Fiscaal Congres

Gepubliceerd op: 17/11/2017

Tn img 4087 large

We kunnen geen krant (of website, of app, of enig ander medium, want wie van generatie Y leest er nu nog kranten?) meer openen zonder dat de term belastingontwijking opduikt. Apple, Nike, Google, Amazon: de lijst van ondernemingen die gebruik maken van ingewikkelde belastingontwijkingsconstructies lijkt eindeloos. Hoe is het mogelijk dat dit op zo’n grote schaal gebeurt? Hoe kan het dat de nationale wetgeving dit mogelijk maakt? Het zijn prangende vragen over een beladen onderwerp, dat zich perfect leende voor het Fiscaal Congres. Jazeker, het onderwerp van het Fiscaal Congres dit jaar was ‘Staatssteun’!

Op 9 november jl. vond dit congres plaats bij de Postelse Hoeve in Tilburg. Een uitstekende timing, gezien het recentelijke fiscale nieuws over de Paradise Papers en omstreden tax rulings. Onder leiding van dagvoorzitter dr. Cees Peters, een specialist op het gebied van internationaal belastingrecht en daarmee de perfecte persoon voor dit congres, verdiepte een klein vijftigtal studenten zich in de wereld van staatssteun en belastingontwijking. Naast dhr. Peters waren er nog twee andere sprekers aanwezig deze dag: Professor dr. mr. Raymond Luja, onder andere hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en researcher bij het Maastricht Centre for Taxation, en mr. Aarnout Hamelink, belastinginspecteur en hoofd van het zogenaamde APA-team (maar daarover later meer).

De dag begon met een inleiding door dhr. Peters, waarin hij ons in vogelvlucht door de (inter)nationale wetgeving met betrekking tot staatssteun meenam. Want laten we eerlijk zijn, staatssteun is een vrij abstract begrip. Toen het juridische speelveld duidelijk was, kon direct de link gelegd worden naar fiscale staatssteun: een perfecte voorzet naar dhr. Hamelink. Als hoofd van het zogenaamde Advanced Pricing Agreement-team van de Belastingdienst kon hij ons alles vertellen over de zogenaamde rulings met ondernemingen. Omstreden? Zeker. Interessant? Absoluut!

Omschrijving

Na de lunch, waarbij we kennis konden maken met werknemers en recruiters van Hertoghs advocaten, de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën, was het woord aan dhr. Luja. Met hem gingen we dieper in op het onderwerp en dan met name op het onderzoek naar staatssteun: hoe dienen gemaakte belastingafspraken beoordeeld te worden? Wat kan wel door de beugel en niet? Dit bleek nog een hele klus te zijn om te controleren en te beoordelen.

Tot slot werd een beroep gedaan op onze creativiteit tijdens de workshops van Hertoghs advocaten of de Belastingdienst/het Ministerie van Financiën. In een kleine anderhalf uur kon men zijn/haar vragen stellen aan de aanwezige medewerkers en werden de hersenen even flink aan het werk gezet met een inhoudelijke casus. Twee totaal verschillende instanties en twee totaal verschillende cases, maar het enthousiasme was er zeker niet minder om bij de studenten. Dit was dan ook typerend voor de hele dag: intensief, maar erg interessant.

Ik wil tot slot dan ook de mogelijkheid aangrijpen om de Congrescommissie, de dagvoorzitter, de sprekers en de instellingen te bedanken voor wederom een geslaagde editie van het Fiscaal Congres!