Werken als student-assistent

Gepubliceerd op: 12/06/2015

Tn foto 52 large

Gezien de financiën is het voor een student handig een bijbaantje te hebben. De meesten van ons hebben wel gewerkt bij een supermarkt, in de horeca of in een kledingzaak. Hoe verder je echter vordert in je studie, hoe meer het idee opkomt dat het wellicht ook handig is een baantje te zoeken dat wat meer overeenkomsten vertoont met je studie. Precies tot deze conclusie was ik gekomen toen ik eind april de mededeling zag dat het FIT op zoek was naar nieuwe student-assistenten. Deze vacature trok daarom ook meteen mijn aandacht. Het leek mij interessant de universiteit eens een keer van de andere kant te zien. Als student heb je vrijwel alleen te maken met de kant van het volgen van colleges en het maken van tentamens, maar er gebeuren natuurlijk veel meer dingen op de universiteit. Als student-assistent krijg je hier veel meer van mee, je krijgt als het ware een kijkje achter de schermen.

Na nog wat meer informatie te hebben ingewonnen en na de enthousiaste verhalen van Bart, een van de toenmalige student-assistenten, heb ik besloten een sollicitatiebrief in te sturen. Naar aanleiding daarvan werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Vrij snel daarna kreeg ik al een telefoontje met het goede nieuws dat ik aangenomen was als één van de drie student-assistenten. De werkzaamheden zouden beginnen per 1 september van het nieuwe collegejaar.

Om alvast een beetje kennis te maken met Vincent en Tessa, de andere twee student-assistenten, de werkzaamheden en de wetenschappelijke staf, werd er in juni een inwerkdag georganiseerd. Deze dag was zowel onze eerste dag als de laatste werkdag van onze voorgangers. Naast een korte rondleiding over de afdeling kregen we ook uitleg over onze belangrijkste taken en ook over de technische zaken, zoals het kopieerapparaat. Niet geheel overbodig, zoals in de loop van het komende jaar zou blijken. Als student-assistent ben je regelmatig de aangewezen persoon om kopietjes te maken en de papieren in te scannen.

In september van dit collegejaar zijn we dan toch echt zelf begonnen als student-assistent. Zoals al gezegd zijn er in totaal drie student-assistenten. Deze werken in principe alle drie op een andere dag, maar wel aan dezelfde werkzaamheden. We werken daarom met een zogenaamd werkrooster, waarin we precies opschrijven welke opdrachten er zijn, wat er nog gedaan moet worden, en wat er al gebeurd is. Op deze manier kan iedereen elkaars klusjes overnemen en kunnen we dus met z’n drieën aan dezelfde opdracht werken, zodat deze zo snel mogelijk wordt afgerond. Uiteraard komt het ook wel eens voor dat bepaalde dingen door één persoon alleen worden gedaan, omdat dat in die situatie makkelijker is. Vaak zijn dit opdrachten die geen prioriteit hebben, maar wel doorlopen op de achtergrond en waar elke week toch even tijd in moet worden gestoken. Het uitgangspunt is echter wel dat we alle taken met zijn drieën samen doen. Dit is vooral fijn omdat het dan mogelijk is met de anderen te overleggen als er iets niet duidelijk is of bij twijfel over wat de beste aanpak is. Tot zover dus de manier van werken, maar wat houden deze werkzaamheden eigenlijk in?

Kort gezegd, van alles. Van simpele werkzaamheden als kopiëren tot iets lastigere taken als readers samenstellen tot de nog meer fiscaal gerelateerde zaken als achtergrondinformatie opzoeken over bepaalde artikelen. Er is dus genoeg afwisseling op een dag. De taakomschrijving is het verrichten van ondersteunende werkzaamheden voor het secretariaat en de docenten van het FIT. Deze werkzaamheden kunnen dus te maken hebben met de colleges die zij moeten geven, maar ook met lezingen of nog te schrijven artikelen. Wanneer hier bepaalde achtergrondinformatie voor nodig is, word je als student-assistent vaak gevraagd deze uit te zoeken. Dit houdt dus ook in dat er veel contact is met de docenten en hierdoor kom je ook meer te weten over hun bezigheden naast het lesgeven. Voor mij persoonlijk vond ik het gewoon zeer interessant om te zien dat er nog een hele wereld schuilgaat achter de colleges. Aan de voorbereiding hiervan gaat veel meer aan vooraf dan ik me had voorgesteld. Als student-assistent krijg je daar veel meer van mee. Daarnaast zijn de werkzaamheden zelf ook leerzaam, niet alleen op fiscaal gebied, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van het leren organiseren en tijd inplannen. Op moment van schrijven is de sollicitatieprocedure van de nieuwe student-assistenten weer in volle gang en ik kan dan ook iedereen van harte aanbevelen zich hiervoor op te geven!