25e Tilburgse Fiscale Bedrijvendag

Gepubliceerd op: 13/03/2018

Img 5320 large

Ook dit jaar vond de jaarlijkse Tilburgse Fiscale Bedrijvendag plaats in het Koning Willem II stadion. Een lustrumeditie welteverstaan, omdat het alweer voor de 25e keer plaatsvond. Al vroeg in de ochtend stond de business room van het Willem II stadion vol met fiscalisten strak in het pak. Er waren dit jaar maar liefst 17 fiscale kantoren aanwezig waar studenten kennis mee konden maken.

De ochtend

De dag werd geopend door mr. dr. Mascha Hoogeveen die haar levensverhaal vertelde en daarbij vertelde hoe ze van administratief medewerker omhoog is geklommen tot doctor. Met haar verhaal liet ze zien dat je ook met een omweg een mooie carrière kan opbouwen in de fiscaliteit en dat je carrière – dus ook het leven – vaak door toevalligheden wordt beïnvloed.

 

Na dit interessante verhaal van mevrouw Hoogeveen was het tijd voor de eerste van de vier bedrijvenrondes. Tijdens de bedrijvenrondes kregen de bedrijven de kans om zich te presenteren aan de studenten. Ieder bedrijf deed dit op een geheel eigen manier. Van quizzen over het bedrijf waarmee goodies gewonnen konden worden tot escape room-achtige workshops. Er was al met al geen tekort aan creativiteit bij de aanwezige bedrijven.

Na drie bedrijvenrondes was het tijd voor de lunch. Tijdens de lunch zaten studenten aan tafel met de medewerkers van een gekozen fiscaal kantoor. Op deze manier konden de studenten op een laagdrempelige manier in contact komen met medewerkers van de aanwezige kantoren. De driegangenlunch was weer uitstekend verzorgd. Na elk gerecht werd er van tafel gewisseld, zodat de studenten met verschillende kantoren kennis konden maken. Voordat iedereen aan zijn toetje mocht beginnen werd nog de jaarlijkse Smeetskring Scriptieprijs uitgereikt door niemand minder dan de heer Essers. De prijs ging dit jaar naar Christian Balk, met de masterthesis 'Naar een definitief btw-systeem: einde btw-carrouselfraude in zicht?'.

De eerste workshop

Na de lunch was het tijd voor de laatste bedrijvenronde, waarna er een workshop ‘arresten analyseren’ werd gegeven door Prof. Dr. Mr. Allard Lubbers. In deze workshop werden handige tips gegeven hoe je het beste arresten kunt analyseren. Aan de hand van standaard zinnen die de Hoge Raad vaak gebruikt in arresten kun je al snel achter de strekking van een bepaalde uitspraak komen, zo werd al snel duidelijk. Ook werd meer algemene informatie gegeven over de cassatierechtspraak. Denk hierbij aan informatie over de taken van de Hoge Raad, de rol van de Advocaat-Generaal en wanneer er sprake is van een geval ex. art. 81 RO. De heer Lubbers sloot vervolgens af met de boodschap dat er na de studie Fiscaal Recht of Fiscale Economie er meer mogelijkheden zijn dan het vak van belastingadviseur of inspecteur. Zo vertelde mr. Lubbers dat hij zelf met veel plezier heeft gewerkt bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. De workshop was erg leerzaam en interessant, zeker omdat tijdens de studie Fiscaal Recht en Fiscale Economie niet erg diep wordt ingegaan op het lezen en analyseren van arresten.

De tweede workshop

Na een korte pauze was het vervolgens tijd voor de tweede workshop. Deze werd gegeven door de heer Patrick van Min, werkzaam als International Tax Partner bij het welbekende Deloitte. Deze seminar, getiteld Squeezed, had vooral een fiscaal-ethische inslag: Hoe dient iedereen zich op het fiscale speelvlak te gedragen? Dit sloot natuurlijk perfect aan bij het thema van de Fiscale Bedrijvendag; your role in society: Wat wordt (of beter gezegd "is") jouw rol in de maatschappij, als fiscalist in spé? Het is een lastig vraagstuk waarover veel gezegd kan worden, wat de heer Van Min dan ook met enthousiasme heeft gedaan. Ik denk dat ik namens alle mensen die bij deze workshop aanwezig waren mag spreken door te stellen dat het een zeer interessante bijdrage aan de Fiscale Bedrijvendag was, en bovendien actueler en relevanter dan ooit in deze roerige, fiscale tijden.

De individuele gesprekken

Tijdens de plenaire workshops vonden er ook individuele gesprekken plaats. Studenten kregen tijdens deze individuele gesprekken de kans om in gesprek te gaan met medewerkers van één van de aanwezige bedrijven. Tijdens deze individuele gesprekken leren de student en medewerkers elkaar beter kennen. Dit kan uiteraard leiden tot meer interesse aan beide kanten waardoor het een goed opstapje kan zijn voor een stage of werkstudentschap. Deze laagdrempelige manier van kennismaken met kantoren viel dan ook goed in de smaak bij de studenten en bedrijven.

Het afsluiten van een geslaagde dag: de netwerkborrel!

Ter afsluiting van de Bedrijvendag vond er nog een (netwerk)borrel plaats. Menig student en medewerker stond op de borrel nog met elkaar na te praten onder het genot van een pilsje. Het was al met al een zeer geslaagde dag waar we allemaal met veel plezier op terug kunnen kijken.

Wij willen dan ook iedereen die aanwezig was – de bedrijven, de sprekers en studenten – bedanken voor hun aanwezigheid. Uiteraard willen we ook de Bedrijvendagencommissie bedanken en feliciteren met het geweldige resultaat. Het was een erg geslaagde dag, bedankt allemaal!