Studietips eerstejaarsstudenten: Fiscale economie en Fiscaal recht

Gepubliceerd op: 02/12/2017

Tn 23722408 1815245611821611 6951135789372290705 n large

Inmiddels is het alweer december, wat betekent dat de tentamens voor de deur staan! Natuurlijk is dit een spannende tijd. Tik je al je punten binnen en haal je in één jaar jouw propedeuse, of haal je nét jouw bindend studieadvies? In ieder geval is één ding zeker: als je een goede planning maakt en op een adequate manier studeert, kan het bijna niet mis gaan!

Fiscale economie

Wat wellicht meteen opvalt aan het eerste semester van de studie Fiscale Economie is dat er géén fiscale vakken zijn. In het eerste opzicht lijkt dit vreemd, maar je krijgt nu de vakken die een basis vormen voor de rest van je studie. Een beetje kennis van de (bedrijfs)economie kan immers geen kwaad!

Belangrijk is dat je inziet dat je het eerste semester te maken hebt met enerzijds vakken die je studeert door middel van oefenen c.q. opdrachten maken en anderzijds vakken die meer gaan om het begrijpen en reproduceren.

Om te beginnen met de “oefenvakken”. Mathematics 1 is hier echt het schoolvoorbeeld van. In principe is dit geen lastig vak, maar je moet hier wel de tijd insteken. Dit houdt in: veel oefenen! Probeer hier structuur aan te brengen en met discipline aan de slag te gaan. Mocht je toch een hertentamen hebben voor dit vak? Probeer dan elke dag wat te doen. Financial Accounting is eigenlijk hetzelfde verhaal, maar in tegenstelling tot Mathematics 1 heeft dit vak wél een theoriecomponent. Probeer bij dit component het zo goed mogelijk te begrijpen, zodat je het op het tentamen zonder moeite kan reproduceren.

Anderzijds zijn er nog de “begrijpvakken”. In tegenstelling tot de bovengenoemde vakken bestaan de “begrijpvakken” voor het overgrote deel uit theorie. Hiervoor geldt dezelfde uitleg als over de theoriecomponent van Financial Accounting: probeer de materie zo goed mogelijk te begrijpen, zodat je op het tentamen zonder enige moeite de materie kan reproduceren. Probeer hierbij het voor jezelf visueel te maken. Om het met een concreet voorbeeld aan te duiden: wanneer je aan het studeren bent voor bijvoorbeeld Microeconomics probeer dan elke grafiek zelf te tekenen en ga vervolgens spelen met de variabelen. Zo studeer je het snelste en krijg je ook het beste grip op het vak.

Fiscaal recht

Ook voor het eerste semester van de bachelor Fiscaal recht geldt dat er geen fiscale vakken worden gegeven. Dit is logisch nu je eerst een juridische basis nodig hebt om een goed fiscaal jurist te worden. Ik beperk me hier tot algemene tips nu jullie hier op lange termijn meer aan hebben.

Ten eerste dien je altijd op tijd te beginnen met studeren. Dit is natuurlijk per persoon afhankelijk. Wel kan je als richtlijn, voor het eerste jaar, uitgaan van minimaal 5 dagen van tevoren voor de echte leervakken (Europese Rechtsgeschiedenis, Inleiding Strafrecht en Staatsrecht).

Probeer minimaal 1 dag over te houden om oude tentamens te oefenen. Vaak zijn de vragen op het tentamen namelijk vergelijkbaar met vragen uit oude tentamens. Enkel de feiten uit de casus veranderen meestal. Je hebt op internet verschillende sites waarop oude tentamens te vinden zijn. Zo zijn er op studeersnel.nl veel oude tentamens te vinden.

Onderbouw je antwoord op het tentamen aan de hand van jurisprudentie en wetsartikelen! Op deze manier loop je geen punten mis. Vooral bij het vak Inleiding Strafrecht is het belangrijk dat je de antwoorden nauwkeurig motiveert.

Maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Wanneer ze voor een vak een Engels boek voorschrijven die ook in het Nederlands is gepubliceerd, koop dan het Nederlandse boek. Het bijspijkeren van je Engels is minder belangrijk dat het halen van je BSA en kan ook op andere manieren.

Probeer een rustige plek uit te zoeken om te studeren, waar je niet te vaak afgeleid bent. De universiteitsbibliotheek kent verschillende stilteruimtes waar je in alle rust kan studeren. Wanneer je echt die hard moet studeren is het verstandig om je mobiele telefoon thuis te laten.

Raak verder niet te snel ontmoedigd wanneer een tentamen voor je gevoel niet goed is gegaan. Vaak valt het achteraf mee en je moet nog gewend raken aan de tentamens van de universiteit en het studentenleven. Probeer je na een tentamen, die je voor je gevoel, minder hebt gemaakt toch te focussen op de volgende tentamens. Zo voorkom je dat je onnodig tijd verliest door te piekeren over iets waar je geen invloed meer op hebt.

Afsluitend nog wat tips die het studeren in haar algemeenheid kunnen bevorderen. Als eerste moet je proberen je telefoon weg te leggen! Wanneer je telefoon binnen je bereik ligt, ga je er toch stiekem op kijken. Resultaat: je bent alleen maar langer bezig en je concentratie zakt weg. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je voldoende en gezond eet. Studeren vergt veel energie en daarom is het van belang dat je voldoen energie binnenkrijgt. Zak je even in? Eet een banaan! Als laatste moet je proberen genoeg slaap te pakken. Des te minder je slaapt, des te kleiner je concentratieboog de volgende dag is.