Terug in de tijd met Margriet Anthonissen

Gepubliceerd op: 28/12/2016

Tn margriet large

Lees gauw dit leuke en bijzondere interview in de rubriek ‘Terug in de tijd met … ‘! In deze rubriek worden er vragen gesteld aan een voormalig lid van T.F.V. “De Smeetskring”, die vertelt over zijn/haar studententijd en over zijn/haar carrière tot dusver.

Wil je meer weten over de T.F.V. “De Smeetskring” van toen? En wil je weten wat je na je studie te wachten staat? Lees dan onderstaand interview met Margriet Anthonissen.

We beginnen natuurlijk met de gebruikelijke vraag, kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Margriet Anthonissen. Vorig jaar ben ik getrouwd en daarom heb ik tegenwoordig ook –Huijgens achter mijn naam staan. Van 2003 – 2009 heb ik Fiscale Economie gestudeerd in Tilburg. Inmiddels ben ik al heel wat jaren werkzaam als btw-adviseur. Na mijn studie ben ik begonnen bij EY en inmiddels werk ik bij Mazars.

Waarom heb je destijds voor deze studie gekozen?

Op de middelbare school leek het me leuk om accountant te worden (vraag me niet waarom… maar bezig zijn met cijfertjes sprak me gewoon erg aan). Daarom ben ik Bedrijfseconomie gaan studeren in Tilburg. Gedurende dit eerste jaar kwam ik erachter dat het vak Fiscale Economie heel boeiend is en bovendien spraken de echte bedrijfseconomische vakken mij wat minder aan. Daarom heb ik na dit eerste jaar de keuze gemaakt om verder te gaan met Fiscale Economie. Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad!

Tijdens je studie ben je actief lid geweest bij T.F.V. “De Smeetskring”. Kun je iets vertellen over je tijd bij de vereniging?

Ik kijk terug op een hele toffe ‘Smeetskring-periode’. Tijdens mijn derde studiejaar maakte ik onderdeel uit van de reiscommissie, het jaar daarna van de B.E.S.T. commissie (Benefiet Evenement Studenten Tilburg) en in mijn laatste actieve jaar de Tiende Penning commissie. Daarnaast bezocht ik elke maand op dinsdag de borrels en gingen we daarna met studiegenoten vaak nog de stad in. Ook bedrijvendagen, congressen en feesten bezocht ik erg graag. Nog steeds heb ik regelmatig contact met mensen die ik ken via de Smeetskring. De voorzitter van de B.E.S.T. commissie destijds is inmiddels zelfs mijn man.

Wat is je leukste herinnering aan je tijd bij T.F.V. “De Smeetskring”?

In het jaar dat ik onderdeel uitmaakte van de reiscommissie, hebben we een studiereis naar Shanghai georganiseerd. Dit was ontzettend leuk! Er waren erg veel aanmeldingen, maar gelukkig zijn de commissieleden natuurlijk verzekerd van een plaatsje. Het jaar daarna had ik weer het geluk dat ik mee mocht op studiereis, dit keer naar New York. Allebei hele gave bestemmingen waar ik mooie herinneringen aan heb.

Hoe heb je je studententijd in Tilburg beleefd?

Ik heb een fantastische studententijd gehad en dat komt mede door de leuke tijd bij de Smeetskring! Ik heb veel leuke mensen leren kennen en ik heb meegedaan met veel activiteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld meegedaan met enkele business courses van bedrijven, waarmee ik naar Zuid Afrika en Barcelona ben geweest.

Wat was je favoriete vak?

Een makkelijke vraag, omzetbelasting, vandaar dat ik nu ook btw-adviseur ben. In mijn master heb ik het accent Indirecte Belastingen gevolgd, en heb ik ook colleges gehad in Maastricht en Amsterdam. Het leuke aan btw is dat je moet weten en begrijpen wat klanten écht doen; wat voor soort goederen of diensten worden geleverd en aan wie? Waar vangt het transport aan? Waar is de afnemer gevestigd? Het gaat heel erg om de business van de klant, en niet om structuren of ‘hokjes’.

Heb je tijdens je studie ook een stage of werkstudentschap gelopen, zo ja, waar en hoe heb je dit ervaren?

Tijdens mijn studie heb ik bij EY stage gelopen op de btw- en lb-afdeling (twee korte ‘powerstages’ van elk twee weken). Daarna ben ik ongeveer twee jaar werkstudent geweest bij KPMG Meijburg op de btw-afdeling. Ik vond het heel interessant om dit te doen. Tijdens mijn studie had ik eigenlijk geen idee hoe een gemiddelde werkdag er uit zou zien. Daar kreeg ik wel een goed beeld van tijdens mijn stages/werkstudentschap. Ook op vakinhoudelijk gebied heb ik veel van mijn werkstudentschap geleerd.

Hoe was de overstap naar het werkzame leven?

Die overstap was wel even wennen. Van veel feesten, borrelen, studeren met studiegenoten in de bieb en uitslapen, moest ik ineens elke dag vroeg opstaan en hele dagen op kantoor zitten. Het kostte wel even tijd om hier gewend aan te raken – ook al had ik hele leuke collega’s en was mijn werk heel boeiend.

Kun je een week uit je werkzame leven beschrijven?

Afgelopen week zag er als volgt uit. Maandagochtend bel ik een klant na (een zorginstelling), omdat ik nog stukken moet ontvangen van deze klant. Die stukken moet ik vervolgens beoordelen. Voor de betreffende klant wordt voor het einde van dit jaar nog een btw-teruggaafverzoek ingediend bij de Belastingdienst en ik help de klant daarbij. Daarna bereid ik mijn bespreking van aanstaande donderdag met een klant (een gemeente) voor. Op maandag tussen de middag heb ik altijd vaktechnisch overleg over recente jurisprudentie en literatuur. Maandagmiddag werk ik verder aan een advies voor een grote cliënt over grensoverschrijdende transacties. Op dinsdag heb ik ‘s middags een cursus en ’s ochtends maak ik berekeningen voor het btw-teruggaafverzoek voor de eerder genoemde zorginstelling. Tussendoor word ik een paar keer gebeld door klanten en collega’s met btw-vragen. Op woensdag is mijn parttime dag en ben ik thuis bij mijn zoontje van 6 maanden. Tussendoor check ik even snel mijn email en stuur iets door naar een collega. Op donderdag ga ik langs bij een klant (gemeente) voor een bespreking en in de middag heb ik intern overleg met een collega over een lastige casus van een klant. ’s Avonds hebben we een kerstdiner met de landelijke btw-vakgroep. Ik trek mijn foute kersttrui aan [Symbol] Op vrijdag maak ik de berekeningen voor het btw-teruggaafverzoek van de zorginstelling verder af en ook het advies over de grensoverschrijdende transacties kan ik dan afronden. Hierna ga ik lekker van het weekend genieten!

Wat wil je studenten meegeven?

Geniet van je studentenleven! Doe vooral bestuurs- of commissie-ervaring op bij T.F.V. “De Smeetskring” of een andere vereniging. Dit is leuk en je leert er superveel van. Deze ervaring is erg waardevol en staat mooi op je CV. Daarnaast bouw je hiermee ook een netwerk op, waar je jaren later nog veel plezier van kunt hebben.

Dankjewel Margriet, voor je inspirerende en enthousiaste verhaal!