PwC - Een dagje mee met Tessa

Gepubliceerd op: 06/02/2017

Werkenbijpwc large

Loop vanuit je luie stoel een dagje mee met een startende fiscalist bij PwC!

Sinds 1 september 2016 werk ik als consultant op de 'One Corporate Tax’ afdeling van PwC in Rotterdam nadat ik hier eerder een werkstudentschap heb gelopen. In dit artikel neem ik je graag een dagje mee naar ons kantoor. Ons team houdt zich bezig met vennootschapsbelasting, maar ook als je interesse meer ligt bij BTW of loonbelasting krijg je een goed beeld van een gemiddelde werkdag bij PwC.

Een drukke werkdag vraagt allereerst om een verfrissende douche en een stevig ontbijt. Na een half uurtje flink doortrappen kom ik aan bij kantoor, de plek waar ik inmiddels zo’n 40 uur per week doorbreng met allerlei verschillende typen collega’s. Diversiteit is immers één van de strategische speerpunten van PwC (verhouding man / vrouw, karakter, afkomst etc.). Sinds afgelopen jaar bestaat het kantoor uit flexwerkplekken, dus zoek ik ’s ochtends een bureau waar ik mij voor die dag installeer. Dit betekent in mijn geval dat ik het bureau en de stoel meestal een halve meter naar beneden kan laten zakken.

Ik begin de ochtend met het schrijven van een memo voor één van onze klanten. Deze klus is binnengekomen via PwC UK. Het gaat om een bedrijf dat gevestigd is in Engeland. Zij hebben een contract met één persoon die in Nederland workshops geeft en andere activiteiten onderneemt. De vraag die hierbij opkomt is of de aanwezigheid en de activiteiten van deze persoon in Nederland een vaste inrichting vormen. Ik struin het wetboek, NDFR en KluwerNavigator af om de vereisten op een rijtje te zetten, geef een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden van de persoon in Nederland en maak op basis daarvan de analyse. Afhankelijk van de conclusies van het memo zullen we in Nederland verdere stappen ondernemen (de vaste inrichting registreren bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst, etc.).

Nadat ik mij een paar uurtjes op het memo heb gestort is het tijd voor de lunch! Eens in de week combineren we de lunch met het Vaktechnisch Overleg (VTO). Tijdens dit overleg worden de actuele ontwikkelingen op ons vakgebied doorgenomen en worden enkele specifieke casussen besproken. Ter voorbereiding lezen we onder andere de relevante artikelen in de Vakstudie en het Weekblad Fiscaal Recht, welke op vrijdagmiddag al smachtend op de deurmat van mijn woning ligt te wachten om gelezen te worden. Na de lunch bespreek ik enkele openstaande punten van één klant samen met de betreffende manager. PwC US heeft een PowerPoint presentatie gestuurd met het stappenplan voor een Amerikaanse multinational die een Nederlandse BV gaat oprichten en daar verschillende deelnemingen onder gaat hangen. Ik moet de gevolgen van deze stappen voor de Nederlandse vennootschapsbelasting (met name deelnemingsvrijstelling) in de presentatie verwerken. Ook zal ik schakelen met onze collega’s van de Legal afdeling, die gaan helpen met de juridische stappen die gezet moeten worden voor de oprichting van een Nederlandse BV.

Om 15.00 uur hebben we een call met een klant die een coöperatie om wil zetten in een BV. Uit de call volgt dat de klant akkoord gaat met ons voorstel om een verzoek te schrijven voor een fiscaal geruisloze omzetting (geen belastingheffing op het moment van omzetting) aan de Belastingdienst. Dit zal ik de week erna oppakken. Ook heeft de klant enkele vragen over de belastingaangifte 2015 van één van de andere Nederlandse entiteiten van de groep. Hiervoor waag ik een belletje naar de betreffende collega’s van de afdeling Tax Reporting & Strategy, die de belastingaangifte hebben verzorgd.

‘4 uur Cup-a-soup, dat zouden meer mensen moeten doen’ is mijn motto, dus rond die tijd loop ik meestal even naar beneden voor een goeie kop koffie en de nodige ontspanning. Tot slot loop ik mijn binnengekomen e-mails door. Wanneer het een inhoudelijke vraag betreft waarover ik niet helemaal zeker ben, stuur ik mijn opgestelde e-mail eerst naar de betreffende manager ter goedkeuring. Ook doe ik nog wat kleine administratieve klussen zoals het uitsturen van facturen en registreren van mijn gewerkte uren. Dit zijn niet iedereens favoriete bezigheden, maar het is wel belangrijk dat het gebeurt.

In de avond hebben we een borrel in hartje Rotterdam ter gelegenheid van de uitzending van één van onze collega’s naar New York. Hij zal daar voor een jaar werkzaam zijn op de Dutch Desk en veelal eerste Nederlandse aanspreekpunt zijn voor nieuwe Amerikaanse klanten. Een hele toffe ervaring! Onze Rotterdamse skyline zal voor hem waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn…

Zoals je hierboven ziet werk ik op één dag samen met veel verschillende mensen. Binnen onze afdeling met verschillende managers en partners, binnen kantoor Rotterdam met verschillende afdelingen (bijvoorbeeld Legal en Tax Reporting & Strategy) en wereldwijd met verschillende buitenlandse PwC kantoren. Dit maakt het werk erg afwisselend. Bovendien ziet elke dag er anders uit en loopt elke klant tegen verschillende zaken aan. Dat maakt het werk van een consultant zo leuk.

Mocht bovenstaand verhaal je aanspreken of heb je aanvullende vragen, schroom dan niet om contact op te nemen met onze recruiter Lauren Bostelaar. Zij kan al je vragen beantwoorden en je eventueel in contact brengen met iemand vanuit de business. Ook op onze website www.werkenbijpwc.nl vind je veel informatie en de actuele vacatures. Een werkstudentschap op één van onze verschillende afdelingen is een goede manier om elkaar en de praktijk te leren kennen. Wie weet verwelkom ik je binnenkort als mijn nieuwe collega bij PwC!

Tot slot: geniet nog van je studententijd!

Groetjes, Tessa van Rijn