Zoom Etiquette

Gepubliceerd op: 17/01/2021

0811932f b548 4815 89b3 4726362caaee 169 large

Sinds de coronacrisis voelt Zoom als een tweede thuis. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Toch blijft een college via Zoom wat ongemakkelijk en gaat het ook niet altijd even goed. Camera’s doen het niet of iemand is vergeten zijn audio uit te zetten. Hoe dien je je nu eigenlijk te gedragen tijdens een Zoom meeting? Hier volgen enkele do’s and don’ts.

Zorg er ten eerste voor dat je een geschikte achtergrond hebt. Een rommelige kamer is niet iets waarmee je geassocieerd wil worden, en maakt ook zeker geen goede indruk. Zorg er dus voor dat je een rustige, basic achtergrond hebt.

De volgende tip is vooral van toepassing bij presentaties. Bij een presentatie is het belangrijk dat je tijdens het praten in de camera kijkt in plaats van naar jezelf. Het is misschien erg verleidelijk om naar jezelf te staren, maar het is beter om dit niet te doen. Door in de camera te kijken, hebben je medestudenten/docenten meer het gevoel dat je tegen hen praat dan tegen jezelf.

De belangrijkste tip gaat toch wel over de camera en audio. Zorg er ten alle tijden voor dat je audio op mute staat als je niet aan het woord bent. Het is namelijk erg storend als je audio niet op mute staat. Bovendien hoeft niet iedereen een uitgebreide beschrijving van je weekend te horen. Ben je er ook van bewust dat, als je camera aanstaat, je altijd voor iedereen zichtbaar bent. Je hebt misschien het gevoel dat je alleen bent, maar dit is niet zo. Probeer dus even van je telefoon af te blijven tijdens het college. Zorg er ook voor dat je in een rustige omgeving zit zodat je niet gestoord wordt tijdens het college. Dit is vervelend voor jezelf, maar ook voor anderen als je aan het woord bent.

Vervolgens komen we toe aan de dresscode. Het is erg verleidelijk om in je quarantaineoutfit vanuit je bed je college te volgen, maar dit is niet erg professioneel. Casual bovenkleding is dus een must. Als je toch besluit je trainingsbroek of andere comfortabele broek aan te houden, let er dan op dat je niet opstaat. Ben je dit toch van plan, bijvoorbeeld tijdens een pauze, zet dan je camera tijdig uit.

Probeer ook niet te eten of drinken tijdens het college. Het is misschien verleidelijk, maar wacht even tot de pauze of het einde van het college. Hiermee voorkom je ook dat je tijdens het college naar de wc moet.

Het is altijd lastig, wanneer moet je de Zoom meeting betreden? Je wil voorkomen dat je te laat of juist veel te vroeg de Zoom meeting betreedt. Het is daarom verstandig om vijf minuten van tevoren aanwezig te zijn. Zo ben je zeker op tijd, en heb je nog tijd voor onvoorziene omstandigheden zoals een update.