Online pubquiz

Gepubliceerd op: 21/04/2021

Promo pubquiz large

Afgelopen donderdag (16 april 2020) was het tijd voor de eerste digitale activiteit van De Smeetskring; een pubquiz via Zoom. Onze penningmeester had een Kahoot-quiz in elkaar gezet van maarliefst 80 vragen! Tja, die intelligente lockdown zorgt ervoor dat we de gekste dingen doen met onze tijd. Zelf ben ik inmiddels de trotse bezitter van 40 bloempotten met bloemen, kruiden, zes tomatenplantjes, een bramenstruik en een frambozenstruik op mijn dakterras. De bijen en vlinders zijn er in ieder geval blij mee. Maar ik dwaal af.. Terug naar de quiz!

Om 20:00 uur logde ik in op Zoom en opende de uitnodiging voor de “borrel”. Tot mijn grote vreugde waren er ruim 40 (oud-)Smeetskringers op komen dagen voor dit avondje vermaak. En ook ons Patries was aangeschoven! Luc begon iets na achten met een korte uitleg over de quiz en de categorieën, ondertussen hield Renske vol trots 3 Tony’s Chocolonely repen omhoog, de prijs voor de winnaar.

We gingen van start met de categorie “Tilburg”. Hoewel de meesten bij hun ouders achter het computerscherm zaten was men redelijk op de hoogte van de Tilburgse geschiedenis en cultuur. Er was zelfs een vraag over de stedenbanden van Tilburg, volgens Luc konden we dit allemaal weten als we ons hadden voorbereid. Voor de geïnteresseerden: Tilburg heeft stedenbanden met Same in Tanzania, Minamiashigara in Japan en Matagalpa in Nicaragua, en dus niet met Vaiaku in Tuvalu. Mijn reactie? “Gast, boeie!” Maargoed ik had deze vraag dan ook fout.

Door naar de tweede categorie: “Fiscaal”. Deze ronde ging het grootste deel van de deelnemers goed af, hoewel Patricia vantevoren nog aangaf het vast niet goed te zullen doen bij deze ronde was zij de enige die de vraag: “Wat was de effective Tax rate voor Starbucks over 2019?” goed had, immers vinden wij het als fiscalisten heel vreemd als een grote multinational netjes belasting betaalt en ging iedereen voor 3,4% waar Patricia het goede antwoord gaf (19,5%).

Ronde 3 Muziek. Persoonlijk nooit mijn favoriete ronde tijdens pubquizes, maar gelukkig waren het niet alleen maar liedjes waarvan je de titel en artiest moest opschrijven. Bovendien maakt het feit dat je via Kahoot vier keuzemogelijkheden krijgt het ook een stuk makkelijker! Met de kennis van klassieke muziek zit het bij de meeste Smeetskringers gelukkig ook wel goed. En flink aantal wist Für Elise te herkennen als een stuk van Beethoven.

Bij de vierde ronde werd men enthousiast: Netflixgerelateerde vragen. Iedereen brengt genoeg tijd streamend door deze dagen, dus dat moest wel goed komen toch? Guess again, Luc had ons op het verkeerde been gezet met deze categorie. Met vragen als ‘Van hoeveel landen is Queen Elizabeth II staatshoofd?’ en ‘Met wie heeft Jennifer Aniston een relatie gehad?’ waren deze vragen niet wat we verwacht hadden. Hoogtepunt was voor mij toch wel de foto van Gabriël Macht (Harvey Spectre in Suits), ik denk dat ik de snelste was met antwoorden #fangirl.

Categorie numero cinco: “De TFV”. Het moment van de waarheid! Hoe goed kennen onze geliefde leden onze vereniging? Als oud-lustrumcommissie hadden we besloten met zijn allen mee te doen. De eerste vraag legde dan ook wel wat druk op mijn oud-commissiegenootjes. De vraag kwam neer op: wat is de oprichtingsdatum van T.F.V. “De Smeetskring”? Als organisatoren van de lustrumviering moesten we dit wel weten natuurlijk! Ook voor veel oud-bestuurders was de druk hoog. Stefan was nog zo sportief toe te geven dat hij op de eerste 1969 klikte die hij zag en niet naar de datum had gekeken. Maar verder bleef het angstvallig stil in het videogesprek bij de vraag wie deze niet goed hadden.

Door naar de volgende rondeeee! “Wat is het?” Er werd vooral erg hard gelachen door de quizdeelnemers om het feit dat we vervolgens een foto te zien kregen van een persoon. Maar toch wist (bijna) iedereen de voorzitter van de Europese Commissie feilloos te herkennen. Yuri wilde graag toch even kwijt dat hij het toch wel erg jammer vond dat het niet Frans Timmermans op die foto was.

Categorie numero 7: Algemeen. Ikzelf ging bij deze ronde helemaal de mist in, maar meedoen is belangrijker van winnen zeggen de verliezers altijd. Gelukkig wist ik het logo van The North Face nog te herkennen en had ik niet alles fout. En zo was ik van een top 3-positie ineens gezakt naar plek 8.

De laatste ronde was een snelle: “Waar of niet waar?” Bij een pubquiz die is samengesteld door Luc Daniëls kan je bij deze categorie al erg ver komen als je de persoon achter de vragen een beetje kent, zo bewees Yuri en daar was hij maar al te trots op.

Na afloop bleek dat samenwerken bij zo’n pubquiz daadwerkelijk loont: Joris en Carlijn speelde samen mee, werden eerste en kregen 3 repen. Tijdens de quiz probeerde Renske ons nog op de kast te krijgen door zelf een (eigen) Tony Chocolonely reep op te peuzelen, maar dat werkte niet echt. Zelf werd Renske overigens vierde, dus ze had ze bijna mogen houden.

Na afloop werd er nog een beetje nagepraat via Zoom en werd Emile even teruggefloten. Als bestuur ben je ook digitaal tot het eind aanwezig bij een activiteit. Gelukkig hoefde Renske hem dit keer niet naar huis te brengen.

Ik ben benieuwd wat voor creatieve oplossingen het bestuur nog gaat bedenken om toch nog leuke dingen te blijven doen met de leden van De Smeetskring. Bij dezen wil ik me daar alvast voor aanmelden! Ik vond het erg gezellig om iedereen na zo’n lange tijd even te zien, dus wat mij betreft mogen dit soort activiteiten regelmatiger georganiseerd worden tijdens deze lockdown. Tot die tijd zullen we ons moeten vermaken met de Zoom-colleges die de universiteit tegenwoordig verzorgt en (bij velen) het gezelschap van het gezin. Maar hopelijk duurt het niet te lang voordat we weer fysiek een biertje met elkaar kunnen drinken. Maar voor nu: blijf gezond, blijf thuis!