Smeetskring University

Gepubliceerd op: 09/06/2015

4465 klein large

Ter leering ende vermaeck

“The accent of a man’s native country remains in his mind and his heart, as it does in his speech.” -Francois de la Rochefoucald

Accenten, je hoort ze overal en dan voornamelijk op de universiteit. Op de universiteit komen namelijk mensen uit heel Nederland, ieder met zijn eigen accent. Of het nu een Fries, Limburgs, Rotterdams, Zeeuws, Brabants of een buitenlands accent is, dat doet er niet toe. Sommige accenten kunnen bij bepaalde oren wel enige hilariteit opwekken, voornamelijk als men ze imiteert. Een accent heeft daarom bij de meeste studenten een negatieve klank.

Het accent wat je spreekt is een overblijfsel van je achtergrond. Ieder persoon is immers in een ander nest grootgebracht en heeft een bepaalde kijk op de wereld meegekregen van vader, moeder, familie en vrienden. Deze personen beïnvloeden je taal en daar komt jouw eigen taal uit voort. Hier is niets mis mee, het accent is immers een onderdeel van je eigen identiteit.

Ieder accent gaat (helaas) ook gepaard met bepaalde vooroordelen. Accenten worden gelinkt aan een bepaalde groep mensen. Amsterdams wordt beoordeeld als plat, vulgair, brutaal en hoogmoedig. Het Brabants klinkt aangenaam, gezellig en sexy, maar het Limburgs klinkt daarentegen dan weer dom, ongeschoold en soms onverstaanbaar.

Zo verschillen accenten, maar ook taalgebruik bij elk persoon. Om maar een voorbeeld te noemen op onze bestuurskamer: “houdoe”, “hoie”, “later” en “doei”. Allemaal varianten op hetzelfde woord in het Algemeen Beschaafd Nederlands: “tot wederziens”. Waarschijnlijk kun je deze wel koppelen aan het juiste bestuurslid, gelet op hun achtergrond.

Taal is een wonderlijk iets. Waarschijnlijk kun je bij jezelf ook nagaan: zou je tegen een goede vriend anders spreken dan tegen een Tweede Kamerlid? Wellicht zullen veel van jullie ja zeggen en dat is helemaal niet zo gek. Taalgebruik, intonatie, accent en je voorkomen zullen per situatie verschillen. Hetgeen dat je in een bepaalde situatie gebruikt zal ook afhangen van je persoonlijke voorkeur. De een spreekt eerder informeel in een formele situatie, terwijl de ander vasthoudt aan formele taal, ook in informele situaties. Bij informele taal kan men ook denken aan een bepaalde streektaal, zoals een dialect. Zo maken accent en taalgebruik jouw taal.

Met deze Smeetskring University willen wij iedereen oproepen om elkaar niet direct te veroordelen op zijn accent of taalgebruik. Als je iemands accent of taalgebruik namelijk afkeurt, dan keur je indirect zijn persoonlijkheid af. Juist openstaan voor andere persoonlijkheden draagt bij aan je ontwikkeling. Het zou zonde zijn om bij voorbaat een leerproces af te slaan doordat een bepaalde taal je niet aanstaat.

“Veur de Limburgse leazers van de Circulaire, is ut Limburgse dialek ut sjoanste det der is.”

Reageren? Mail naar: smeetskringuniversity@smeetskring.com