gebrouwen wordt. De ruimte zag er imposant uit. Een aantal grote metalen machines die dicht op elkaar stonden door het gebrek aan ruimte. De rondleiding volstond niet zonder een biertje in de hand en deze ronde kregen we een IPA, het had een zeer kruidige smaak die over het algemeen wel goed beviel. De brouwer legde vervolgens uit hoe het bier gebrouwen wordt en door welke processen het bier gaat voordat het de tap in gaat. Terwijl hij dat aan het vertellen was, was er op de achtergrond een gistingsproces bezig in een ketel, wat flink stond te borrelen, waardoor de rondleiding tijdelijk verstoord werd.

Tijdens de uitleg van het proces kwam er nog een kaasplankje en een schaaltje bitterballen langs waar, zoals gebruikelijk, zeer rijkelijk van werd genoten. De schimmelkaas was aanmerkelijk minder in trek. Het einde van de rondleiding bevatte een overzicht van de verschillende soorten bier die er in Stadsbrouwerij 013 zijn gebrouwen en het proces waarbij de biertjes handmatig verpakt worden om naar lokale horecagelegenheden te worden getransporteerd. Deze horeca’s bevinden zich vooral in de piushaven. Daarnaast komt het bier niet veel verder dan het mooie Tilburg.

Als afsluiting kregen we nog een donker biertje dat gemixte reacties kreeg van de kritische leden van De Smeetskring. De avond werd in de vorm van een borrel voortgezet bij De Nachtwacht. Voor de gebeurtenissen die zich daar hebben voorgedaan, zal je navraag moeten doen aan de leden zelf.

Als afsluiting zou ik nog een tip willen meegeven: elke donderdag zijn alle speciaal bieren van de tap 2,50,- bij Stadsbrouwerij 013, een echte aanrader dus!