Smeetskring Culinair

Gepubliceerd op: 09/04/2018

Tn smeetskring culinair large

Enige tijd geleden zijn de leden van T.F.V. “De Smeetskring” afgereisd naar de pittoreske Piushaven. Waarom? Om hun culinaire vaardigheden te beproeven! Even iets anders dan een fiscaal inhoudelijke activiteit of een borrel. Eindelijk kon er antwoord komen op de vraag welke fiscalist nou het beste kan kokkerellen.

Eenmaal aangekomen bij het establishment dat aan de Piushaven ligt, werden wij verwelkomd met een lekker glaasje bubbels en namen wij vol verwachting plaats. Nadat iedereen was gearriveerd, was het tijd voor een praatje van de chef. De chef legde uit wat we moesten doen en ook wat we vooral niet moesten doen. Vervolgens werd er een verdeling gemaakt. De eerste groep ging dan ook gelijk aan de slag met de amuse. Daarna kwam de chef sporadisch langs om een paar mensen mee te nemen voor het voorgerecht, het hoofdgerecht en het nagerecht.

In de keuken was iedereen hard aan cheffen om een fatsoenlijk gerecht neer te zetten. Met een ontzettend scherp mes werden de ingrediënten op maat gesneden, terwijl de chef verbaal messcherpe instructies uitdeelde. Dit alles om het gewenste resultaat te bereiken. Terwijl eenieder eenmaal bezig was, werden de amuses rondgebracht. Een fraai stuk sushi met makreel. Hier werd dan ook rijkelijk van gesmikkeld.

Nadat iedereen zo’n beetje klaar was, begon de tafel steeds meer gevuld te raken. Dit in tegenstelling tot alle rammelende buikjes; die moesten nog even wachten. Dit wachten werd dan ook met het voorgerecht beloond! Elke aanwezige kreeg een ‘halvemaan’ voorgeschoteld. Deze maan bestond uit deeg met daarin verse tomatensaus, fijngesneden gerookte tomaten en een mooi stuk zalm. Daarbij was ook nog een hippe balsamicopomp geïntegreerd in dit alles. Nadat iedereen klaar was met het voorgerecht was het tijd voor het hoofdgerecht! In de wandelgangen werd er al flink gespeculeerd wat deze ‘magnum opus’ zal zijn. Het bleek niets minder dan een heuse ‘Black Agnus steak’ met verse (en mooi kleurende) groentes. Het hoofdgerecht werd dan ook door de aanwezigen met glinsterende ogen aangenomen. Men zegt dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat, maar dit gerecht bewees het tegendeel! Hierna volgde het nagerecht. Het nagerecht was een klassieker uit de Italiaanse keuken: een ‘panna cotta’, oftewel in plat Nederlands ‘gekookte room’. Deze werd geserveerd met een jam van rode vruchten en een lekkere borrel. Nadat de borrel op enigszins studentikoze wijze was genuttigd, kon iedereen nog rustig zijn of haar nagerecht opeten.

Nadat de buikjes waren gevuld en de laatste wijntjes wegvloeiden, was het dan ook hoog tijd om huiswaarts te gaan. De organisatie werd bedankt voor het aansturen en het (waar nodig) nodige bijsturen. Al met al was het een geslaagde eerste editie van Smeetskring Culinair. Na het succes van dit jaar is het dan ook bijna niet te bedenken dat er volgend jaar geen tweede editie zal komen. Een echte student slaat immers nooit een goede maaltijd af.