Masterclass: bouwen op vermogen

Gepubliceerd op: 26/04/2018

Tn img 8252 large large

Als student denk je waarschijnlijk niet zo vaak na over (de opbouw van) vermogen. Of het nou om uitgaan, kamerhuur of studieboeken gaat: “Geld moet rollen” is nog altijd het motto van de gemiddelde student. Op donderdag 19 april 2018 bleek echter dat de Tilburgse fiscale student wél wat vaker stil staat bij het onderwerp vermogen, getuige het aantal aanwezigen bij de jaarlijkse fiscale Masterclass van T.F.V. De Smeetskring.
Dit jaar stond het thema “Bouwen op vermogen” centraal en met maar liefst 4 deelnemende kantoren beloofde het dan ook een mooie, interessante dag te worden!

Deze middag werd begeleid door de, u misschien welbekende, dagvoorzitter: mr. dr. Sonja Dusarduijn. Dankzij haar expertise op het gebied van de inkomstenbelasting, en box 3 in het bijzonder, was zij de aangewezen persoon op deze dag in te leiden.(1) Na een korte definiëring van de begrippen vermogen en bezit werd dan ook snel de vraag geponeerd hoe wij hier op fiscaal gebied mee om moeten gaan. Dit zouden wij aan de hand van 3 sprekersrondes en 1 workshop gaan ontdekken.

Allereerst kwamen de heren Sander van ’t Hoofd en Bas Buytendijk van Crowe Horwath Foederer aan het woord. Zij gaven een presentatie over belastingontwijking en -ontduiking, een hot topic in de fiscaliteit. Zeer stevige materie, maar ook zeer actueel en leerzaam: Van de “fiscale kroonjuwelen van Nederland” tot ATAD 1 en belastingparadijzen; alles kwam aan bod.

Vervolgens was het de beurt aan Pereira, vertegenwoordigd door Nadine van Kruijssen en Fleur Wagemens. Aan de hand van een aantal casusposities gaven zij een presentatie over bedrijfsopvolging. Ook voor de niet-zo-doorgewinterde-fiscalist-in-spe was dit inhoudelijk een interessante en goed volgbare presentatie, waarbij je actief moest nadenken: iedereen kreeg namelijk een “rol” toebedeeld om zo met een andere zienswijze naar de casus te kijken.

Na een zeer korte pauze volgde dhr. Drs. Cor Overduin van Grant Thornton, de man achter de rechtszaken tegen box 3. Wie een beetje kennis heeft van de Wet Inkomstenbelasting 2001 weet dat er in box 3 een forfaitair rendement geldt: een fictie. Omdat het reële rendement veel lager ligt (kijk maar eens naar de rente op je spaarrekening), wordt dit als zeer onrechtvaardig ervaren. Dhr. Overduin is daarom samen met de Bond voor Belastingbetalers een zaak gestart tegen box 3 IB. Hierover kwam hij deze dag uitgebreid vertellen en het moge duidelijk zijn deze zaak nog lang niet afgedaan is.

Tot slot gaf KPMG Meijburg & CO, dat maar liefst door 4 personen vertegenwoordigd werd, een interessante workshop over “privaat werkend vermogen”: de Meijburg-methode om de (fiscale) problematiek bij familiebedrijven te doorgronden. Ook hier was interactiviteit gewenst en werden de hersen even flink aan het werk gezet. Al snel werden zo de meest ingenieuze constructies op papier geweest.

Na de workshop werd het inhoudelijke deel van de dag afgesloten door mevrouw Dusarduijn en konden de aanwezigen even in het zonnetje ontspannen met een drankje. Hierna werd de dag écht afgesloten met een heerlijk driegangendiner, waarbij je kennis kon maken met alle aanwezige kantoren.

Al met al, mag ik denk ik wel concluderen dat het een ontzettend leerzame en leuke dag was. Hiervoor wil ik bij dezen nogmaals de Masterclasscommissie, mevrouw Dusarduijn en alle aanwezige werknemers van Crowe Horwath Foederer, Pereira, Grant Thornton en KPMG Meijburg & CO hartelijk bedanken!

Noot

  • (1) Voor de geïnteresseerde lezer verwijst de Circulairecommissie graag naar de FIT-bijdrage van mevrouw Dusarduijn, te vinden via: https://circulaire.smeetskring.com/artikel/mijn-en-dijn