Summer Special: Op reis met Stan Veeke

Gepubliceerd op: 02/08/2016

Tn img 20160204 133912588 large

Ook wel eens nagedacht over wat je met een half jaar studievertraging zou moeten, of beter gezegd, zou kunnen doen? Of gingen je tentamens zo goed dat je 3 maanden vakantie hebt overgehouden aan deze inspanning? Dan zou je een kleine reis in een ander werelddeel kunnen overwegen. Binnen T.F.V. “De Smeetskring” zijn er een aantal studenten die hierover hebben nagedacht. Stan Veeke besloot in januari 2016 daadwerkelijk op reis te gaan naar Azië. Hierover hebben we de ervaringen en tips van Stan aangehoord en die wilden wij jullie niet onthouden. Je leest het verhaal van Stan in deze summer special van de Circulaire hieronder!

Stan Veeke had zijn Bachelor Fiscale Economie in januari afgerond en liep al langer met het idee om een mooie reis te gaan maken in Azië, om zo zijn levensbeeld te verrijken en uit de comfortzone te stappen. Door de grote inspanning in het laatste semester voelde hij er niet veel voor om direct met de master te beginnen, dus besloot hij de geweldige reis te gaan plannen. Maar wat plan je nou precies als je een dergelijke reis wilt gaan maken? De globale route, vliegtickets, backpack met kleding en de eerste overnachting. Aan meer denk je in beginsel niet echt. Als je meer op internet gaat lezen kom je toch wel meer tegen, want je moet vaccinaties halen, een verzekering afsluiten en zeker niet onbelangrijk voor Vietnam, al vooraf een visum regelen. Voor de andere landen hoeft dat niet, omdat daar een visum on arrival mogelijk is. De globale reis liep als volgt: Hong Kong – Vietnam – Cambodja – Laos – Thailand – Nepal. Binnen de landen zelf plan je op het moment zelf de route, afhankelijk van je reisgezelschap. De backpack van Stan bestond uit 12 kilogram aan kleding. Hij had een jas bij zich voor in Hong Kong, maar die heeft hij daarna naar Nederland teruggestuurd, want in Vietnam was het bloedheet. Later in Nepal had hij weer een jas nodig, dus die heeft hij daar weer gekocht.

Stan: “Als je voor het eerst in Hong Kong aankomt dan is dat gigantisch. Je weet dat het groot is, maar je moet er zijn geweest om het echt te kunnen relativeren. Waar je soms tegenaan kan lopen is de communicatie, want niet iedereen in het grote Azië spreekt verstaanbaar Engels. Zo bestelde ik een Ice Tea en kreeg ik thee gemaakt van koud water met wat ijsblokjes erin, hilarisch dus.” Hij verbleef uiteindelijk 10 dagen in Hong Kong, wat al langer was dan gepland, omdat het Chinese nieuwjaar een aantal dagen later voor de deur stond.

Handige tips

Mike: “Als je dan na een paar dagen uit de grote stad weggaat, waar alle voorzieningen aanwezig waren, hoe regel je dan verder een slaapplek of eten als er niets in de buurt lijkt te zijn?” Stan: “Als je een reis gaat maken dan is het verstandig om in het eerste aankomstland een local simcard te kopen voor 10 dollar, want dan heb je overal internet en kan je via Google Maps de weg zoeken. Één keer kon ik in een stadje het hostel niet vinden midden in de nacht, omdat het zo druk was en we een gezellige avond in de bar hadden gehad. Toen heb ik andere toeristen gevolgd, maar die gingen niet naar hetzelfde hostel. Vervolgens heeft Google Maps van een van de toeristen mij de weg gewezen en ben ik alsnog in het hostel aangekomen. Hostels zoek je via Booking.com of hostelworld.com, want bijna alle hostels kun je terugvinden op deze sites.” Het kwam ook wel eens voor dat ze zover van de toeristenroute af waren geweken dat er geen hostel meer was. Ze sliepen toen bij locals met als tegenprestatie, dat ze daar tegen betaling gingen dineren en ontbijten.

Mike: “Wat is het beste middel om mee te reizen in Azië?” Stan: “Veelal gebruik je de lokale bussen en treinen om tussen dorpjes en stadjes te reizen. In Vietnam heb ik met een paar reisgenoten een one way scooter gehuurd. Dit houdt in dat je in Noord-Vietnam een scooter huurt en deze dan ergens in Zuid-Vietnam bij hetzelfde bedrijf kan inleveren. Echter had ik de verkeerde scooter gehuurd en kreeg ik na 10 kilometer al een lekke band. Een probleem waar je tegenaan kan lopen bij het huren van een voertuig is dat het bedrijf je paspoort als borg wilt hebben. Dit is een no-go als je aan het reizen bent, want zonder paspoort ben je niemand als je alleen gaat reizen. Als je toch een scooter wilt huren, dan moet je met een groepje een aantal scooters huren, want dan is de kans kleiner dat je opgelicht wordt met je borg en het verhalen van schade.”

Mike: “Is het verstandig om met cash geld te reizen of kun je daar vaak pinnen?” Stan: “Je moet altijd wel contant geld bij je hebben, maar niet alles op een plek bij elkaar. Bijvoorbeeld in je broekzak 30 euro (in lokale valuta) en in je backpack de rest. Stel dat je bestolen wordt, dan heb je nog wat over. Het is ook verstandig om een credit card te gebruiken, want pinnen kost in Vietnam en andere Aziatische landen al gauw 5 euro aan transactiekosten, dus dit maakt het pinnen relatief duur. Voor de rest vallen de kosten van de hostels erg mee, een nacht kost vaak 4 à 5 euro, of zelfs minder (gratis).”

Mike: “Hoe weet je welke plekjes leuk zijn en welke niet?” Stan: “Er zijn natuurlijk hotspots en minder interessante gebieden, maar je moet er toch doorheen. Het meereizen met een onbekend gezelschap brengt je vaak op plekken die je in beginsel niet op de planning had staan, maar dat houdt het spannend en leuk. Dus er is geen verkeerde keuze als het om reizen gaat. Zelf meden we de toeristentours, want die zijn zo uitgekookt en je hoort alleen de positieve dingen van de omgeving." De mooiste plekjes, zijn de plekjes waar geen toeristen komen, aldus Stan. “In Azië is het eten nooit duur, dus vooraf hoef je niet altijd naar de prijs te vragen. Als je op die plekken komt, waar geen toeristen komen, dan ervaar je het ultieme reisgevoel.”

Mike: “Heb je het cultuurverschil wel eens als schokkend ervaren?”. Stan: “Één keer was het wel even een pittige ervaring, in Cambodja ging het over de Khmer Rouge en zijn gruweldaden. Dat komt wel even binnen als je dat ziet en hoort. Verder is het goed om je in te lezen in een land, bijvoorbeeld bij Vietnam is het beter om iets over de oorlog te weten, want je komt altijd langs een museum of bij de overblijfselen van de oorlog zelf.”

Mike: “Was het eten overal goed, of ben je wel eens met honger naar bed gegaan?”. Stan: “In de steden was het eten altijd goed, en dan kom je wel eens bekende restaurants tegen. In de buitengebieden, was het eten soms zelfs nog beter. Op de plek waar nog nooit toeristen waren geweest, hadden we zeewier pannenkoek met een soort gras gegeten. Die waren zo lekker dat je alleen maar meer wilde eten. En in Laos ging je zelf vissen, om die later lekker met een biertje bij het vuur op te eten. “

Mike: “Van welke keuzes heb je spijt, en waarvan absoluut niet?”. Stan: “De beste keuze was het niet precies uitstippelen van de reis, omdat het leuker is om je te laten leiden door het moment zelf. Kom je leuke mensen tegen dan kan je een stuk samen reizen. Komt er een moment dat dit niet langer gaat, dan wijk je af. Enigszins spijt heb ik van het kopen van een ticket voor de terugvlucht.” Hij had 5 weken van tevoren een ticket geboekt naar huis, om zo enigszins de kosten van het vliegticket te besparen. Echter wilde hij 2 weken van tevoren nog met iemand meereizen naar India, maar dat zat er dus niet in. “Misschien is het ook wel goed geweest dat het vroeg geboekt was, anders stel je dat steeds langer uit.”

Toekomst

Na de Master Fiscale Economie heeft hij nog de planning om een reis te maken, als die mogelijkheid er is. Zijn voorkeur gaat uit naar Midden of Zuid-Amerika, omdat het redelijk goedkoop is. Australië zal nog even een droom blijven, vanwege de prijs van de reis. Ook had hij interesse in het Midden-Oosten, omdat de media eenzijdig is en hij het zelf wil ervaren, maar daar moest hij nog even over nadenken. Zijn mooiste tip was toch wel: laat je niet tegenhouden door landsgrenzen en stap uit de comfortzone die je hier in Nederland hebt opgebouwd, ga de wereld verkennen.