Interview Eerstejaarscommissie

Gepubliceerd op: 26/05/2021

Eerstejaarscommissie large

Door corona is het eerste jaar voor veel studenten anders gelopen dan normaal. Wij van de Circulairecommissie waren benieuwd hoe de nieuwe studenten dit eerste jaar hebben ervaren. Vandaar dat we Anna Hufmeier, Demi Bense & Stan Olsthoorn van de Eerstejaarscommissie geïnterviewd hebben over hun eerste jaar op de universiteit.

Hoe hebben jullie je eerste jaar op Tilburg University ervaren?

Stan: Het jaar is natuurlijk nog niet over. We hebben helaas in een coronajaar gezeten. Aan het begin was het wel goed opgevangen met de introweek. Dat was een hele leuke week. Je kreeg ook het gevoel dat je student bent en gezellig bier gaat drinken. Daarnaast was het eerste semester nog wel goed te doen en uiteraard ook spannend. Je leert extra goed voor je eerste tentamen. Het tweede semester was ik er wel redelijk klaar mee, elke dag achter je laptop kruipen voor de online colleges, precies dezelfde routine vijf dagen per week. Op zich heb ik het eerste jaar wel goed ervaren, maar ik snak nu wel naar normale fysieke colleges.

Anna: Ik was eigenlijk wel tevreden over hoe de universiteit alles georganiseerd heeft, maar voor mij persoonlijk werken die online colleges niet, drie uur naar je laptop staren. Ik heb echt face-to-face contact nodig om dingen leren. Het was toch wel lastig zo’n eerste jaar helemaal online.

Hebben jullie ondanks corona nog veel contact gehad met studiegenoten?

Demi: Ja, in principe wel. Het is natuurlijk wel een stuk minder dan normaal, je kent veel minder mensen van je opleiding. We hebben wel veel contact binnen ons Top-groepje, maar daar buiten heb je vrij weinig contact met studiegenoten.

Stan: Ik heb contact met een aantal mensen, een stuk of vier waaraan ik mijn vragen stel en waar je wel eens wat mee afspreekt, maar daar blijft het wel bij. Het zijn een aantal mensen die je vanaf het begin kent of hebt leren kennen. Nieuwe mensen in een break-out room ontmoeten werkt gewoon niet. Het wordt op een gegeven moment ook gênant. In het begin van het jaar vertelt iedereen nog wat leuks, maar na een tijd heb je dat ook wel gezien. Dan is iedereen 5 minuten aan het staren en aan het wachten tot je weer terug gaat naar de ‘plenaire room’.

Hoe was de overgang tussen middelbare school en universiteit?

Anna: Ik vond de algemene overgang van de middelbare school naar de universiteit wel lastig. Voor mijn gevoel had ik de middelbare school nog niet afgerond. Ik kan voor mijn gevoel nog steeds naar de middelbare school gaan en mijn tas uit mijn kluisje halen. Maar aan de andere kant woon ik in Tilburg en ging ik naar school vlakbij de uni, waardoor de uni voor mij wel als vertrouwd voelde.

Demi: Voor mij was de overgang iets lastiger. Ik kom dan ook niet uit Tilburg, maar uit Zeeland. Dus dan moet je ook meteen op kamers. Dan kom je in een nieuwe stad, die je niet echt kan leren kennen door corona.

Anna: Ook hebben we nooit een centraal eindexamen gemaakt en dus ook geen examenfeestjes gehad, waardoor het niet als afgerond voelde.

Hoe ervaren jullie de stof en de werkdruk op de universiteit?

Stan Olsthoorn: wat voor mij heel erg opviel, was bijvoorbeeld het profielwerkstuk op de middelbare school. Daar zie je het verschil goed met de universiteit. Heel veel mensen hebben daar struggles mee, je bent er anderhalf jaar mee bezig. Vervolgens ga je naar de universiteit en dan schrijf je eigenlijk bijna even grote stukken en dan wordt er zo makkelijk over gedaan, waardoor het ook makkelijk gaat uiteindelijk. Daar zie je echt goed hoe snel die ontwikkeling gaat en hoe je daarin meegroeit.

Demi: Ik vind dat het wel redelijk goed is opgebouwd. Het is wel meer dan de middelbare school, maar het is wel geleidelijk gegaan.

Zijn jullie op kamers gegaan of wonen jullie nog thuis bij jullie ouders?

Demi: Ik woon op kamers, want daar had ik wel erg naar uitgekeken om op kamers te gaan. Gelukkig zit ik ook wel in een gezellig huis. Als ik in een studio had moeten zitten, dan was ik wel thuis blijven wonen denk ik.

Anna: Ik woon gewoon thuis in Berkel-Enschot.

Stan: Ik ook thuis.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de Smeetskring en wat voor indruk hebben jullie van de Smeetskring gekregen?

Anna: Via de open dagen! Ik kreeg daar te horen dat je bij de Smeetskring moet gaan wanneer je fiscaal gaat doen, vanwege de boekenkorting etc. In de Topweek waren er ook enthousiaste mensen die ons overgehaald hebben met onder andere de gezellige borrels. Uiteindelijk zijn het dan wel alleen online activiteiten geworden.

Stan: ook via de open dag. Ook ik heb meegedaan aan de online activiteiten en ik heb zelfs al meegedaan aan een inhousedag, misschien niet helemaal geschikt voor eerstejaars, maar wel erg gezellig.

Wat is het eerste wat jullie gaan doen als de maatregelen weer voorbij zijn.

Demi: Op terras gaan zitten met een glas wijn!

Anna: Ik heb mijn reservering al staan met een vriendin!

Allemaal: Natuurlijk op stap en concerten en alle andere dingen zodra ze mogelijk zijn!

Wat heeft de universiteit voor de eerstejaars georganiseerd en zijn jullie daar tevreden over?

Anna: Ik vond het zo saai, echt helemaal niks aan. We zijn ook maar vier keer op de uni geweest. Het was niet heel denderend. Dat was dan voor schrijfvaardigheid. Het was wel heel gezellig om weer op de uni te zijn uiteindelijk.

Welke tips zouden jullie de komende eerstejaars willen meegeven?

Demi: Hou de stof goed bij! Veel studenten houden het niet bij en gaan dan vlak voor een tentamen studeren.

Stan: Vooral naar veel colleges gaan! Zoveel mogelijk colleges proberen te volgen. Dan hou je het vanzelf een beetje bij.

Anna: Als de coronamaatregelen blijven en online een tentamen maken is niks voor jou, vraag dan gewoon of je het tentamen on-campus mag maken. Dat kan een hoop stress schelen.