De 26e Tilburgse Fiscale Bedrijvendag

Gepubliceerd op: 09/04/2019

Tn bedrijvendag thumbnail large

De 26ste editie van de Tilburgse Bedrijvendag vond traditiegetrouw plaats in het Koning Willem II stadion. Een andere traditie, die van velen uit had mogen blijven, was het Nederlandse weer dat zich over de aankomende fiscalisten had geworpen. Het weer mocht de sfeer echter niet drukken. Al snel vulden de zalen zich met enthousiaste fiscalisten, klaar om kennis te maken met de 17 fiscale organisaties die tevens aanwezig waren.

De dag werd geopend door dagvoorzitter Gerard Staats. De heer Staats opende deze ‘thuiswedstrijd’(1) met een positief woord over de toekomst en de mogelijkheden die deze biedt voor de (voornamelijk jongere) fiscalist. Alhoewel hijzelf gestudeerd had in een andere tijd stond hij positief tegenover de technologische ontwikkelingen en spoorde hij de aanwezigen aan om deze mogelijkheden aan te grijpen. Als sluitstuk van zijn openingswoord illustreerde de heer Staats de technologische ontwikkelingen met een video over zowel de wenselijke als onwenselijk gevolgen van deze ontwikkeling.(2)

Na dit openingswoord gingen de workshoprondes met de fiscale kantoren van start. De rondes boden de studenten de mogelijkheid om verschillende soorten organisaties te leren kennen. Daarnaast gaf het de deelnemende kantoren de kans om de Tilburgse studenten te leren kennen. Ieder kantoor gaf zijn eigen draai aan zijn workshop. Zo werd er veelal afgetrapt met een introductie van het kantoor zelf, waarna de mogelijkheden legio waren. Quiz-elementen en prijsvragen werden aangedragen, alsmede fiscale potjes 30 Seconds. Enkele fiscalisten kregen al een voorproefje op het middagprogramma bij wijze van een etiquette workshop, terwijl andere fiscalisten konden strijden om het gebruik van een mini voor één week. De workshoprondes dit jaar gaven de studenten en bedrijven een goede mogelijkheid elkaar op verschillende gebieden te leren kennen!

Na drie intensieve bedrijfsworkshops was het dan eindelijk tijd voor de heerlijke driegangenlunch. Dit was een uitgelezen mogelijkheid om de bedrijven op een informele manier beter te leren kennen. Als voorgerecht was er steak tartaar met knolselderij en truffelcrème. Het hoofdgerecht bestond uit zacht gegaarde Gelderse hoender, op een bedje van groene asperges en cantharellen. Vervolgens was het tijd voor het dessert. Niets minder dan pavlova verfraaid met een ananassorbet en nougatine werd er geserveerd. Met volle magen begaf iedereen zich naar de vierde (en laatste) bedrijfsworkshop.

Na de laatste bedrijfspresentatie was er de keuze om individuele gesprekken bij te wonen of een workshop te volgen. Vooral voor derdejaars- en masterstudenten is het een aanrader om van te voren jezelf op te geven voor een individueel gesprek. Je kan dan kiezen voor vier kantoren. Hiervoor stuur je je CV op en wordt je mogelijk uitgekozen om in gesprek te gaan. Een gesprek als deze kan veel opleveren: een werkstudentschap, stage of zelfs een baan! Daarbij is het ook heel fijn als je zelf nog nooit bij een kantoor op gesprek bent geweest, namelijk leer je hier ook al veel over hoe een bedrijf mensen probeert te recruiten.

Voor de studenten die zich hieraan nog niet gewaagd hadden werden er externe workshops verzorgd: de sollicitatie etiquette workshop en de ‘Dress to Impress’-workshop. De sollicitatie etiquette workshop gaf een beeld over hoe je je sollicitatiegesprek het beste kan laten verlopen. Allereest werden er een aantal do’s en dont’s gegeven met betrekking tot de eerste indruk en tafelmanieren. Verder werden er tips gegeven over hoe je jezelf moet voorbereiden voor een gesprek. De workshop was met name handig voor de studenten die na de workshop individuele gesprekken hadden met bedrijven. Echter was het voor de student die dit niet had tevens een zeer nuttige workshop.

De workshop ‘Dress to Impress’ had de opzet om studenten attent te maken op het belang van de kleding(keuze) in het dagelijks leven. Onbewust vormen wij mensen binnen enkele seconden al een oordeel over anderen die we voor het eerst zien, aldus de workshopgeefster. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan de kleding die we dragen. Het soort kledij, de kleur, het materiaal en de accessoires, deze elementen spelen allemaal een rol bij het beeld dat we van onszelf creëren naar buiten toe. De kern van de workshop: draag waar je je goed in voelt, wat bij je past. Deze ogenschijnlijk sympathieke boodschap kreeg echter een flinke kanttekening toen de workshopgeefster in kwestie haar persoonlijke smaak ging projecteren op de aanwezigen in de zaal. “Want bepaalde dingen kunnen gewoon echt niet”, waarna ze individuele studenten in het publiek aanwees die –wat haar betreft– tekortschoten op modegebied. Ook het bestuur van de Smeetskring werd nog even flink op de hak genomen; vooral het donkerblauw was haar een doorn in het oog.

Na deze lange en drukke dag – workshops, presentaties en individuele gesprekken – was het eindelijk tijd om in een ietwat informelere setting kennis te maken met enkele kantoren. Als je uiteindelijk niet aanraking bent gekomen met een kantoor waar je interesse in hebt, kan je altijd nog een praatje maken onder het genot van een drankje! De wat vrijere sfeer zorgt ervoor dat je makkelijker in gesprek kan komen met een kantoor. Daarbij is het de uitgelezen kans om lekker te netwerken en je aantal connecties op LinkedIn uit te breiden! De sfeer zat er al snel goed in en een aantal studenten brak zichzelf zelfs helemaal los van de kantoren en besloot achter de schermen eens goed te genieten van het bier. Al met al was het een geslaagde borrel die wat langer doorliep dan gepland, maar het was ontzettend gezellig!

De goede sfeer op de borrel, en natuurlijk de rest van de dag, was natuurlijk te danken aan alle aanwezigen. Graag zouden wij dan ook alle aanwezigen, de bedrijven, sprekers en studenten, nogmaals willen danken voor hun aanwezigheid. Uiteraard kan een dankwoord en felicitatie richting de Bedrijvendagencommissie ook niet ontbreken. Het was een uitstekende dag. Bedankt allemaal!

1) De ‘thuiswedstrijd’ refereert natuurlijk naar het Koning Willem II stadion, waar de heer Staats zijn favoriete voetbalclub zetel neemt; Willem II. 2) De desbetreffende video: https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk