Landelijk Overleg Fiscalisten 2018: De fiscalist van de toekomst

Gepubliceerd op: 09/10/2018

Tn lofcongres24 1024x738 large

Dit jaar werd het LOF-congres door T.F.V. ‘’De Smeetskring” georganiseerd. Een goede gelegenheid om fiscalisten uit het hele land kennis te laten maken met een mooi staaltje Brabants organisatietalent.

Vrijdag 21 september 2018 was het dan uiteindelijk zover; Tilburg organiseert het LOF-congres in… Den Bosch! Het pittoreske 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch was het toneel van deze dynamische dag, waarop fiscale studenten met elkaar en het bedrijfsleven kennis kunnen maken. Daarnaast is het LOF-congres bij uitstek geschikt om een levendige discussie te voeren aan de hand van de actualiteit. De fiscaliteit is immers een vakgebied dat erg onderhevig is aan veranderingen en discussies. Het thema dit jaar was dan ook ‘De fiscalist van de toekomst’ en tijdens het plenaire gedeelte werd duidelijk dat er veel verschillende invalshoeken zijn om dit onderwerp te belichten.

Aan dagvoorzitter en tevens hoogleraar in Tilburg, Peter Essers, was het de taak om een gestructureerde doch interactieve plenaire zitting af te leveren. Tijdens deze zitting waren er vier hoofdsprekers, die ieder een andere soort fiscalist representeerden. Vervolgens was er na iedere spreker een commentator die het in meerdere of mindere mate eens was met de hoofdspreker. Het panel en het publiek waren daarna aan de beurt om hun lichten over de besproken onderwerpen te laten schijnen. De verschillende groepen fiscalisten, te weten de belastinginspectie, de belastingadviespraktijk, de bedrijfsfiscalist en de rechterlijke macht zagen de toekomst van de fiscalist beslist niet helemaal hetzelfde voor zich. Een fundamenteel vraagstuk waar men sterk over van mening verschilde, was of de technologie in dienst van de maatschappij moet staan, of de maatschappij in dienst van de technologie. Hieruit blijkt wel dat eenduidige conclusies moeilijk te trekken zijn naar aanleiding van dit LOF-congres. Toch zijn er enkele breed gedragen toekomstvisies met het publiek gedeeld: het beter incorporeren van technologische ontwikkelingen in zowel de heffing- als adviessfeer en het streven naar een multidisciplinaire fiscalist.

Aan het begin van de middag was er een uitgebreide lunch, mét Brabants worstenbrood. Het ontbreken van de Bossche bollen werd daarmee wat draaglijker. Na de lunch was het tijd voor de workshops; iedere student mocht twee anderhalf uur durende workshops volgen bij een potentiële werkgever. Voor wie nog genoeg energie had om een goede indruk achter te laten, was er de banenborrel. Onder het genot van een hapje en een drankje was er in de foyer de mogelijkheid om met ruim vijfentwintig kantoren in contact te komen en eventueel te informeren naar een werkstudentschap.

In de avond was er het overheerlijke –en leerzame– recruitmentdiner. Ieder kantoor had een eigen tafel, waarbij het de bedoeling was dat de studenten na iedere gang het kantoor opzochten waarbij ze op dat moment ingedeeld waren. De gemarineerde makreeltartaar en de gepocheerde diamanthaas werden enthousiast ontvangen.

Ter afsluiting van deze prachtige dag hebben de studenten de avond nog afgesloten met een stevige borrel in Café P79, in hartje Den Bosch. Volgend jaar zal het LOF-congres plaats vinden in het hoge noorden, namelijk in Groningen. Wij als Smeetskring wensen onze collega’s van de Groninger Fiscale Eenheid dan ook alvast veel succes toe met de voorbereidingen!