Etiquetteworkshop i.s.m. SRA: Zoals het “heurt”

Gepubliceerd op: 14/05/2018

Img 8373 large

Een keer iets anders dan normaal op een dinsdagavond: Van een verfrissend wijntje op het terras naar een heerlijk wijntje of biertje bij de Faculty Club om gezellig samen met medestudenten wat manieren bij te leren. Als student is het immers ook belangrijk om deze te hebben voor een eventueel zakelijk diner. Een goede eerste indruk is belangrijk en een hoop dingen zoals tafelmanieren hebben hier invloed op. Deze manieren werden die avond bijgespijkerd door de bekende Anne-Marie van Leggelo ook wel de etiquette-expert van Nederland. Deze etiquette- en imagodeskundige, founder en directeur van Het Etiquette Bureau is een hoogopgeleide vrouw die wist waar ze het over had. Je kon duidelijk zien dat ze met veel plezier haar vak uitoefende en duidelijk aan ons haar verhaal deed zoals het ‘heurt’.

Voordat de workshop van deze professionele dame begon, deed Michelle van Rooden haar woordje voor SRA. SRA verenigt 370 accountants- en advieskantoren. Met praktische en strategische ondersteuning versterkt SRA de bedrijfsvoering van de aangesloten kantoren. Door de bundeling van kennis en ervaring over het hele land kunnen SRA-kantoren ondernemers optimaal helpen en adviseren. Na de workshop konden geïnteresseerden tijdens de borrel een praatje maken met haar. Vervolgens stelde Anne-Marie van Leggelo zichzelf voor gevolgd door een quiz die ons etiquette IQ testte en allemaal handige tips bij zakelijke gevallen. Ook nam ze ons even mee de geschiedenis in om bepaalde etiquetten uit het verleden toe te lichten en waar bepaalde woorden vandaan kwamen. Het was een leerzame en amusante ervaring. De workshop had een goede afwisseling in een deel luisteren en een interactief gedeelte. Voor het laatste deel moest de voorzitter, Cyrill Coenen, even naar voren komen als vrijwilliger voor een demonstratie van mevrouw Leggelo.

Kortom, het was een educatieve, plezierige avond met een leuke groepsfoto (wel na heel veel pogingen met meerdere fotografen) met als afsluiter van de avond een verfrissend drankje tijdens de borrel. Dus ik zou zeggen proost en let op hoe je je wijnglas vasthoudt. Een belangrijke levensles die Anne-Marie van Leggelo uiteindelijk mee gaf was: “Goede omgangsvormen en juiste etiquette vergroten de kans op succes. Zowel privé als zakelijk. Door de juiste omgangsvormen bent u een prachtig visitekaartje en kunt u zich onderscheiden.