Stage (én een beetje vakante) op Curaçao

Gepubliceerd op: 27/10/2016

Tn 4curacao large

Stage (én een beetje vakantie) op Curaçao

Smeetskring goes abroadAggy Schalkwijk27 oktober 2016

Wil je graag een stage lopen naast je studie, maar denk je graag out of the box? Hou je ervan om dingen net iets anders te doen dan anders? Zo ook Aggy Schalkwijk, die een fiscale stage heeft gelopen op het mooie, zonnige en gezellige Curaçao. In dit artikel geeft ze ons een kijkje in haar (vakantie)leventje daar!

Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat het mogelijk was om als studente Fiscale Economie een stage op Curaçao te lopen, wist ik meteen: dit wil ik gaan doen! En driekwartjaar later was het zover!

Out of the box thinking – oktober 2015

Na intensief speurwerk kwam ik er achter dat veel voor ons fiscalisten bekende bedrijven zich gevestigd hebben op Curaçao. En een belangrijk detail, zij nemen eigenlijk allemaal regelmatig stagiaires aan. Na het nodige kijken en vergelijken van de verschillende kantoren, ging mijn voorkeur al snel uit naar EY Dutch Caribbean. Nadat ik mijn CV en motivatiebrief had gemaild naar de HR manager, werd ik uitgenodigd voor een telefonisch kennismakingsgesprek. Aan het eind van dit gesprek werd mij een stage aangeboden voor een periode van 3 maanden in de zomer van 2016. Mijn reactie: Ja ik wil!

Ready to go to Curaçao – maart 2016

Ja, ja, een leuk idee hoor, een stage gaan lopen op Curaçao, maar daar moet natuurlijk van alles vooraf voor geregeld worden. Belangrijk om mee te beginnen: een vliegticket, woonruimte aldaar en een auto. Gelukkig was ik niet de eerste Nederlandse stagiair op Curaçao, dus binnen mijn kennissenkring had ik al wat informatie ingewonnen. Zo wist ik ondertussen al in welke buurt ik vooral wel, maar vooral ook niet moest gaan wonen. Met deze informatie in mijn achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar een studentenhuis, en gelukkig had ik deze binnen no time gevonden. Ik zou gaan wonen in een studentenhuis in het centrum van Willemstad, in de wijk Punda. Vliegticket was ook geboekt. Een auto ging ik, op aanraden van bekenden, ter plekke op Curaçao regelen. Op het inpakken van m'n koffers na, wat voor menig vrouw natuurlijk een hele opgave is, was ik ready to go!

And off I go! – juli 2016

Toen was het eindelijk zo ver! Nadat het inpakken van m'n koffers nog enigszins goed gekomen was, stapte ik op 26 juli in het vliegtuig richting Curaçao, zodat ik op maandag 1 augustus kon beginnen aan mijn eerste stagedag.

Al snel kwam ik erachter dat mijn verwachting, en ik denk de verwachtingen van velen van jullie, niet helemaal klopte. Er heerst een minder relaxte bedrijfscultuur dan dat ik van Curaçao had verwacht; er wordt gewoon op z'n Nederlands hard gewerkt. Vijf dagen lang, van maandag tot en met vrijdag, 8 uur per dag, en dat alles verantwoorden op je timesheet. Dit was vooral de eerste twee weken heel erg wennen, puur omdat ik op dat gebied nog niks gewend was. Ik had al wel stage gelopen in Nederland, maar dat was één dag of soms twee dagen per week.

Tn 7curacao thumb

Inhoud van de stage

Inhoudelijk is het werk heel afwisselend. EY Dutch Caribbean heeft één tax afdeling, dus alle rechtsmiddelen worden door één afdeling bediend. Dit heeft tot gevolg dat je als stagiaire zijnde zowel met de loonbelasting, omzetbelasting als winstbelasting (VPB-equivalent) te maken krijgt. Daarnaast krijg je ook te maken met compliance werk. Zo heb ik de aangifte inkomstenbelasting mogen opstellen voor een toonaangevende Nederlandse interieurontwerper.

Dit alles doe je niet alleen voor Curaçao, maar ook voor Caribisch Nederland (de BES-eilanden), Aruba en Sint-Maarten. En laten die jurisdicties nou allemaal hun eigen wetboek en regels hebben; erg lastig allemaal! Laten we zeggen dat er veel momenten zijn geweest waarin ik verlangde naar mijn vertrouwde Nederlandse wettenbundel.

Omdat het een klein team is, word je als stagiair snel betrokken bij allerlei zaken. Zo mocht ik in mijn vijfde week al mee naar een bespreking met de Belastingdienst. Na deze bespreking mocht ik zelfs nog mee naar de klant om ze te vertellen wat zojuist besproken was met de Belastingdienst. De klant was in dit geval de lokale Coca-Cola fabriek, waar we ook nog eens een rondleiding hadden gekregen. Dit was natuurlijk super gaaf, en al helemaal als je net als ik gemiddeld een liter Cola per dag drinkt!

Curaçao

Naast stagelopen had ik uiteraard ook een sociaal leven op Curaçao. Ik heb het geluk gehad in een huis terecht te zijn gekomen met erg leuke huisgenoten. Zij hebben mij van begin af aan op sleeptouw genomen. Daarnaast kende ik mijn mede-stagiair van de maand augustus al van de business course van EY Nederland, waaraan wij beiden hadden deelgenomen. Ook hij was al enigszins op de hoogte van het reilen en zeilen op het eiland en heeft me de nodige hoogtepunten laten zien. Van het begin af aan had ik dus al een hoop leuke mensen om me heen om mee op te trekken. Deze groep mensen is in de loop der tijd alsmaar uitgebreid. Er zijn heel veel Nederlandse stagiaires op het eiland en over het algemeen is iedereen heel erg open en aardig. Omdat iedereen vaak op dezelfde tijd op dezelfde plaats te vinden is (meestal is dit gebonden aan een specifiek happy hour), kom je al snel in een 'stagiaire wereldje' terecht. Heel erg 'ons kent ons', Tilburg is er niks bij, maar bovenal heel erg leuk.

Tn 1curacao thumb

Doordeweeks, na stage, is er van alles te doen. Voor nagenoeg elke dag is er wel een 'place to be' met betrekking tot uitgaan. Daarnaast is de bioscoop een stuk goedkoper dan in Nederland. Op maandagavond is er een speciale actie in één van de bioscopen waardoor een kaartje maar € 2,50 kost. En aangezien Curaçao dichtbij Amerika ligt, kan je hier de nieuwste films zien. Ik heb in de drie maanden dat ik hier zit in totaal meer bioscoopfilms gezien dan in over de afgelopen vijf jaar in Nederland.

In het weekend is het een feest om hier te mogen zijn! Letterlijk elk weekend dat ik mee heb mogen maken in de tijd dat ik hier nu zit, heeft aangevoeld als een mini-vakantie. Ik heb mijn weekenden voornamelijk besteed aan het bezoeken van zo veel mogelijk verschillende stranden. Dit is me aardig gelukt, al zijn er nog steeds een aantal strandjes waar ik nog niet geweest ben. Je zou denken dat het op een gegeven moment saai wordt, al dat witte zand en die intens blauwe zee, maar niets is minder waar. Bovendien heeft Curaçao ook de nodige infinity pools tot zijn beschikking; wel zo leuk voor de afwisseling. Ik heb me dus geen dag verveeld.

Tn 3curacao thumb

Na een dagje strand dan wel infinity pool, was er vaak nog wel tijd voor een BBQ of moest er een happy hour bezocht worden. Zoals ik dus al zei: vakantiegevoel tot de max!

It is almost time to say goodbye – oktober 2016

Terwijl ik dit schrijf, ben ik bezig aan mijn laatste stageweek. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad en de tijd is werkelijk voorbij gevlogen! Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Daarnaast heb ik veel fantastisch leuke mensen ontmoet die deze tijd echt onvergetelijk hebben gemaakt. Ik had het echt voor geen goud willen missen!

Go for action!

Ik zou het iedereen aanraden om stage te lopen op Curaçao! Het is een onvergetelijke buitenlandervaring waarin je doordeweeks inhoudelijk en persoonlijk veel leert en in het weekend heerlijk vakantie kan vieren. Best of both worlds als je het mij vraagt.

PS. Mocht je het wijze besluit nemen om stage te gaan lopen op Curaçao, dan kan je altijd bij me terecht voor de nodige tips & tricks.