Op de bank met... Remco, Yde & Stijn

Gepubliceerd op: 13/11/2020

Whatsapp image 2020 11 10 at 09.55.46 large

Vandaag hebben we maar liefst drie mensen op de bank. Deze keer niet op de Smeetskringbank, want de kamer is helaas gesloten. Remco Broens, Stijn Smits en Yde Bolsenbroek vertellen over hun vriendengroep, waarvan een groot deel al sinds de introweek trouw alle Smeetskringactiviteiten afgaat.

Kunnen jullie jezelf eens voorstellen?

Yde Bolsenbroek: “Ik ben Yde Bolsenbroek, 22 jaar en al een tijdje actief bij de Smeets. Momenteel doe ik een bestuursjaar als voorzitter. Ik kom uit Doetinchem en zit op kamers in Tilburg. Mijn hobby is basketbal. In mijn eerste actieve jaar bij de Smeets zat ik in de Lustrumcommissie. Het jaar daarna was ik onderdeel van de Congrescommissie.”

Stijn Smits: “Ik ben 20 jaar oud en kom uit het Brabantse Nuland. In mijn vrije tijd doe ik aan zeilen, tennissen en ben ik niet vies van een klein biertje. Dit is mijn tweede jaar actief als fiscaal econoom en dit jaar organiseer ik, samen met mijn lieftallige commissie, de studiereis. Op zondag speel ik tennis op competitieniveau (lees: kelderklasse niveau) en wanneer dat niet mogelijk is ben ik dus op het water te vinden.”

Remco Broens: “Ik ben 21 jaar oud en afkomstig uit het prachtige Son en Breugel. Dit jaar ben ik voorzitter van de Studiereiscommissie. Momenteel zit ik in mijn derde jaar fiscaal recht en is dit mijn tweede jaar actief bij de Smeets. Elke zondag voetbal ik met een vriendenteam en ben ik groot fan van de derde helft.”

Hoe is de vriendengroep ontstaan?

“Het begon allemaal bij het introgroepje blauw 72. Vanuit daar zijn er via de Smeets steeds meer mensen ingerold. Dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder de geweldige intropapa’s Loet & Teun. Dankzij hen werden we allemaal actief bij de Smeets. We deden veel dingen samen. We gingen samen naar vrijwel alle activiteiten van de Smeets, zaten samen in colleges en gingen samen naar de sportschool. Uiteraard waren we ook vaak in de stad te vinden. We profileren ons nu naar buiten als een onafhankelijk fiscaal dispuut, omdat we bekend willen worden als een partij waarmee je een borreltje kan doen. Het idee is voornamelijk gekomen van Kai en Paul. Zij zijn ook wel diegene die ervoor gezorgd hebben dat de groep bij elkaar bleef.”

Hoe is het idee ontstaan om jullie vriendengroep meer op een dispuut te laten lijken?

Yde Bolsenbroek: ‘’Het idee komt van Paul en Kai. Het begon allemaal als een grap. Na het Tax en Skills event zijn we naar het terras gegaan. Daar hebben Sander en ik een Instagram account aangemaakt voor de groep. Paul is ook de groepsapp begonnen waarin eigenlijk de eerste fundamenten van het dispuut zijn gelegd.’’

Stijn Smits: ‘’We deden zoveel dingen samen en studeren allemaal fiscaal recht of fiscale economie. We dachten waarom ook niet? Een dispuut klinkt beter dan een vriendengroep. Het is mooier naar de buitenwereld toe. Het is ons eigenlijk ook een beetje naar ons hoofd gestegen.”

Remco Broens: ‘’Het idee is ook borreltjes/activiteiten te organiseren met andere disputen.’’

Hebben jullie al activiteiten georganiseerd?

Yde Bolsenbroek: ‘’Ondanks dat we pas net begonnen zijn, hebben we toch al wel een borreltje kunnen regelen met een vrouwendispuut. Helaas heeft corona ook bij ons roet in het eten gegooid. De borrel was wel een succes, het smaakt zeker naar meer.’’

Remco Broens: ‘’De borrel leverde een aantal spannende verhalen op.’’

Stijn Smits: ‘’Natuurlijk staat er nog meer op de planning, zoals borrels met andere disputen en onafhankelijke vriendinnengroepen.’’

Wat maakt jullie vriendengroep zo leuk?

“Wij nemen onszelf niet te serieus. We hebben bijvoorbeeld een eigen meme Instagram pagina. Waar iedereen om de beurt de Sjaak is.” … er wordt een kleine preview van een meme gegeven…. “We hebben afgekeken van de Smeetskring dat bij ons niets moet, maar wel alles kan. Als je het leuk vindt en er veel tijd in wil steken, dan kan dat, maar dat hoeft niet. We hebben mensen die heel veel aanwezig zijn en veel met elkaar optrekken, maar ook mensen die af en toe eens aansluiten.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Yde Bolsenbroek: ‘’Onze plannen zijn het realiseren van een kledingstuk, het organiseren van meer borrels en een keer samen op vakantie gaan.”

Stijn Smits: ‘’Ja een snoepreisje zou wel heel leuk zijn.’’

Remco Broens: ‘’We hopen ook in het latere leven contact te houden, want we willen nog veel vaker in de bacotrein stappen.’’

Hebben jullie ook een wekelijkse borrel? Hoe bevalt dit? (in niet-coronatijden)

“Nee, maar dat kunnen we wel invoeren. Dit is een goed idee voor na corona. We spreken nu in groepjes af vanwege corona. We zijn natuurlijk heel verantwoord. Ook op (online) borrels van de Smeetskring spreken we elkaar.” De heren zijn het erover eens dat een maandelijkse borrel een goed idee zou zijn. Daar zou iedereen wel tijd voor vrij maken.

Hoe beleven jullie de coronatijd? Hoe beperkend zijn de huidige maatregelen voor jullie?

“Vervelend want je kan niet veel. Maar het is wel heel waardevol, want je hebt een vaste groep die je nog steeds kan zien tijdens de coronapandemie. Zo heb je toch nog een beetje sociale contacten. Helaas zijn er ook een paar die weer terug zijn gegaan naar hun ouders, omdat het sociale leven toch stil ligt in Tilburg en alles online gebeurt. We kunnen uiteraard niet wachten tot corona voorbij is.”